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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY MCMASTER 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable John L. Andrews 
Member, Hartsville City Council 
307 Kings Place 
Hartsville, South Carolina 29550 

Dear Mr. Andrews: 

November 5, 2003 

You have requested an opinion from this Office concerning dual office holding. Currently, 
you are a member of the Hartsville City Council. You have asked whether simultaneously holding 
a position on the Darlington County Historical Commission would violate the prohibition on dual 
office holding in the South Carolina Constitution. We conclude that it would. 

Law I Analysis 

Article XVII, Section 1 A of the State Constitution provides that "no person may hold two 
offices of honor or profit at the same time .... " with exceptions specified for an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or notary public. For this 
provision to be contravened, a person concurrently must hold two offices which have duties 
involving an exerciseofsomeportionofthe sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 
171, 58 S.E. 762 (1907). Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, 
establish the position, prescribe its duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Office has advised on numerous occasions that a member of a city or town council 
would be considered an officer for dual office holding purposes. See, as representative of those 
numerous opinions, Ops. S.C. Atty. Gen. dated July 19, 2001; April 12, 1998; June 12, 1995; 
February 4, 1994; July 23, 1993. Therefore, the question turns upon whether a member of the 
Darlington County Historical Commission would likewise be considered an office holder. 

This Office has had an opportunity in several prior opinions to advise on whether a member 
of a local historical commission holds an office for dual office holding. See, as representative of 
those numerous opinions, Ops. S.C. Atty. Gen. dated April 16, 1985 (member of Georgetown 
County Historical Commission is not an office holder); January 17, 1985 (member of Marlboro 
County Historical Commission is not an office holder); November 7, 1975 (member of Camden 
Historical Commission is an office holder; and February 24, 1965 (member of York County 
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Historical Commission is an office holder). The conclusion in these opinions has turned on the 
question of whether the General Assembly expressly exempts a commission from being an office 
holder in the provisions of the enabling statute. Provisions in both the Georgetown County and 
Marlboro County Historical Commission enabling act state that "[ m ]embership on the commission 
shall not be construed to be an office of honor or profit." We stated in the April 16, 1985 opinion 
that, "[w]hile there is some question as to the Legislature's authority to interpret as exempt, by 
statute, a position from the dual office holding prohibitions of the State Constitution, such an 
interpretation is nevertheless entitled to much weight." Acker v. Cooley, 177 S.C. 144, 181 S.E. 10 
(1935). As to those Historical Commissions which did not have such an express exemption in their 
enabling act, we have advised that the duties of the commissioners included a requisite portion of 
an exercise of the state's sovereign power and, thus, such commissioners would be office holders. 

The Darlington County Historical Commission was created by Act No. 570, 1965 Acts and 
Joint Resolutions, a copy of which you have provided along with your request. Section I of the Act 
states that commissioners are to be "appointed by the Governor upon the recommendation of the 
county legislative delegation." Duties (or powers) are specified by Section 3 of the Act, and include 
various corporate powers and duties; acquisition ofland, buildings, and such structures; to employ 
a secretary and set the remuneration and duties of the secretary; prescribing rules and regulations; 
and other similar powers, all of which appear to involve an exercise of a portion of the sovereign 
power of the State. Members of the commission are to serve without compensation. No oath or 
qualifications for service are specified. Furthermore, there is no express provision in Act No. 570 
which exempts the commissioners from being considered office holders. Based on the analysis of 
our prior opinions with respect to this matter, we, therefore, advise that a member of the Darlington 
County Historical Commission probably holds an office for dual office holding purposes. 

Based on the forgoing authorities, it is the opinion of this Office that a member of the 
Hartsville City Council and a member of the Darlington County Historical Commission would both 
hold an office for dual office holding purposes. Accordingly, we advise that your holding both 
positions simultaneously would contravene the constitutional prohibition on dual office holding if 
you were to accept the position on the Darlington County Historical Commission. 

When a dual office holding situation occurs, the law operates automatically to "cure" the 
problem. If an individual holds one office on the date he assumes a second office, assuming both 
offices fall within the purview of Article XVII, Section IA of the Constitution (or one of the other 
applicable constitutional prohibitions against dual office holding), he is deemed by law to have 
vacated the first office held. Thus, the law operates automatically to create a vacancy in that first 
office. However, the individual may continue to perform the duties of the previously held office as 
a de facto officer, rather than de jure, until a successor is duly selected to complete his term of office 
(or to assume his duties ifthe term of service is indefinite). See Walker v. Harris, 170 S.C. 242 
(1933); Dove v. Kirkland, 92 S.C. 313 (1912); State v. Coleman, 54 S.C. 282 (1898); State v. Buttz, 
9 S.C. 156 (1877). Furthermore, actions taken by a de facto officer in relation to the public or third 
parties will be as valid and effectual as those of a de jure officer unless or until a court should declare 
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such acts void or remove the individual from office. See, for examples, State ex rel. McLeod v. 
Court of Probate of Colleton County, 266 S.C. 279, 223 S.E.2d 166 (1976); State ex rel. McLeod 
v. West, 249 S.C. 243, 153 S.E.2d 892 (1967); Kittman v. Ayer, 3 Stob. 92 (S.C. 1848) 
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Assistant Deputy Attorney General 
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