
ALAN WILSON 

ATIORNEY GENERAL 

The Honorable Bill Bowers 
Representative, District No. 120 
3 I 0-B Blatt Building 
Columbia, South Carol ina 2921 1 

Dear Representative Bowers: 

April 24, 2012 

You have requested an opinion of this Office concerning fees included on municipal property tax bills. 
Specifically, you have inquired: ( I) whether a municipality must accept a payment for the taxes only 
without payment for any fees ; (2) whether real property can be sold by the municipality for failure to pay 
the fees: and (3) whether fees must be abated for persons who receive a homestead exemption pursuant to 
section 12-3 7-250 of the South Carolina Code (2000 & Supp. 20 I I). 

Analysis 

Partial payme111 

We look first to whether a municipality must accept a payment for taxes only without payment fo r any 
fees included on the tax bill. 

In genera l, municipalities have significant freedom to order their local affairs in a manner not inconsistent 
with general law. See S.C. Code Ann.§ 5-7-30 (2004 & Supp. 2011) ("Each municipality of the State . . . 
may enact regulations, resolutions, and ordinances, not inconsistent with the Constitution and general law 
of this State .. . including the authority to levy and collect taxes .. . make assessments, and establish 
uniform serv ice charges relating to them .. .. "). Likewise, municipalities have broad discretion with 
regard to the procedure for collecting municipal taxes. For example, section 5-7-300 of the South 
Carolina Code (2004 & Supp. 2011) provides that a municipality may determine its own "tax year, 
penalty dates, and the amount of penalty to be added on the penalty dates." It further provides: 

A municipality may contract with the county for the collection of municipal taxes or for 
the col lection of delinquent municipal taxes upon terms and conditions mutually 
agreeable to both the municipality and the county. lf a municipality contracts with a 
county for co llection of municipal taxes or delinquent municipal taxes, the provisions of 
state law that prescribe the procedure for collection of property taxes by counties must be 
fo llowed. 

Id. (emphasis added). Thus. it appears that a municipality wi ll be bound by county collection procedures 
only if it contracts with a county for tax collection. Similarly, section 5-21-120 of the South Carolina 
Code (2004) provides municipalities with discretion regarding the acceptance of installment payments: 
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The cities and towns of this State may collect the taxes of such cities or towns in such 
installments as the municipal authorities thereof may by ordinance prescribe. 

As to fees, the collection procedure would depend in part upon whether the statute authorizing the fee 
included any requirements regarding that issue. However, absent a constitutional or statuto1y provision 
requiring the acceptance of a payment that sat isfies only a portion of the amount due on a tax bill, a court 
li ke ly would find that whether to accept such payment lies in the municipality's discretion. We are not 
aware of a provision that requires municipalities to accept partial payments of the kind described in your 
request. Cf S.C. Code Ann. § 12-45-140 (2000) (requiring municipal tax collectors to accept payment 
from a transferee of property for a proportionate part of the taxes and costs assessed against the previous 
owner). 

A separate but related question is whether a tax collector may withhold a tax receipt for failu re to pay a 
fee included on a tax bi ll. In a 2004 opinion, this Office concluded there was "substantial doubt" about 
whether a county treasurer could withhold a tax receipt for non-payment of a fee imposed by the county. 
Letter to Jonathan M. Robinson, Op. S.C. Att 'y Gen. (Jan. 13, 2004). In 2005, the General Assembly 
resolved this doubt, providing " [a] county treasurer may not issue a tax receipt to a taxpayer unless the 
taxes, any applicable penalties and costs, and all other charges included on the tax bill have been paid in 
full." Act No. 145, § 46, 2005 S.C. Acts 1634, 1667-68 (codified at S.C. Code Ann. § 12-45-430 (Supp. 
2011 )) (emphasis added). By analogy, it is likely that a municipality could refuse to issue a tax receipt for 
a payment that did not satisfy all charges on its tax bill. 

Sale/or non-payment 

We turn next to whether real property may be sold for failure to pay a fee included on a property tax bill. 

In Town of Cheraw v. Turnage, our Supreme Court considered the mechanisms avai lable for the 
enforcement of municipal paving assessments. 184 S.C. 76, 191 S.E. 831 ( 1937). In the decree of the 
circuit judge, which was adopted as the opinion of the Court, the enforceability of such assessments was 
explained as follows: 

[A]lthough this constitutional prov1s1on gave to municipalities the power to impose 
paving assessments, no provision was made for the enforcement of the liens thereby 
created. Hence, upon well-settled legal principles, assessments levied under the 
provisions of the Constitution wou ld have been enforceab le in equity, by way of 
forec losure, as the only effectual remedy. 

[In] 1919 .. . the General Assembly enacted the provision which is now incorporated in 
the Code as Section 7376. This statute provides that "the assessments so laid shal l 
constitute and be a lien upon the property so assessed, and payment thereof may be 
enforced as the payment of city or town taxes is enforced." Under this provision, it is of 
course apparent that a paving assessment lien may be enforced by the levy of an 
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execution and a sale in accordance with the procedure relating to taxes. 

Id. at 82-83, 94, 191 S.E. at 834-35, 839 (emphasis added). Thus, the creation of a lien was alone 
sufficient to confer the abi lity to forec lose that lien by a suit in equity. As an alternative, a statute 
providing fo r enforcement of the lien in the same manner as municipal taxes allowed for enforcement via 
tax sale. 1 

Your request does not specify the nature of the fees with which you are concerned. Thus, we cannot 
detennine whether such fees are secured by a lien on real property and/or are collectible in the same 
manner as property taxes.2 See Kenerally Letter to Timothy H. Pogue, Op. S.C. Att'y Gen. (Nov. 20, 
2000) (opining that it is questionable whether a local governing body may impose a lien by ordi nance 
without specific statutory authorization therefor). However, a court likely would fi nd municipal fees that 
constitute a lien on real property and are collectable in the same manner as taxes may be enforced by 
foreclosure or by a delinquent tax sale held pursuant to title 12, chapter 51 of the South Carolina Code. 
See Town of Cheraw, 184 S.C. at 82-83, 191 S.E. at 834-35 (quoted above); Letter to Jonathan M. 
Robinson, supra ("[l] t appears the demolition fee is enforceable either th rough the same procedure as 
exists for the non-payment of taxes or through a foreclosure action."). Moreover, Town of Cheraw 
suggests that a fee secured by a lien might be enforceab le by foreclosure even if it is not enforceab le 
using the procedure for delinquent tax sales . 

Homestead exemption 

We turn last to whether fees included on a property tax bill must be abated for persons who receive a 
homestead exemption pursuant to section 12-3 7-250 of the South Carol ina Code. Section 12-3 7-250 

Town of Cheraw clarified that, though the tax sale procedure is avai lable for the enforcement of 
an assessment lien, there are essential differences between taxes and assessments that remain intact. Thus 
the Court stated: 

Even if the enforcement of an assessment should be unde11aken in the manner provided 
for the enforcement of taxes, it would not follow that the attributes of a tax sale are a lso 
the attributes of a sale to impose an assessment. There is a vital difference between the 
incidents of an assessment and of a tax, as herein before pointed out, and it is one thing to 
assimilate the procedure for the enforcement of assessments to that for the enforcement 
of taxes. and an entirely different thing to declare that the two liens have the same 
attributes . 

184 S.C. at 91, 191 S.E. at 838. T he same could be said of municipal fees; a fee is not a tax, even if it 
may be enforced us ing the summary tax sale procedure. 

2 E.g. , S.C. Code Ann. § 5-7-80 (2004) (allowing municipalities to provide by ordinance for the 
c leari ng of rubbish, etc., from property and to provide that if the owner of such property fails to take 
appropriate action upon notice of "conditions needing correction" the cost of cleanup may "become a lien 
upon the rea l estate and ... be col lectab le in the same manner as municipal taxes"); S.C. Code Ann.§ 5-
31-2040 (2004) (allowing a lien for sewer service charges to " be enforced . . . in the same manner and 
fashion as the lien of prope11y taxes on real estate"). 
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exempts " [t]he first fifty thousand dollars of the fa ir market value of the dwelling place" of certain 
el igible persons from "county, municipal, school, and spec ial assessment real estate property taxes ." See 
also S.C. Const. art. X, § 3 (authorizing such exemption). 

We interpret this statute according to its plain language. Gay v. Ariail, 38 1 S.C. 341 , 345, 673 S.E.2d 
4 18, 420 (2009) ("lf possible, legislative intent shou ld be fou nd in the plain language of the statute 
itself."). In general, a taxpayer bears the burden to establish that he is entitled to a claimed exemption. 
E.g., Letter to Debbie Owens, Op. S.C. Att'y Gen. No. 84-140 (Dec. 2 I, 1984). "Constitutional and 
statuto1y language creat ing exemptions from taxation wi ll not be strained or liberally construed in favor 
of the taxpayer claiming the exemption. He must clearly bring himself within the constitutional or 
statutory language upon which he re lies." Textile Hall Corp. v. Hill, 2 15 S.C. 262, 276, 54 S.E.2d 809, 
814 ( 1949) (quoted in Letter to The Honorable W.S. Richbourg, Op. S.C. Att'y Gen . No. 79-10 (Jan. 22, 
1979)). 

Nothing in section 12-37-250 applies expressly to fees inc luded on a property tax bill. Rather, the statute 
applies specifically to " real estate property taxes.'" See also S.C. Const. art. X, § 3 (authorizing 
exemption from "ad valorem taxation"). Fees and service charges are conceptually distinct from taxes. 
See, e.g., Letter to The Honorable Murrell Smith , Op. S.C. Att'y Gen. (Aug. 25, 201 1 ). 

When asked whether a tax exemption pursuant to section I 2-37-220 would result in an exemption from 
fees, this Office explai ned as fo llows: 

Many county and city ordinances impose solid waste fees on dwellings, residences or 
other properties as a means for funding the disposal of solid waste. In some instances, 
these fees appear on the county or city tax bills as separately stated items. The question 
posed is whether the exemption provisions of Section 12-37-220 apply to such fees. 

T he language of Section 12-3 7-220 states that it exempts certain properties from ad 
va lorern taxation. An ad valorem tax is a tax "upon the value of the article or thing 
subject to taxation." Inasmuch as the fees in question are not based on the va lue of any 
particular property, they are not an ad valorem tax with in the purview of Section 12-37-
220. 

Accordingly, the exemption provisions of Section 12-37-220 do not apply to such fees. 

Letter to Michael L. Horton, Op. S.C. Att'y Gen. No. 94-48 (Aug. 15, I 994) (internal citation omitted).3 

As further support for our conclus ion that the tax exemption did not apply, we noted that the fees at issue 
appeared to be service charges, not taxes . Id. 

Here, because you have not specified the type of fee at issue, we cannot know whether the fee is 
based upon the value of the property. As a practical matter, it is difficult to see how a homestead 
exemption for a portion of the value of property could apply to a fee that is not calcu lated us ing the va lue 
of that property. In other words, for some eligible persons, section 12-37-250 wi ll not result in zero tax 
liability. As to those persons, it would be difficult to determine what portion of the fee should be abated. 
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In sum. an exemption from tax is not tantamount to an exemption from fees. Because the plain language 
of section 12-3 7-250 makes no mention of fees, it is the opinion of this Office that eligibility for a 
homestead exemption pursuant to that section wi ll not alter a taxpayer's obligations with regard to fees 
included on his property tax bill:' 

Conc lusion 

Municipalities have broad discretion in the conduct of their local affairs, including in the collection of 
municipal taxes. We have found no constitutional or statutory provision that would require a 
municipality to accept a partial payment satisfying a taxpayer's liability for taxes but not his liability for 
fees included on the tax bill. If payment of a fee is secured by a lien on real property, failure to pay the 
fee could result in a sale of that property. Whether such sale could be conducted using the procedures in 
title 12, chapter 51 of the South Carolina Code would depend upon the provisions of the statute that 
authorized the fee. 

Section 12-37-250 of the South Carol ina Code appears to have no bearing on these issues. That section 
provides an exemption from "real estate property taxes'· for a portion of the value of an eligible person 's 
dwelling place. Fees and service charges are not taxes, and the plain language of the exemption applies 
only to taxes. Courts will not strain the language of a tax exemption; rather, a taxpayer seeking 
exemption " must clearly bring himself within the constitutional or statutory language upon which he 
relies." 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

fu&,~ 
"- < 
Robert 0. Cook 
Deputy Attorney General 

Vety truly yours, 

Dana E. Hofferber 
Assistant Attorney General 

~ It is a separate issue whether any item with which you are concerned has been labeled as a fee 
despite its true nature as a tax. Clearly, if an item is a tax, the homestead exemption could apply. 
Whether a particular item is in the nature of a fee or of a tax requires a fact-specific inquiry that is beyond 
the purview of this opinion. However, we refer you for guidance to the opinions of our Court in Brown v. 
County of Horry, 308 S.C. 180, 417 S.E.2d 565 ( 1992). and C.R. Campbell Construction Company v. City 
of Charleston, 325 S.C. 235, 481 S.E.2d 437 ( 1997). We have enclosed these opinions for your 
convenience. 


