
A L AN WILSON 

A TTORNEY G ENERAL 

December 5, 2012 

Marvin C. Jones, Esquire 
Jasper County Attorney 
Post Office Box 420 
Ridgeland, South Carolina 29936 

Dear Mr. Jones: 

Attorney General Alan Wilson has referred your letter of October 16, 2012 to the Opinions section for a 
response. The following is our understanding of your question presented and the opinion of this Office 
concerning the issue based on that understanding. 

Issue: 
Does the law require a Registrar of Deeds to record a Manufactured Home Affidavit for Retirement of 
Title Certificate where the Affidavit was not in the proscribed form under South Carolina Code § 56-19-
510? 

Short Answer: 
As far as the law reads, the recording officer may refuse any document that does not meet the statutory 
prerequisites for recording. The document should not be refused recording because it varies in form 
alone, nor should it be refused because it is illegible. In order for the recording officer to refuse to record 
a document, at least one of the statutory requirements would have to be missing. 

Law/Analysis: 
South Carolina Code § 56-19-510 provides that: 

(A) An owner of a manufactured home may affix the home to real property by: 
(1) installing the home in accordance with the required installation standards and 
removing the wheels, axles, and towing hitch; and 
(2) filing with the register of deeds or clerk of court, as appropriate, for the 
county in which the manufactured home is located the Manufactured Home 
Affidavit for the Retirement of Title Certificate in the form prescribed in this 
article together with proof of ownership as evidenced by a copy of the most 
recent deed of record or other instrument vesting title, and paying the filing fee 
required for affidavits by Section 8-21-310. 

(B) The register of deeds or clerk of court must record the affidavit as if it were a deed 
to real property with the homeowner being identified as granter and give notification to 
the county assessor. 
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(C) Upon the filing of the affidavit, the manufactured home is to be treated for all 
purposes except condemnation as real property and title to the manufactured home is 
thereby vested in the lawful owner of the real property to which it is affixed. A warning 
notice to those filing the affidavit must be included in the affidavit. 

(D) The Manufactured Home Affidavit for the Retirement of Title Certificate must be 
in the following form: 

ST A TE OF SOUTH CAROLINA ) MANUFACTURED HOME AFFIDAVIT 

) FOR RETIREMENT OF TITLE 
COUNTY OF - ----- ) CERTIFICATE 

(I) Name of Owner: 
--------~ 

(2) Description of Manufactured Home: 
Date of Manufacture: - -----
Manufacturer: --- ------
Model year: ---- ------
Make: - - - ---------
Width: 

-----------~ 

Length: ------------
1 dent i fi cation Number (VIN): __ 

(3) Check whichever is applicable: 
__ The above described manufactured home is not subject to a security lien. 
_ _ The above described manufactured home is subject to a security lien and a 
separate affidavit, as required by law, will be filed naming the secured parties. 

(4) Check whichever is applicable: 
__ The above described manufactured home is located in a jurisdiction with locally 
enforced building and safety codes adopted pursuant to Title 6, Chapter 9 and attached 
to this form is written evidence of compliance with the applicable codes as of the date 
the manufactured home was permanently affixed to the above described real property. 
Written evidence of compliance includes, but is not limited to, a copy of a certificate of 
occupancy, a statement from the code enforcement office, an inspection report, or any 
documentation of similar effect from the local code enforcement office having the 
appropriate jurisdiction. Only one document should be attached to this form. 
__ The above described manufactured home is not located in a jurisdiction with 
locally enforced building and safety codes adopted pursuant to Title 6, Chapter 9 
applicable to manufactured homes. 

(5) Full legal description of the property to which the manufactured home is currently, 
or is to be, affixed using metes and bounds or reference to recorded plat by book and 
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page. (A separate sheet identified as "Exhibit A" may be attached .) 

(6) Derivation: This being the identical or a portion of property conveyed or leased to 
the owner by deed or lease from __________________ _ 
and recorded in Book at page _______ _ 

Tax map number _ _________ _ 

Tax billing address _ _ _______ _ 

(7) The above-described manufactured home is permanently affixed or is to be 
permanently affixed to the above-described real property and the title certificate is to be 
retired in accordance with applicable law. 

(8) Check if applicable: 
___ The owner of the manufactured home owns or has a leasehold estate ofthirty­
five or more years in the real property to which the manufactured home is affixed . 

(9) WARNING: the execution and filing of this affidavit transfers ownership of the 
manufactured home to the lawful owner of the real property to which it is affixed. 

The owner certifies that the above information provided by the owner is true and correct 
to the best information and belief of the owner. 

Date: - --- - - - - ----

Signature of owner: _ _ _ _ _ 
Type or print name of owner __ 

Witness: ----------
Witness: - ------ ---

ST A TE OF SOUTH CAROLINA ) 

COUNTY OF ______ ) PROBATE 

Before me, the undersigned Notary Public, personally appeared 
______ _ ______ , who, being duly sworn, deposed and said that 
(s)he saw , sign, seal, and deliver the 
foregoing Affidavit and that (s)he, together with ___________ _ 
witnessed the execution thereof. 
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SWORN to before me this _ ____ day of ________ _ 
Notary Public for (L.S.) 
My Commission Expires: _ ____ _ 

Additionally, South Carolina Code§ 56-19-560 says: 

Upon an owner of a manufactured home meeting all requirements of this article for 
retiring the title certificate on his manufactured home and having the manufactured 
home and the real property to which it is affixed classified as real property, the register 
of deeds or clerk of court in the county where it is located in all indexes and 
transactions regarding the manufactured home and the real property to which it is 
affixed must confer upon it the treatment required by Section 56-19-51 O(C) and may 
not in any particulars still treat the manufactured home as personal property. 

By way of background, recording and registration laws are "purely the creation of the statute law, and 
therefore subject to such variety as to fonn, methods, etc., as to the legislative mind may seem best." 
Milford v. Aiken, 61 S.C. 110 at 111 , 39 S.E.2d 233 (1901). This Office has issued prior opinions 
addressing a recording officer's duties. A recording officer would include a Clerk of Court, a Register of 
Mesnes Conveyance and a Register of Deeds. Based on how this Office reads the law, a recording officer 
only has the authority expressly provided by statute and is necessary to implement those statutory powers. 
The recording officer holds a ministerial office. Op. S.C. Atty. Gen., 1982 WL 189145 (January 20, 
1982). "In the absence of a statute to the contrary, it is not his [the recording officer's] province to 
determine whether the parties have made valid instruments ... " Id. (citing 76 C.J.S. Registers of Deeds, 
§2). The recording officer may refuse any document that does not meet the statutory prerequisites. 
However, the same officer who may refuse documents that do not meet the statutory requirements may 
also be held liable for negligent failure to record if the document meets the statutory requirements, but is 
withheld from recording for other reasons, such as illegibility. Id (citing Bunis v. Austin, 85 S.C. 60, 67 
S.E.2d 17 (1910)). Even if a document is so illegible the recording officer cannot read it, the safer course 
is for the recording officer to record the document. Id. One statute granting the recording officer the 
authority to deny recording a document is based on SC Code§ 30-5-30, which says "(e)xcept as provided 
by statute, before any deed or other instrument in writing can be recorded in this State, it must be 
acknowledged or proved by ... " Op. S.C. Atty. Gen., 2006 WL 981698 (March 27, 2006) (citing Op. S.C. 
Atty. Gen., 1982 WL 189845 (Janua1y 20, 1982)). 

The information given was that your question involved a situation in which the document submitted for 
recording was not in the fonn prescribed by the statute (S.C. Code § 56-19-510). After receiving 
additional clarification from you, it is our understanding the affidavit submitted to retire a manufactured 
home to the real prope11y was not submitted on the fonn provided by Jasper County Registrar of Deeds 
nor did it contain all of the information required by the statute. As long as all the infonnation was on the 
affidavit submitted, the actual form would not be required by the statute. However, in a situation where 
the information contained in an affidavit submitted for recording was missing elements required by the 
statute, it would not satisfy the statutory requirement to be recorded. As you mentioned in your letter, the 
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Registrar of Deeds was not certain as to whether she could accept and record the affidavit in its 
incomplete format. However, the Registrar of Deeds went ahead and recorded the affidavit even though it 
was not in the prescribed form. 

Based on prior opinion (Op. S.C. Atty. Gen., 1982 WL 189145 (January 20, 1982)), if the affidavit or 
form submitted does not meet the statutory requirements for filing, the recording officer is authorized to 
refuse to record such a document. In order for the recording officer to refuse to record a document, at 
least one of the statutory requirements would have to be missing. The document should not be refused 
because it varies in fonn alone. An omission in substance is required. However, the document should not 
be refused solely based on illegibility. Another previous opinion from this Office goes on to say "there is 
no doubt the recording officer is authorized and required to refuse recordation if the statutory requisites 
are not met." Op. S.C. Atty. Gen., 2005 WL 2985562 (October 31, 2005). This Office recognizes a long­
standing rule that it will not overrule a prior opinion unless it is clearly erroneous or a change occurred in 
the applicable law. Ops. S.C. Atty. Gen., 2009 WL 959641 (March 4, 2009); 2006 WL 2849807 
(September 29, 2006); 2005 WL 2250210 (September 8, 2005); 1986 WL 289899 (October 3, 1986); 
1984 WL 249796 (April 9, 1984). Additionally, the "absence of any legislative amendment following the 
issuance of an opinion of the Attorney General strongly suggests that the views suppressed therein were 
consistent with the legislative intent." Op. S.C. Atty. Gen., 2005 WL 2250210 (September 8, 2005) 
(citing Scheffv. Township of Maple Shade, 149 NJ.Super. 448, 374 A.2d 43 (1977)). 

Conclusion: 
Based on the conclusion that if any requirements by the statute were missing (and not simply illegible) on 
the manufactured home affidavit for retirement submitted to be recorded, a recording officer would be 
allowed to deny such a document for recording. Any other issues should be addressed on a case-by-case 
basis. However, this office is only issuing a legal opinion. Until a court specifically addresses the issues 
presented in your letter, this is only an opinion on how this office believes a court would interpret the law 
in the matter. If it is later determined otherwise or if you have any additional questions or issues, please 
let us know. 

Sincerely, 

Anita Smith Fair 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

1¥ltUP-47/A iObrtD. Cook 
Deputy Attorney General 


