
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

Chief Wendell Davis, Director 
Department of Public Safety 
1320 Middleton Street 
Orangeburg, South Carolina 29115 

Dear Chief Davis: 

August 23, 2012 

You have requested an opinion of this Office concerning a proposal to "add the cost of fire service fees to 
the billing cycles of the existing and future customers of the [c]ity-owned Depa1tment of Public Uti lities." 
You clarify that the city currently provides fire protection both within its boundaries and beyond. 
Customers within municipal boundaries "pay for fire suppression services through their city prope1ty 
taxes." Customers beyond the municipal boundaries pay according to their contracts with the city. Based 
upon these facts, you have asked the following two questions: 

(I) Can a flat monthly fire service fee be added to the public utilities billing cycle? 

(2) When instituting the new billing procedure, would a public hearing be necessary or could a motion to 
City Council with the standard approval process be sufficient? 

Analysis 

Section 6-1-330 of the South Carolina Code (2004 & Supp. 2011) provides the procedure for imposition 
of a new service or user fee within a municipality, as follows: 

(A) A local governing body, by ordinance approved by a positive majority, is authorized 
to charge and collect a service or user fee. A local governing body must provide public 
notice of any new service or user fee being considered and the governing body is required 
to hold a public hearing on any proposed new service or user fee prior to final adoption of 
any new service or user fee. Public comment must be received by the governing body 
prior to the final reading of the ordinance to adopt a new service or user fee. A fee 
adopted or imposed by a local governing body prior to December 31, 1996, remains in 
force and effect until repealed by the enacting local governing body, notwithstanding the 
provisions of this section. 

(B) The revenue derived from a service or user fee imposed to finance the provision of 
public services must be used to pay costs related to the provision of the service or 
program for which the fee was paid. If the revenue generated by a fee is five percent or 
more of the imposing entity's prior fiscal year's total budget, the proceeds of the fee must 
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be kept in a separate and segregated fund from the general fund of the imposing 
governmental entity. 

(C) If a governmental entity proposes to adopt a service or user fee to fund a service that 
was previously funded by property tax revenue, the notice required pursuant to Section 6-
1-80 must include that fact in the text of the published notice. 

(Emphasis added). A " positive majority" vote "means a vote for adoption by the majority of the members 
of the entire governing body, whether present or not." S.C. Code Ann. § 6-1-300(5) (2004). Thus, to 
adopt the service fee, a majority of the total membership of city council would have to vote in favor of the 
fee. As stated in section 6-1-330, a public hearing also is required. In addition, the notice required by 
section 6-1-80, concerning adoption of the municipal budget, must include the fact that the fee would be 
used to fund a service previously funded by property taxes. 

Whether such a fee will be valid depends upon a number of fact-specific considerations. We have 
explained previously as follows: 

A comt evaluating the validity of a particular fee will consider whether such fee is paid in 
exchange for a "special benefit" to the payers and whether the fee is used to fund the 
service for which it is imposed. See, e.g., Brown v. County of Horry, 308 S.C. 180, 185, 
417 S.E.2d 565, 568 (1992) ("A service charge is imposed on the theory that the portion 
of the community which is required to pay [the charge] receives some special benefit as a 
result of the improvement made with the proceeds of the charge."). If the fee is a general 
revenue-raising measure, as opposed to a reasonable charge for services, a court will find 
that it is in the nature of tax. See id. at 184, 417 S.E.2d at 567 ("The question of whether 
a particular charge is a tax depends on its real nature and not its designation."). 

Letter to The Honorable Murrell Smith, Op. S.C. Att'y Gen. (Aug. 25, 2011). In this regard, a court will 
consider the following factors: (1) whether "the revenue generated is used to the benefit of the payers, 
even if the general public also benefits;" (2) whether "the revenue generated is used only for the specific 
improvement contemplated;" (3) whether "the revenue generated by the fee does not exceed the cost of 
the improvement;" and (4) whether "the fee is uniformly imposed on all the payers." C.R. Campbell 
Constr. Co. v. City of Charleston, 325 S.C. 235, 237, 481 S.E.2d 437, 438 (1997). There is authority for 
the proposition that a flat fee will satisfy the uniformity requirement. E.g., Skyscraper Corp. v. County of 
Newberry, 323 S.C. 412, 475 S.E.2d 764 (1996); Brown, 308 S.C. at 186, 417 S.E.2d at 568. However, in 
light of the fact-specific nature of the four-prong inquiry, we refer you to your city attorney for further 
analysis should you choose to proceed. 

As to those customers beyond the municipal boundaries, section 5-7-60 (2004) provides: 

Any municipality may perform any of its functions, furnish any of its services, except 
services of police officers, and make charges therefor and may participate in the 
financing thereof in areas outside the corporate limits of such municipality by contract 
with any individual, corporation, state or political subdivision or agency thereof or with 
the United States Government or any agency thereof, subject always to the general law 
and Constitution of this State regarding such matters, except within a designated service 
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area for all such services of another municipality or political subdivision . . . . For the 
purposes of this section designated service area shall mean an area in which the particular 
service is being provided or is budgeted or funds have been applied for as certified by the 
governing body thereof. Provided, however, the limitation as to service areas of other 
municipalities or political subdivisions shall not apply when permission for such 
municipal operations is approved by the governing body of the other municipality or 
political subdivision concerned. 

(Emphasis added). As made clear by this provision, a municipality may impose charges for services 
provided outside its corporate limits by contract. Thus, whether the city may bill its fire service contract 
customers a flat fee on a monthly basis would depend upon the terms of the fire service contract. 
Likewise, whether existing utility service customers outside municipal boundaries may be required to 
accept fire service and pay for it by monthly fee would depend upon the terms of their utility service 
contracts. Cf Sloan v. City of Conway, 347 S.C. 324, 555 S.E.2d 684 (200 I) (where existing contracts 
did not impose a duty on a city to provide water service to non-residents upon demand, the city could 
require annexation as a condition on the provision of water service). Finally, as noted in section 5-7-60, 
the municipality may not infringe upon the service area of other political subdivisions without pennission. 
Thus, if the existing fire service area is not co-extensive with the service area for other municipal utilities, 
the city may not unilaterally expand its fire service area simply by changing its billing procedure. 

Conclusion 

For customers within the municipal limits, section 6-1-330 of the South Carolina Code provides the 
procedure by which a service fee may be imposed. A determination as to the validity of such fee would 
require a fact-specific inquiry. For customers beyond the municipal limits, section 5-7-60 governs. That 
section authorizes service by contract. Therefore, whether a pa1ticular fee is authorized will depend upon 
the terms of the applicable contracts. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Very truly yours, 

Dana E. Hofferber 
Assistant Attorney General 
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Deputy Attorney General 


