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Dear Mr. Moffitt: 

October 23, 2012 

We received your letter on behalf of the Joint Transportation Review Committee ("JTRC") 
regarding the election of commissioners of the South Carolina Department of Transportation Commission 
(the "DOT Commission"). By way of background, you state the JTRC has received notices of intent to 
run for election to represent the Second Congressional District on the DOT Commission from a resident 
of Richland County and a resident of Lexington County. You indicate that Richland County presently has 
a resident Commissioner, whose term will not expire until February 15, 2014. In addition, the Governor's 
at-large appointee to the DOT Commission resides in Lexington County. You ask us (I) whether a 
resident of Richland County is eligible to serve on the DOT Commission simultaneously with the resident 
Richland County Commissioner and (2) whether a resident of Lexington County is eligible to serve on the 
DOT Commission simultaneously with the at-large Commissioner who is also a resident of Lexington 
County. 

Title 57 of the South Carolina Code establishes the DOT Commission. Pursuant to §57-1-310, 
transportation districts are set up in accord with State congressional districts. The DOT Commission shall 
be composed of one member from each transportation district elected by the delegations of the 
congressional district and one member appointed by the Governor, upon the advice and consent of the 
Senate, from the State at large. Id . If a county is divided among two or more DOT districts, for purposes 
of electing a commission member, the county is deemed to be considered in the district which contains 
the largest number of residents from that county. See §57-1-320(A). The procedure for selecting 
commissioners from each congressional district is found in §57-1-325. Legislators residing in the 
congressional district shall meet upon written call of a majority of the members of the delegation of each 
district for the purpose of electing a commissioner to represent the district. Id . A majority present, either 
in person or by written proxy, of the delegation from a given congressional district constitute a quorum 
for the purpose of electing a district commissioner. Id . No person may be elected commissioner who fails 
to receive a majority vote of the members of the delegation. Id. The delegation must be organized by the 
election of a chairman and a secretary, and the delegations of each congressional district shall adopt rules 
as they consider proper to govern the election. Id. Under §57-1-330, commissioners must be elected by 
the legislative delegation of each congressional district. For the purposes of electing a commission 
member, the legislators shall vote only in the congressional district in which they reside. Id. 
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In our attempt to answer your question, we remain cognizant of the rules of statutory 
interpretation. The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and effectuate the intent of the 
Legislature. Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 533 S.E.2d 578, 581 (2000). "All rules of statutory 
construction are subservient to the one that the legislative intent must prevail if it can be reasonably 
discovered in the language used, and that language must be construed in the light of the intended purpose 
of the statute." Kiriakides v. United Artists Communications, Inc., 312 S.C. 271, 440 S.E.2d 364, 366 
(1994). 

Significantly, §57-1-320(8) states that: 

[ n Jo county within a Department of Transportation district shall have a resident 
commission member for more than one consecutive term and in no event shall 
any two persons from the same county serve as £! commission member 
simultaneously except as provided hereinafter." [Emphasis added]. 

In addition, §57-1-330(8) states in part that: 

[t]he at-large commission member shall serve at the pleasure of the Governor. 
The at-large commission member may be appointed from any county in the 
State unless another commission member ~ serving from that county." 
[Emphasis added]. 

We refer to the opinion of this Office dated June 10, 2009 (2009 WL 1968613), where we 
addressed whether a person residing in the same county as the sitting at-large member of the DOT 
Commission is eligible for election as a district commissioner. Therein, we stated that: 

Section 57-I-330(B) is clear in its statement that the Governor may not appoint 
a person as the at-large commission member from the same county as a seated 
district commissioner. However, Section 57-1-320(B) states that" ... in no event 
shall any two persons from the same county serve as a commission member 
simultaneously except as provided hereinafter." The problem with this 
statement is the apparent lack of any further statutory exception allowing for 
two members to be appointed from the same county. [Emphasis in original]. 

As stated in a prior opinion of this office dated March 4, 2008, 

[i]n the construction of statutes, the dominant factor is the intent, not the 
language of the legislature. A statute must be construed in light of its 
intended purposes, and, if such purpose can be reasonably discovered 
from the language, the purpose will prevail of the literal import of the 
statute. Spartanburg Sanitary Sewer District v. City of Spartanburg, 283 
S.C. 67, 74, 321 S.E.2d 258, 262 ( 1984). "[W]ords ought to be 
subservient to the intent, and not the intent to the words." Greenville 
Baseball v. Bearden, 200 S.C. 363, 20 S.E.2d 813, 816 (1942). 



Mr. Moffitt 
Page 3 
October 23, 20 12 

We thus concluded from the wording of §§57-1-320(8) and -330(8) that it was the intent of the General 
Assembly that two persons from the same county not serve as commissioners on the DOT Commission. 
We determined that although §57-1-320(8) states that such provision would apply "except as provided 
hereinafter," there are no further provisions setting forth an exception to the prohibition. Absent an 
exception, we advised that no person who resides in the same county as the s itting at-large member of the 
DOT Commission would be eligible for election as a district commissioner.1 

It is again the opinion of this Office that no person residing in the same county as the at-large 
DOT Commissioner would be eligible for election as a commissioner until such Commissioner is 
replaced by the Governor with a commissioner from another county. Further, we advise that no person 
residing in the same county as a sitting resident DOT Commissioner would be eligible for election as a 
commissioner until the term of that commissioner expires. It is apparent to us that it was intent of the 
legis lature that two persons from the same county not serve as a DOT Commission member. There are no 
exceptions to this prohibition. 

We also observe that since our 2009 opinion was rendered, no legislative changes have been 
forthcoming. It is well-recognized the absence of any legislative amendment following the issuance of an 
opinion of the Attorney General strongly suggests that the views expressed therein were consistent with 
legis lative intent. See Ops. S.C. Atty. Gen., December 17, 2004 (2004 WL 3058233) [citing Scheff v. 
Township of Maple Shade, 149 N.J. Super. 448, 374 A.2d 43, 47 (1977)]; June 8, 1999 ( 1999 WL 
540713) [same]. Indeed, we note the Legislature has on occasion acted swiftly in amending statutes 
following the issuance of an opinion by this Office. No such amendment has been forthcoming in this 
instance, however. Accordingly, the reasoning in our 2009 opinion concluding that a person residing in 
the same county as a sitting commissioner or an at-large commissioner would not be eligible for election 
as a commissioner on the DOT Commission, represents a correct statement of the law and remains the 
opinion of this Office. 

Very truly yours, 

~ 
N. Mark Rapoport 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

·L~Qr~ 
R6bert D. Cook 
Deputy Attorney General 

tWe further advised that, because of the ambiguity of §57-1-320, consideration could be given to seeking 
a declaratory judgment to resolve the issue with finality. 


