
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

August 28, 20 l 2 

.Will Martin, Manager 
Bamberg Board of Public Works 
P.O. Box 1180 
Bamberg, SC 29003-0780 

Dear Mr. Martin: 

We received your letter requesting an opinion of this Office on behalf of the Bamberg Board of 
Public Works ("BPW"). 1 You inquire about the ability of the BPW to conduct meetings via telephone 
conferencing. Specifically, you ask: ( 1) whether or not the attendance of a BPW member may be via 
telephone, (2) whether or not a member present via telephone may be counted as part of a quorum, and 
(3) whether or not the vote of a member attending via telephone is valid. 

Law/ Analysis 

Prior to addressing the merits of your particular request, it is important to emphasize that South 
Carolina's Freedom of Information Act ("FOIA") was adopted in its present form in l 978 S.C. Acts No. 
593. A number of amendments have been made to FOIA over the years. The Act's preamble best 
expresses both the Legislature's intent in enacting the statute, as well as the public policy underlying it. 
The preamble to FOIA, set forth in S.C. Code Ann. §30-4-15, provides as follows: 

[t]he General Assembly finds that it is vital in a democratic society that public 
business be performed in an open and public manner so that citizens shall be 
advised of the performance of public officials and of the decisions that are 
reached in public activity and in the fonnulation of public policy. Toward this 
end, provisions of this chapter must be construed so as to make it possible for 
citizens, or their representatives, to learn and fully report the activities of their 
public officials at a minimum cost or delay to the persons seeking access to 
public documents or meetings. 

On numerous occasions, in construing FOIA, we have emphasized the Legislature's expression of 
openness in government, as articulated in §30-4-15. In an opinion of this Office dated April 11 , 1988, for 

1The BPW is established pursuant to S.C. Code Ann. §5-31-210. 
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example, we summarized the rules of statutory construction which this Office follows in interpreting 
FOIA, as follows: 

[a]s with any statute, the primary objective in construing the provisions of the 
Freedom of Information Act is to give effect to the legislature's intent. Bankers 
Trust of South Carolina v. Bruce, 275 S.C. 35, 267 S.E.2d 424 ( 1980). South 
Carolina's Freedom of Information Act was designed to guarantee to the public 
reasonable access to ce11ain information concerning activities of the 
government. Martin v. Ellisor, 266 S.C. 377, 213 S.E.2d 732 (1975). The Act is 
a statute remedial in nature and must be liberally construed to carry out the 
purpose mandated by the General Assembly. South Carolina Depa11ment of 
Mental Health v. Hanna, 270 S.C. 210, 241 S.E.2d 563 (1978). Any exception 
to the Act's applicability must be narrowly construed. News and Observer 
Publishing Co. v. Interim Bd. of Ed. for Wake Co., 29 N.C. App. 37, 223 
S.E.2d 580 (1976). 

See also Evening Post Publishing Co. v. City of North Charleston, 363 S.C. 452, 611 S.E.2d 496 (2005) 
[FOIA exemptions are to be nanowly construed to fulfill the purpose of FOIA to guarantee the public 
reasonable access to certain activities of government]; South Carolina Tax Comm'n v. Gaston Copper 
Recycling Corp., 316 S.C. 163, 447 S.E.2d 843, 846 (1994) [The purpose of the FOIA is to protect the 
public from secret government activity"]; cf. Quality Towing, Inc. v. City of Myrtle Beach, 345 S.C. 156, 
547 S.E.2d 862, 864-65 (2001) [" FOIA is remedial in nature and should be liberally construed to carry 
out the purpose mandated by the legislature"]. 

In the past, this Office has commented on the conduct of meetings by various public boards via 
telephone.2 In an opinion dated January 21, 1992, we discussed whether the Joint Appropriations Review 
Committee ("JARC") may poll its members via telephone as a means of taking action on certain 
decisions. This question lead to a discussion of what constitutes a "meeting." Citing to 2 Am. Jur.2d 
Administrative Law §288, we stated: 

[g]enerally, it is recognized that 

[a] municipal or county council or a legislative body can act only as a 
body and when in legal session as such. And the powers of a municipal 
council or body must be exercised at a meeting which is legally called. 
Action of all the members of the council [or body] separately is not the 
action of the council [or body], and an agreement entered into separately 
by the members of the council [or body] outside a regular meeting is not 
binding. 

Z"Public body" as used in §30-4-20(a) specifically includes municipalities. See Ops. S.C. Atty. Gen., 
January 16, 1992; December 21 , 1983. 
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Moreover, it has been stated that 

[t]he powers and duties of boards and commissions may not be exercised 
by the individual members separately. Their acts and specifically acts 
involving discretion and judgment, particularly acts in a judicial and 
quasi-judicial capacity, are official only when done by the members 
fonnally convened in session, upon a concurrence of at least a majority, 
and with the presence of a quorum of the number designated by statute. 

Although we ultimately determined that telephone polling does not constitute a meeting, we deduced that 
a telephone conference call would constitute a meeting. Looking to §30-4-20(d) of FOIA,3 we concluded 
that: 

[a] telephone conference call would appear to be one means of handling a 
matter in an emergency situation such as your letter describes. A meeting is 
defined by §30-4-20(d) to be "the convening of a quorum of the constituent 
membership of a public body, whether corporal or Q.y means of electronic 
equipment, to discuss or act upon a matter over which the public body has 
supervision, control, jurisdiction or advisory power." (Emphasis added.) This 
Office has advised previously that such language authorizes a meeting to be 
convened by means of a telephone conference call, Ops. Atty. Gen. dated 
March 25, 1981 and November 17, 1980, apparently at least in the absence of a 
statute requiring a public body to meet physically in a certain place ... Thus, if 
JARC were to convene via a telephone conference call set up as described in 
these two opinions, with public notice requirements of §30-4-80(b) observed, 
so that it may act collectively rather than its members acting individually and 
independently of each other, such would appear to comply with the 
requirements of the Freedom of Info1mation Act. 

In 2005, we reviewed a city ordinance setting forth procedures for telephonic meetings to be 
conducted by a city council. Op. S.C. Atty. Gen., August 25, 2005. The ordinance called for all members 
attending by teleconference to be able to hear all comments made at the meeting and in turn all council 
members, staff, and members of the public physically present at the meeting to be able to hear the 
teleconferencing council member. Id. We examined the ordinance in light of §30-4-20(d), defining the 
term "meeting" under FOIA, emphasizing its inclusion of those "by means of electronic equipment. " Id. 
Citing to an opinion of this Office dated November 17, 1980, we concluded that so long as the city 
council complies with all of the other requirements under FOIA, such as the notice and minute-keeping 
requirements, the procedures set forth in the ordinance for telephonic meetings would comply with FOIA. 

JSection 30-4-20(d) provides that "meeting" means "the convening of a quorum of the constituent 
membership of a public body, whether corporal or Q.y means of electronic equipment, to discuss or act 
upon a matter over which the public body has supervision, control, jurisdiction or advisory power." 
[Emphasis added]. 
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Id .; see also Op. S.C. Atty. Gen., March 25, 1981 [advising that a meeting of the Mining Council held by 
means of a telephone conference comes within the ambit of FOIA, provided that such conference calls are 
open to the public, that sufficient notice is given as required, and that minutes of the telephonic meetings 
are also kept]. 

In this context, we note an opinion of this Office dated August 11 , 2006, where we reiterated that 
although FOIA authorizes telephonic meetings, such meetings must comply with FOIA; there must be 
proper notice to the public and news media, and the public allowed to be present. However, based upon 
the circumstance presented by the requestor, we advised FOIA's authorization of telephonic meetings 
does not permit circumvention of FOIA by holding pre-meeting telephone conferences of a quorum of the 
body, without the requisite notice, so as to discuss public business in secret. We thus concluded that such 
a conference would constitute a "meeting" and if FOIA is not followed, a violation of FOIA would result. 

Subsequently, in an opinion of this Office dated March 14, 2007, we considered whether 
members of the State Workforce Investment Board ("Board") could attend meetings, be counted as part of 
a quorum, and vote via telephone. We reviewed FOIA and our prior decisions discussing telephone 
conferences under State law. In reviewing the enabling legislation establishing the Board, we found no 
requirement that its meetings be physically held in a particular place. After reviewing the above-cited 
authority, we stated in the opinion that "under South Carolina law, presuming all other FOIA 
requirements are satisfied, we believe the Board may hold its meetings via telephone conference call." 
However, because the Board was created pursuant to federal law, we considered sunshine legislation 
addressing "open" meetings. Although concluding that a plain reading of the definition of open meetings 
may include telephone conferences, we ultimately deferred to the federal courts to clarify whether 
telephonic meetings are valid for the Board under the circumstances. Id. 

By way of further illustration, we note an opinion of this Office dated May 18, 2007, advising 
that while we generally find public bodies may conduct meetings via telephone, because the statutes 
provided that the Board of State Canvassers' meetings shall be held at the Election Commission or 
another specified location more convenient for the Board, the Legislature intended for this body to 
physically meet. We therefore concluded that the Board could not meet via a telephone conference call. In 
another opinion dated March 27, 1992, we advised that, because §14-7-140 then required all three jury 
commissioners be physically present at the same location for jury drawings by computer; nothing 
suggests that their presence may be accomplished by electronic connection from a remote computer 
location. 

Conclusion 

Our research indicates that a public board acting under state law and in accordance with the South 
Carolina Freedom of Information Act has authority to conduct its meetings via telephone conference. We 
find no requirement that the BPW's meetings must physically be held in a particular place. Thus, under 
South Carolina law, presuming all other FOIA requirements are satisfied, it is the opinion of this Office 
the BPW may hold its meetings via telephone conference call. 
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If you have any further questions, please advise. 

Very truly yours, 

N. Mark Rapoport 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~,~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 


