
ALAN WILSON 
ATTORNEY GENERAL 

Ms. Marci Andino 
Executive Director 
State Election Commission 
PO Box 5987 
Columbia, SC 29250 

Dear Ms. Andino: 

June 14, 2012 

You have requested a formal opinion on the following situation: 

The Democratic Primary held in Congressional District 7 had five candidates in 
the race when the ballot database and the absentee ballots were finalized. After 
preparations were finalized, Ted Vick, a candidate in this district, sent a letter to 
the State Democratic Party formally withdrawing from the race. On May 29, 
2012, the Party forwarded a copy of Vick's withdrawal letter to the agency. A 
copy of the letter was posted on his campaign website and reported statewide by 
news media. 

If the SEC had received the Vick withdrawal letter earlier, Vick's name could 
have been removed as a candidate. However, when the SEC received the 
withdrawal letter, it was too late to remove his name from the ballot and his name 
remained on the Democratic Party primary ballot for the ih Congressional 
district. 

According to media reports, if the votes for Mr. Vick are included in the total vote 
to determine what constitutes a majority for purpose of determining a runoff, 
there will be a runoff between Gloria Bromell Tinubu and Preston Brittain. If the 
votes for Mr. Vick are not counted toward the total vote to determine what 
constitutes a majority for purposes of determining a runoff, Tinubu has a majority 
of the vote and there is no runoff. 
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Law I Analysis 

You reference S.C. Code Ann. Section 7-17-600 and 7-17-610 as supporting a conclusion 
that these votes for Mr. Vick are not counted for purposes of determining whether the leading 
candidate received a majority, thereby not necessitating a runoff. Section 7-17-600 provides: 

§ 7-17-600. No candidate shall be declared nominated in first primary without 
majority vote. 

No candidate shall be declared nominated in a first primary election unless he 
received a majority of the votes cast for the office for which he was a candidate. The 
question of a majority vote shall be determined by the number of votes cast for any 
particular office and not by the whole number of votes cast in the primary. 

Further, Section 7-17-610 reads as follows: 

§ 7-17-610. What constitutes majority vote. 

It is the intent of the South Carolina General Assembly that the following method be used 
in determining what candidates have received a majority vote for a particular office and 
are thereby entitled to be nominated on the first ballot according to the terms of§§ 7-17-
600 and 7-13-50. 

(I) If a candidate for a single office is to be selected, and there is more than one person 
seeking nomination, the majority shall be ascertained by dividing the total vote cast for 
all candidates by two. Any excess of the sum so ascertained shall be a majority, and the 
candidate who obtains a majority shall be declared the nominee. 

(2) If nominees for two or more offices (constituting a group) are to be selected, and there 
are more persons seeking nomination than there are offices, the majority shall be 
ascertained by dividing the total vote cast for all candidates by the number of positions to 
be filled, and by dividing the result by two. Any excess of the sum so ascertained shall be 
a majority, and the candidates who obtain a majority shall be declared the nominees in 
the first primary. If more candidates obtain a majority than there are positions to be filled, 
those having the highest vote (equal to the number of positions to be filled) shall be 
declared the nominees. 

You read these provisions such that "Mr. Vick is no longer a 'candidate' and no longer 'seeking 
nomination'; therefore, votes for Vick would not be considered in determining majority." 

In the brief amount of time available to us to research this matter, we have found no South 
Carolina decision which is determinative. Nor have we located a statute expressly requiring that 
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Mr. Vick ' s votes not be counted for the limited purpose of determining a majority. Therefore, we cannot 
advise you with certainty. 

However, we are able to point out the general law. The authorities which we have located 
strongly suggest that Mr. Vick' s votes are to be counted for the limited purpose of determining a majority. 

We note that Op. S.C. Atty. Gen. No. 586 (dated August 25, 1959) (1959 WL 11613) stated as the 
general rule that "votes cast for a deceased, disqualified, ineligible person, although ineffective to elect 
such person to office, are not to be treated as void or thrown away, but are to be counted in determining 
the result of the election as regards other candidates." This 1959 Opinion was reaffirmed by this Office in 
another Opinion, dated June 8, 1966 ( 1966 WL 12033). There, the question was as follows: 

one of the candidates for office to be voted on in the June 14, 1966, democratic party 
primary has died suddenly; however, his name will appear on the ballots, which were 
printed prior to his death. In view of this, the possibility exists that this deceased 
candidate receives votes in the upcoming primary and you have requested an opinion of 
this office has to what procedure should be followed in the event this takes place. 

We concluded: 

[b]ased on the above, it is the opinion of this office that should a candidate for a 
particular office die before the election, but receive enough votes to prevent any other 
candidate from receiving sufficient votes for a majority and a second primary election is 
necessary, then, the executive committee could only permit the entry of additional 
candidates if on ly one candidate remained to run for that office. The executive committee 
... [could] not open the election for entry of additional candidates if two or more 
candidates remain on the ballot for the office involved. 

The general law appears to support the conclusions expressed in these two opin ions. For 
example, in 26 Am.Jur.2d Elections § 358, it is stated that "[a]ccording to the American rule, votes cast 
for a deceased or disqualified person are not to be treated as void or thrown away, but are to be counted, 
although to voters knew of the death or disqualification." Moreover, in 29 C.J.S. Elections, § 224, it is 
recognized that 

[i]n computing the number of votes which constitute a majority, all votes are to be 
considered ... . Thus, votes cast for an ineligible candidate . . . or for a legally withdrawn 
candidate ... are to be taken into account and included in the total vote cast. 

(emphasis added). 

Reference is also made to decisions in Louisiana regarding legally withdrawn candidates. In 
Murphy v. Dem. Exec. Committee, 140 So.2d 249 (La. 1962), the Louisiana Court of Appeals addressed 
the question of how a majority is determined where a candidate has legally withdrawn, but remained on 
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the ballot. The Court interpreted the various statutes appl icable, incl uding a statute which stated that "if 
any candidate has fa iled to receive a majority of the votes cast for the office for which he was a candidate 
... a second primary shall be held .... " The Court quoted from the lower court as fo llows: 

' With this proposition in mind, when these two sections of the election laws are read 
together, it wou ld seem that the legislature makes a distinction by the use of the word 
'candidates' in one section and the words 'office for which he was a candidate' . In other 
words, a vote for an ineligible or withdrawn candidate could not count for him, but in 
determining the amount needed for a majority insofar as the other candidates were 
concerned, his votes must be added since they were votes 'cast for the office for which he 
was a candidate'. This premise is based upon the fact that the voter cou ld hardly be 
expected to be able to determine that a candidate whose name is on the ballot is a legally 
qualified candidate. The presumption is that if he is on the ballot he is legally qualified 
and an unsuspecting or unknowing voter would otherwise be deprived of his vote. Our 
courts have so held in a long line ofcases.' 

Accordingly, the Murphy Court concluded that since the candidate "had properly withdrawn before the 
e lection, he could not be declared the winner." However, unless the votes were counted for purpose of 
determining a majority, those "who unwittingly voted for the withdrawn candidate, would be denied a 
voice in the election .... This would be contrary to democratic process of free elections that all qualified 
voters should have equal opportunity to vote and have their votes counted .... " 140 So.2d at 251. See 
a lso, Wayne v. Green, 389 So.2d 104 (La. 1980) [citing Murphy with approval, concluding that in primary 
e lections for position of school board member votes cast for withdrawn candidate had to be included in 
total votes cast for all candidates in determining number needed to constitute a majority for declaring a 
winner]. Both of these Louisiana decisions found that "a vote for an inel igible or withdrawn candidate 
could not count for him, but in determining the amount needed for a majority insofar as the other 
candidates are concerned, his votes must be added since they were votes 'cast to the office for which he 
was a candidate."' Murphy, 140 So.2d at 251; Green, 389 So.2d at I 05. It is important to note that § 7-
17-600, like Louisiana, refers to a "majority of the votes cast for the office for wh ich he was a cand idate." 

You correctly note that in the recent decision Florence Co. Dem. Party v. Florence Co. 
Republican Party, Op. No. 27128 (June 5, 2012), our Supreme Court, with respect to those candidates 
who were improperly on the ballot because of fai lure to comply with 8-13-1356, ordered that "[t]he 
Florence County Election Commission is directed not to count any votes for an improperly certified 
candidate." (emphasis added). However, the Florence County decision addressed whether the votes/or 
ineligible candidates would be counted/or that candidate, not whether votes for a withdrawn candidate 
would be counted/or the limited purpose of determining a majority. Mr. Vick was never ineligible as a 
cand idate, but withdrew his candidacy voluntarily. Moreover, the Court in Florence had no occasion to 
address the issue before us now. It is one thing to say the votes wi ll not count for him; it is entirely 
different to conclude that such votes will not count/or any purpose whatsoever, even the limited purpose 
of determining a majority. We cannot assume that the Florence decision was intended to disenfranchise 
the 2000 plus voters who voted for Mr. Vick in determining whether another candidate achieved a 
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majority. As the Louisiana Court stated in Murphy, such a conclusion would be "contrary to [the] 
democratic process of free elections .... " 

Conclusion 

We have found no South Carolina decision which addresses the issue of whether votes for a 
legally withdrawn candidate are counted for the purpose of determining a majority in a primary contest. 
Thus, only the courts of this State may definitively resolve this issue and a declaratory judgment may be 
needed to do so. 

However, opinions of this Office and decisions of courts elsewhere resolve this question by 
concluding that such votes are counted, not in favor of the candidate himself, but for the limited purpose 
to determine whether a majority has been achieved by one candidate or another. The Louisiana decisions 
construe a statute similar to our own 7-17-600. Moreover, such decisions conclude that, from the 
perspective of the voter, unless such votes are counted for the purpose of determining a majority, it is 
"contrary to [the] democratic process of free elections that all qualified voters should have equal 
opportunity to vote .... " Murphy, supra. These courts in other jurisdictions conclude, in other words, 
that such votes may not simply be "thrown away" completely. It is our best judgment that this is the 
conclusion our courts would reach as well. 

The recent Florence decision is, in our judgment, not dispositive . Florence dealt with whether 
the votes cast for an ineligible candidate, not in compliance with § 8-13-1356, would be counted. 
However, Florence had no occasion to speak to the separate question of whether votes for a voluntarily 
withdrawn candidate would be counted for the limited purpose of determining a majority. In short, courts 
have dealt with the "majority" determination far differently than whether votes count in favor of an 
ineligible or withdrawn candidate in order to elect that candidate. Thus, we do not deem Florence to be 
controlling. 

In summary, while we do not currently have guidance from South Carolina courts, based upon the 
general law, we believe a court would conclude that Mr. Vick's votes would count for the limited purpose 
of determining a majority in the primary. In our best judgment, a court would conclude that such votes 
may not be thrown away completely. 

Sincerely, 

Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

RDC/an 


