
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

W. Lawrence Brown, Esquire 
Aiken County Office of the County Attorney 
828 Richland Avenue West 
Aiken, South Carolina 29801 

Dear Mr. Brown: 

July 13, 2012 

You have requested information concerning your options for addressing the following issue: 

Aiken County Council has received information that the Aiken County Auditor will be 
retiring effective June 30, 2012. His current term of office would normally expire June 
30, 2013. The Auditor's race is already on the November 2012 ballot for the term to 
commence July 1, 2013. Since the Auditor's te1m commences in July, we find ourselves 
in a difficult situation with regard to an election to fill out the remainder of the unexpired 
term. 

You clarify the difficulty with which you are presented as follows: 

As we read the [prior opinions of the South Carolina Attorney General], following them 
in our circumstances will result in us having two elections for Auditor on the same 
ballot-one to serve out the unexpired term, from the time the election is certified until 
June 30, 2013, and another to take office for the next full term on July 1, 2013. 

[S]ince this is not to be considered a special election, the deadline for primaries has 
passed. However, following the model of SC Code Section 7-13-190, as suggested in the 
1990 opinion [of the South Carolina Attorney General], the primary election would be .. 
. after the deadline for preparation of the November ballot. 1 

For the reasons set forth herein, we conclude that section 7-13-190 of South Carolina Code (Supp. 
2011)- though potentially useful as a model-does not provide a statutory minimum in terms of the time 
required to prepare for an election to fill a vacancy in the office of county auditor. Rather, if the 
Governor makes an appointment to fill such vacancy, a successor to the appointee must be selected at the 
next general election absent some circumstance making such an election a practical impossibility. 

The 1990 opinion to which you refer is the Letter to The Honorable Edward E. Saleeby, Op. S.C. 
Att'y Gen. No. 90-43 (July 2, 1990). 

REMBERT c. DENNIS B UILDING • POST OFFICE Box l 1549 • COLUMBIA, SC 292 11 - 1549 • T ELEPHONE 803-734-3970 • FACSIMILE 803-253-6283 



W. Lawrence Brown, Esquire 
Page 2 
July 13, 2012 

Nonetheless, if the Governor does not make an appointment to fill the vacancy, section 12-39-40 of the 
South Carolina Code (2000 & Supp. 2011) provides a mechanism by which a deputy auditor may fulfill 
the duties of the auditor until a successor is chosen. In the circumstances you have described, in the 
absence of a gubernatorial appointment, the deputy auditor would continue to fulfill the duties of the 
auditor until the auditor-elect chosen in November 2012 qualifies on or after July 1, 2013. 

Analysis 

Election following gubernatorial appointment - general rule 

The prior opinions of this Office to which you refer concluded that a gubernatorial appointee filling a 
vacancy in the office of county auditor would "serve on an interim basis, until the next general election, at 
which time a successor would be elected to serve the unexpired po1tion of the term." Letter to The 
Honorable Edward E. Saleeby, supra; accord Letter to The Honorable Douglas Jennings, Jr., Op. S.C. 
Att'y Gen. (Apr. 2, 1997). As a general matter, we find no reason to vary from these opinions. 

Pursuant to section 4-9-60 of the South Carolina Code (1986), the county auditor is an elective office in 
all forms of county government except the council-manager form, in which the office may be either 
elected or appointed. Section 1-3-220 of the South Carolina Code (2005) provides, in relevant part: 

The following appointments shall be made by the Governor and are in addition to those 
appointments by the Governor authorized in other provisions in the Code: 

(2) An appointment to fiU any vacancy in a county office. The person so appointed shall 
hold office, in all cases in which the office is elective, until the next general election and 
until his successor shall qualify; and in the case of offices originally filled by 
appointment and not by election, until the adjournment of the session of the General 
Assembly next after such vacancy has occurred. The Governor may remove for cause 
any person so appointed by him under the provisions of this paragraph to fill any such 
vacancy. 

(Emphasis added). Similarly, section 4-11-20 of the South Carolina Code (1986) provides: 

In the event of a vacancy at any time in any of the offices of any county of the State the 
Governor may appoint some suitable person, who shall be an elector of the county, and, 
upon duly qualifying according to law, he shall be entitled to enter upon and hold the 
office to which he has been appointed: 

( 1) If it be an elective office, until the next general election for such office if the term of 
such office be fixed by the State Constitution or until the next general election if the term 
be not so fixed, in which latter case an election shall then be held to fill the unexpired 
term and in either such event such person shall hold office until his successor shall 
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qualify; and 

Any officer so appointed shall be subject to all the duties and liabilities incident to his 
office during the term of his service therein. Any officer elected to fill an unexpired term 
under the provisions of this section shall hold office for such term and until his successor 
shall qualify. 

(Emphasis added). 

Section 4-11-20 highlights a distinction between appointments to fill a vacancy in an office for which the 
term is set by the constitution and appointments to fill a vacancy in other elective offices.2 In the case of 
offices the terms of which are fixed by the constitution, the gubernatorial appointee will hold office "until 
the next general election for such office." Id (emphasis added); see, e.g., Letter to Ladson F. Howell, Op. 
S.C. Att'y Gen. (Aug. 25, 2009) (opining "the person appointed by the Governor shall serve the 
remainder of the clerk of court's unexpired term and a new clerk of court shall be elected at the next 
general election at which clerks of court are elected"). By contrast, for other elective offices, the 
appointee holds office "until the next general election," at which time section 4-11-20 requires an election 
for the unexpired term. As a result, an election will be held to replace the gubernatorial appointee even if 
elections for the office at issue normally would not have been held for two more years.3 

2 Though section 4-11-20 differs from section 1-3-220 in this respect, our Supreme Court has 
construed other similar provisions as in hannony with one another, one provision simply making more 
definite the application of the rule to a particular set of facts. Privette v. Grinnell, 191 S.C. 376, 4 S.E.2d 
305, 307 (1939) ("[T]here is no conflict ... the phrase, 'next general election,' in [the predecessor to 
section 1-3-220], as applied to the office of sheriff for Darlington County, is merely definitized by the 
additional words, ' for county sheriffs' . ... "). 

Another notable difference between sections 1-3-220 and 4-11-20 is that section 1-3-220 uses the 
mandatory word "shall," whereas section 4-11-20 states only that the Governor "may" make an 
appointment. As noted in the final section of this opinion, it appears the Governor has determined she has 
discretion whether to make an appointment. See generally, e.g., Letter to The Honorable Peden B. 
McLeod, Op. S.C. Att'y Gen. (Jan. 24, 1991) (" [T]his Office is constrained to consider the question in the 
manner that we believe a court would. When a statute is ambiguous and inconclusive as to legislative 
intent, the courts will defer to the administrative interpretation of the statute by the specific governmental 
agency or official charged with its administration."). 

3 Pursuant to section 7-1-20(1) of the South Carolina Code (1976 & Supp. 2011), a general election 
is "the election to be held for the election of officers to the regular terms of office provided by law," but 
such definition will not apply if "plainly inconsistent with the context." Here, such a reading of the 
phrase "until the next general election" would be inconsistent with the context to the extent the election 
explicitly is for the unexpired tenn, not for a full regular term. Plainly, section 4-11-20 calls for an 
election at the next biennial election, and the person so elected will serve for the unexpired portion of the 
regular term. See S.C. Code Ann.§ 7-13-10 (1976) ("General elections for . .. county officers . .. shall 
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Section 12-39-10 of the South Carolina Code (2000) likewise provides for a gubernatorial appointment to 
fill a vacancy in the office of county auditor, but it does not provide for the replacement of such appointee 
at the next general election.4 To the extent section 12-39-10 conflicts with sections 1-3-220 and 4-11 -20, 
we have opined that sections 1-3-220 and 4-11-20 would control. E.g., Letter to The Honorable Edward 
E. Saleeby, supra. 

Following a review of these statutes, it remains our opinion that, if the Governor chooses to make an 
appointment to fill a vacancy in the office of county auditor, sections 1-3-220 and 4-11-20 of the South 
Carolina Code would require an election for the unexpired term. 

Election following gubernatorial appointment - impossibility 

Despite the force of the authorities above, if a vacancy occurs too late in an election year, compliance 
with the requirement for an election at the "next general election" might be impossible. Our Supreme 
Court spoke to this issue in the recent case of Denman v. City of Columbia, 387 S.C. 131 , 691 S.E.2d 465 
(2010). The statute at issue in that case, section 5-7-200 of the South Carolina Code (2004), provided in 
relevant part: "[a] vacancy in the office of mayor or council shall be filled for the remainder of the 
unexpired term at the next regular election .... " The Court determined that this was the more specific 
provision by comparison to statutes concerning the regular proce~ure for general elections, and therefore, 
statutes such as section 7-13-35 of the South Carolina Code (Supp. 2011) that required sixty days notice 
prior to a primary or general election were not applicable to an election to fill a vacancy. 387 S.C. at 138-
39, 691 S.E.2d at 468-69. However, the Denman Court did not foreclose the possibility that a vacancy 
could occur so late in an election year that it would be impossible to provide sufficient notice of an 
election to fill the vacancy. Id. at 139-40, 691 S.E.2d at 469. It declined to speculate about the time at 
which such impossibility might arise. Id Rather, based on the circumstances with which it was 
presented and the Jack of evidence that any absentee or unregistered voters had been disenfranchised by 
lack of notice, the Court allowed an election for the vacant city council seat to go forward upon less than 

be held on the first Tuesday following the first Monday in November in each even-numbered year .... "); 
Letter to The Honorable Douglas Jennings, Jr., supra; Letter to The Honorable Edward E. Saleeby, supra. 

4 Section 12-39-10 provides: 

The Governor may, by and with the advice and consent of the Senate, appoint for each 
county in the State a county auditor, who shall hold his office for a term of four years and 
until his successor is appointed and qualified, and the Governor may require such bond 
from each such officer as he may deem necessary. When any auditor for any reason fails 
to complete his term of office, his successor shall be appointed initially for the unexpired 
portion of the term for which his predecessor was appointed. 

To the extent this section conflicts with section 4-9-60-providing for the election of county auditors­
section 4-9-60 is the latter legislative expression. Act No. 283 § 2, 1975 S.C. Acts 692, 701 (section 4-9-
60); Act No. 113 § 1, 1955 S.C. Acts 155, 156 (section 12-39-10). 
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one month's notice. Id. at 134, 141, 691 S.E.2d at 466, 470 (councilman resigned March 9, 2010; city 
council ordered an election for the vacant seat to be held at the general election scheduled for April 6, 
20 I 0). 

Here, the vacancy has occurred several months prior to the next general election. However, if a primary 
or other such process is necessary to select candidates for the general election, that fact might make 
Denman distinguishable. As noted, the Denman Court left open the possibility that it would reach a 
different result if presented with a scenario in which significantly less time would elapse between the 
vacancy and the election. Id. at 140, 691 S.E.2d at 469 ("[W]hile Denman has raised the issue of an 
election with substantially less notice than the one at issue in the present case, such a situation is not 
before the Court."). Moreover, the Denman scenario highlights the need for preclearance for any change 
in ordinary voting practices. Subsequent to the state court's decision in Denman, the United States 
District Comt for the District of South Carolina enjoined the election for the vacant seat because the city 
had not yet obtained preclearance for the changes to the regular schedule of notice and time to file as a 
candidate that resulted from the application of section 5-7-200 to the circumstances of that case. Butler v. 
City of Columbia, No. 3:10-CV-794-CMC-CHH-JFA (D.S.C. Apr. 5, 2010), available at 2010 WL 
1372299. Thus, depending on the circumstances, a need for preclearance might make it impossible to 
comply with the requirements of section 4-11-20.5 For these reasons, we cannot say with certainty 
whether the circumstances presented here would result in a practical impossibility not at issue in Denman. 
See generally Letter to Marci Andino, Op. S.C. Att'y Gen. (June 27, 2011) (" [a]ny statute must be 
interpreted with common sense" and "[a] sensible construction, rather than one which leads to irrational 
results, is always warranted"). Nonetheless, Denman makes clear that lengthy procedures such as those 
suggested by our 1990 letter to The Honorable Edward E. Saleeby are not required where a more specific 
statute requires an election at the "next" general election. 

If it is impossible to hold an election to fill a vacancy at the next general election, it appears a 
gubernatorial appointee may continue to hold office until a successor can be elected and qualify. In 
Florence County v. Moore, when presented with circumstances in which no election for the unexpired 
term of a county treasurer was held, our Supreme Court determined: "[ c ]onstruing these statutes in a 
common-sense manner so as to provide for the orderly transfer of office, we hold [the gubernatorial 
appointee] will serve as treasurer until [the treasurer-elect] qualifies on or after July 1, 2001." 344 S.C. 
596, 604, 545 S.E.2d 507, 511 (2001 ); id. at 601, 545 S.E.2d at 510 ("In order to prevent a vacancy in the 
office, the legislature provided, in § 1-3-220(2), that appointees remain in office until a successor has 
qualified."); see also S.C. Code Ann. § 4-11-20(1) ("[S]uch [appointee] shall hold office until his 
successor shall qualify . . .. "). Adhering to the Moore decision, as there already is an election for the 
auditor's office on the November 2012 ballot, in the face of an impossibility of the kind discussed above 
the gubernatorial appointee's successor would "qualify" as of the beginning of his or her elected tenn, 
and the appointee would hold office until then. The auditor-elect could not take office early to replace the 
gubernatorial appointee for the duration of the unexpired term. 344 S.C. at 60 I, 545 S.E.2d at 510 
("[O]ne cannot qualify for a term of office to which he was not elected."). 

5 Cf Letter to The Honorable Peden McLeod, Op. S.C. Att'y Gen. (June 29, 1987) ("[A]s a 
practical matter if the preclearance [came] significantly later than an event required to be performed 
[could] actually be performed, it [might] be impossible to comply with the provisions of the Act."). 
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Performance of duties by deputy auditor 

Via telephone, you have informed us that the Governor has indicated she does not intend to appoint 
anyone to fill the auditor's vacancy, in light of the limited time remaining until the next election for that 
office. In addition, you have informed us that Aiken County has a deputy auditor who presently is 
carrying out the duties of the auditor. In these circumstances, section 12-39-40 appears to be the 
applicable provision. It provides: 

(A) A county auditor may appoint an employee in his office to be his deputy. The 
appointment must be filed with the Comptroller General and the governing body of that 
county. When the appointment is filed, the deputy may act for and on behalf of the 
county auditor when the auditor is incapacitated by reason of a physical or mental 
disability or during a temporary absence. 

(B) If there is a vacancy in the office of county auditor by reason of death, resignation, or 
disqualification, the appointed deputy shall carry out the duties of the office until a 
successor is appointed or elected and qualified. 

Id. (emphasis added). In the absence of a gubernatorial appointee, the portion of section 4-11-20 
requiring an election for the unexpired term does not appear to be triggered. However, section 12-39-40 
provides for the deputy auditor to serve until such time as the successor chosen in the upcoming general 
election qualifies, which would be on or after July 1 of next year. Cf Letter to The Honorable Richard 
Eckstrom, Op. S.C. Att'y Gen. (Sept. 22, 2006) (opining that where a county auditor passed away in 
September of an election year and the Governor declined to make an appointment to fill the vacancy, the 
deputy auditor could serve until the auditor-elect chosen at the November election took office the 
following July). 

Conclusion 

Pursuant to sections 1-3-220 and 4-11-20 of the South Carolina Code, in a county where auditors are 
elected, a gubernatorial appointee filling a vacancy in the office of county auditor holds office "until the 
next general election and until his successor shall qualify." In general, an election for the unexpired term 
must be held at the next general election, and the gubernatorial appointee serves only on an interim basis. 

Nonetheless, in limited circumstances, it might be impossible as a practical matter to hold an election for 
the unexpired term at the "next general election" following the vacancy. In those circumstances, 
Florence County v. Moore suggests the gubernatorial appointee should hold office until his or her 
successor qualifies. If an election already is on the ballot for a term to begin the following July 1, the 
candidate selected would become the successor to the gubernatorial appointee, but the auditor-elect may 
not take office early to fulfill the unexpired term. 

In the alternative, pursuant to section 12-39-40, a deputy auditor must perforn1 the duties of the auditor 
until a successor is chosen-either by appointment or by general election- and qualifies. In the absence 
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of a gubernatorial appointee, the deputy auditor should serve until such time as the successor chosen in 
the upcoming general election qualifies, which would be on or after July 1 of next year. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Very truly yours, 

Dana E. Hofferber 
Assistant Attorney General 

~/~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 


