
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

Brandy A. Duncan, Esquire 
General Counsel 
South Carolina Criminal Justice Academy 
5400 Broad River Road 
Columbia, SC 29212-3540 

Dear Ms. Duncan: 

July 19, 2012 

By letter, you request an opinion of this Office on behalf of the South Carolina Criminal Justice 
Academy regarding dual office holding. Specifically, you request that we advise as to whether members 
of fire departments, including fire/arson investigators, are exempted from the dual office holding 
prohibition. By way of background, you indicate that several fire departments across the State have 
individuals certified as law enforcement officers based solely on their employment/service as firefighters 
for their respective fire departments. 

Article XVII, §IA of the South Carolina Constitution states that "no person may hold two offices 
of honor or profit at the same time ... ,"with exceptions specified for "an officer in the militia, member of 
~lawfully and regularly organized fire department, constable, or a notary public." [Emphasis added]. As 
concluded by Attorney General Daniel McLeod in an opinion dated April 26, 1977, " [t]o determine 
whether a position is an office or not depends upon a number of circumstances and is not subject to any 
precise formula ." The South Carolina Supreme Court, though, has held that for this provision to be 
contravened, a person concurrently must hold two offices which have duties involving an exercise of 
some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171 , 58 S.E. 762 (1907). 
"One who is charged by law with duties involving an exercise of some part of the sovereign power, either 
small or great, in the performance of which the public is concerned, and which are continuing and not 
occasional or intermittent, is a public officer. Conversely, one who merely performs the duties required of 
him by persons employing him under an express contract or otherwise, though such persons be 
themselves public officers, and though the employment be in or about a public work or business, is a mere 
employee." Id., 58 S.E. at 763 . Other relevant considerations, as identified by the Court, are whether 
statutes or other authority establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, or require 
qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

We have consistently advised that a law enforcement officer, such as a police officer, would be 
considered an office holder for dual office holding purposes. See, e.g. , Ops. S.C. Atty. Gen., March 16, 
2012; June 12, 1995; November 2, 1994; February 4, 1994; September 8, 1992; December 11 , 1990; see 
also Ops. S.C. Atty. Gen., March 7, 2008 [Forestry Commission law enforcement officer]; December 19, 
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2003 [deputy sheriff] ; June 21, 1999 [highway patrol officer]; June 13, 1996 [reserve police officer]; cf. 
Richardson v. Town of Mt. Pleasant, 350 S.C. 291, 566 S.E.2d 523, 526 (2002) [holding that a municipal 
police officer is an office holder for purposes of the prohibition against dual office holding, and is not is 
not a constable so as to be exempt from the constitutional provision forbidding an individual from holding 
two offices of honor or profit at same time]. 

In an opinion of this Office dated July 25, 2005, in which we addressed whether members of fire 
departments are office holders, we commented on the changes made to Article XVII as a result of a 1989 
constitutional amendment. Effective February 8, 1989, 1989 S.C. Acts No. 9, §2 ratified the South 
Carolina Constitution to include members of regularly organized fire departments and constables as those 
officers exempt from the dual office holding provision. Prior to the 1988 vote of the people and the 1989 
ratification, we had advised on several occasions that members of regularly organized fire departments 
were officers and thus subject to the dual office holding prohibition. See Ops. S.C. Atty. Gen., June 28, 
1985; October 26, 1984; June 15, 1984; March 28, 1984; February 9, 1981; December 17, 1969. 
However, following adoption of the Constitutional amendment, we recognized a change in the law and 
thus modified our opinion to find that those persons who were members of a lawfully and regularly 
organized fire department, including a fire chief, were not considered office holders for purposes of dual 
office holding. See Ops. S.C. Atty. Gen., December 29, 2006; Janua1y 23, 2001; June 13, 1996; January 
19, 1994; see also Op. S.C. Atty. Gen., December 6, 1995 [volunteer firemen who are members of 
lawfully and regularly organized fire department no longer hold office for purposes of dual office 
holding]. Accordingly, we have concluded that the Constitutional amendment effectively exempts 
members of a fire department, in their capacity as fire chief, assistant fire chief, or firefighters, from the 
dual office holding prohibition. See Ops. S.C. Atty. Gen., March 3, 2011 [advising that a member of a fire 
authority, who is also holding law enforcement credentials, would be authorized to sign, as an affiant, a 
criminal search warrant]; May 18, 2010 [advising that, because of the exception provided in Article VII, 
§IA, "there would not be any dual office holding violations for an individual holding law enforcement 
credentials from also serving as a member of a fire department"]. 

Significantly, this Office in a prior opinion dated June 15, 1984, concluded that one who is an 
arson investigator for a fire department would also hold an office for dual office holding purposes, 
because arson investigators exercise a portion of the sovereign power of the State, namely pol ice power. 
In a subsequent opinion dated October 24, 1986, we advised that a fire marshal is an office holder for 
purposes of dual office holding. These opinions, however, were rendered prior to the 1989 amendment to 
Article XVII, which added firemen to the list of those officers exempt from the dual office holding 
prov1s1on. 

Subsequently, in an opinion of this Office dated July 25, 2005, we addressed whether a fire 
marshal is included in the category of those officers exempt from the dual office holding provision. The 
requester stated that his duties as Fire Marshal included, but were not limited to, the inspection of 
buildings and the enforcement of the fire code within the jurisdiction of the Irmo Fire District. 
Referencing the 1986 opinion, we emphasized that "investigating origins of fires, inspecting buildings or 
premises, requiring conformance with fire codes, subpoenaing witnesses" all constituted evidence of an 
exercise of sovereign power. Id. Accordingly, we concluded that an Assistant County Fire Marshal 
exercising such duties would hold an office for purposes of dual office holding. Id. Following review of 
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the authority in this regard, we advised that a fire marshal does not fall within the category of offices 
exempt from the dual office holding prohibition as a result of the 1989 Constitutional amendment. 

In addition, an opinion of this Office dated May 24, 1995, concluded that the 1989 amendment 
regarding the exemption of members of lawfully and regularly organized fire departments from the dual 
office holding provision does not to extend beyond those individuals' capacity as firemen. While we 
recognized that a fire marshal might also be a member of a fire department, the opinion indicated that a 
person would be exempt from the dual office holding provision only in his capacity as a fireman. We 
explained as follows: 

[t]here was a push in the General Assembly, by the state's firemen, to become 
exempted from the dual office holding prohibitions. The first step was to have 
the General Assembly in 1987 enact what is now codified at S.C. Code Ann. 
§8-1-130 (1994 Cum. Supp.): 

Any member of a lawfully and regularly organized fire department, 
county veterans affairs officer, constable, or municipal judge serving as 
attorney for another city is not considered to be a dual officeholder, by 
vi11ue of serving in that capacity, for the purposes of the Constitution of 
this State. 

This statute began as an attempt, while the Constitution was being amended, to 
exempt firemen from dual office holding. Constables tried to jump on the 
bandwagon, as did the county veterans affairs officer in a particular locality, as 
well as a municipal judge serving as a city attorney in another city. Then the 
Constitution was amended, as indicated above, by a successful referendum in 
November 1988, with legislative ratification following in 1989. 

Clearly, the foregoing strongly suggests that the amendment was intended to 
exempt only firemen from the dual office holding provision. Although we have 
extended this reasoning to include a fire chief, we note here that a fire chief 
serves as the chief fireman of a lawfully and regularly organized fire 
department. However a fire marshal's duties are somewhat different, 
encompassing powers more in the way of an inspection and administrative 
citation capacity. See, McNitt v. City of Phil., 325 Pa. 73, 189 A. 300 (1937) 
[fire marshal is distinguished from fireman]. 

The distinction is confirmed by a description of the duties of the Irmo Fire 
Marshall which has been submitted to us for review. Such duties include the 
following: planning and coordination of the commercial building inspection 
program; establish and maintain contact with contractors in order to ensure all 
news and renovated commercial buildings in the fire district are constructed 
within the parameters of the legally adopted fire code; initiate an origin and 
cause investigation and pe1form all follow up activities as necessary in order to 
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determine if possible the origin and cause of the fire; public education; fire code 
enforcement and "any other duties as requested from time to time" by the 
Chief. It is also anticipated that the Irmo Fire Chief may be on occasion called 
upon to perform law enforcement functions and thus has been issued a 
constable's commission. 

The position of fire marshal is established by S.C. Code Ann. Sec. 23-9-30(b) 
which states that "[a]ll powers and duties vested in the State Fire Marshal may 
be exercised by [the] .. . resident fire marshal within the area of his service, or 
any state or local government employee certified by the State Fire Marshal 
whose duties include inspection and enforcement of state or local fire safety 
codes and standards, acting under the authority of the State Fire Marshal." 

Clearly, the Irmo Fire Marshal exercises the sovereign powers of the State. 
Thus, it is our opinion that the 1986 opinion concluding that a fire marshal is an 
office for dual office holding purposes is still valid, notwithstanding the 1989 
Constitutional amendment exempting firemen. Even so, no dual office holding 
situation arises in this instance . ... 

We reached similar conclusions in opinions of this Office dated June 13, 1996; and February 25, 
1992, advising that any member of a fire department who is also certified by and exercising the powers 
and duties of the State Fire Marshal within that district would be deemed to hold an office for dual office 
holding purposes. 

Based on the foregoing authority, we advise there would not be any dual office holding violations 
for an individual both serving as a member of a fire department and holding either law enforcement 
credentials or a position as a fire/arson investigator certified by the State Fire Marshal. However, it is our 
opinion that an individual holding law enforcement credentials who is simultaneously holding a position 
as a fire/arson investigator certified by the State Fire Marshal, thereby exercising the sovereign power of 
the State, i.e., "investigating origins of fires, inspecting buildings or premises, requiring conformance 
with fire codes, subpoenaing witnesses, [and] taking testimony [, etc.]. .. ", would violate the dual office 
holding prohibitions of the South Carolina Constitution. See Ops. S.C. Atty. Gen., June 7, 2004; May 24, 
1995; February 25, 1992. 

We advised in the opinion of this Office dated June 13, 1996: 

... you may serve as Fire Chief and as a Ce1tified Fire Marshal without dual 
office holding problems. If, however, you were to serve also as a reserve police 
officer at the same time you hold the other two positions and certifications, you 
would most probably violate the dual office holding prohibitions of the South 
Carolina Constitution. 

Finally, we advise that this office has consistently been of the opinion that when a dual office 
holding situation occurs, the law operates to automatically "cure" the problem. Thus, if an individual 
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holds one office on the date he assumes a second office, assuming both offices fall within the purview of 
Article XVII, § l A (or one of the other applicable constitutional prohibitions against dual office holding), 
that person is deemed by law to have vacated the first office. See Ops. S.C. Atty. Gen., March 16, 2012; 
July 28, 2003; July 31 , 2000; July 13, 1995. However, the individual may continue to perform the duties 
of the previously held office as a de facto officer until a successor is duly selected to assume the duties or 
complete the term of office. See Walker v. Harris, 170 S.C. 242, 170 S.E. 270 (1933); State v. Coleman, 
54 S.C. 282, 32 S.E. 406 (1898); While the actions taken by a de facto officer are generally held to be 
valid with regard to third parties, there is no question that such officer is acting under color of law rather 
than with full de jure status which he would possess if there had been no dual office holding. 
Furthermore, there exists general authority that the protections afforded a de facto officer will not be 
deemed to continue indefinitely, particularly when the public is chargeable with notice that the officer's 
status has been reduced to one of de facto rather than de Jure. See State ex rel. McLeod v. Court of 
Probate of Colleton County, 266 S.C. 279, 223 S.E.2d 166 (1976); Ops. S.C. Atty. Gen., March 16, 2012; 
May 7, 1998. This de facto capacity does carry with it some risk, however. While a de facto officer's 
actions are generally held to be valid with regard to third parties, it is possible that a court might find that 
the actions of a de facto officer are invalid. In this instance, for example, an arson investigator charged 
with police powers in this State may be performing those duties in a de facto, rather than de jure capacity. 
Accordingly, we advise that the wisest course of action in this case would be for such individual to avoid 
a situation where his/her actions could be called into question. See Op. S.C. Atty. Gen., July 28, 2003 . 

If you have any further questions, please advise. 

Very truly yours, 

c4.··~~ 
N. Mark Ra{op~rt 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

/~/~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 


