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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY MCMASTER 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable James H. Harrison 
Chairman, Judiciary Committee 
South Carolina House of Representatives 
P.O. Box 11867 
Columbia, South Carolina 29211 

Re: Request for Opinion 

April 1, 2003 

Staff Leasing Companies and S.C. Code Ann. §40-68-120 

Dear Representative Harrison: 

You have requested an opinion from this Office related to entities known as Staff Leasing 
Companies (also referred to as Professional Employer Organizations). You indicate that you are 
interested in guidance from this Office in" ... clarifying aspects of S.C. Code Ann. §40-68-120." 
Specifically, you "request that the opinion address the following questions, all of which seem to be 
related to subparagraph (F) of §40-68-120. 

1. Does this statute limit the type of benefit plan a worksite employer (the client company) may 
(itself) sponsor for its assigned employees? 

2. Does this statute limit the extent of consultation a worksite employer (the client company 
that sponsors a benefit plan) may receive from other sources? 

3. Does this statute prohibit a worksite employer (the client company) from implementing its 
own employer sponsored, self-funded medical plan that contains a "'stop loss" provision 
where an insurance carrier indemnifies 100% of the risk of the sponsoring employer?" 

Each of your questions will be addressed in tum. 

LAW/ANALYSIS 

General Law 

To respond to your questions, a few basic principles of statutory construction must be 
employed. The primary goal of statutory interpretation is to ascertain the intent of the General 
Assembly. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). The statute's words must be given 
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their plain and ordinary meaning without resort to a forced or subtle construction which would work 
to limit or to expand the statutes operation. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 660 
(1991). Moreover, the construction of a statute " ... by the agency charged with executing it is 
entitled to the most respectful consideration [by the court] and should not be overruled without 
cogent reasons." Faile v. South Carolina Employment Security Commission, 267 S.C. 536, 230 
S.E.2d 219 (1976). As a matter of policy this Office typically defers to the administrative agency 
charged with enforcement of the statute in question. See Op. S.C. Atty. Gen., Dated February 5, 
2001. 

Generally, staff leasing companies must operate in accordance with the provisions of Chapter 
68, Title 40 of the Code of Laws for South Carolina (§§40-68-10 et seq.). A staff leasing company 
is defined as " ... an individual business entity that offers staff leasing services." S. C. Code Ann. §40-
68-10(9). Staff leasing services means 

" ... an arrangement by which employees of a licensee [staff leasing company] are 
assigned to work at a client company and in which employment responsibilities are 
shared by the licensee and the client company. The employee's assignment is 
intended to be of a long-term or continuing nature, rather than temporary or seasonal 
in nature, and a majority of the work force at a client company worksite or a 
specialized group within that work force consists of assigned employees of the 
licensee. This does not include family- related businesses or similar groups that do 
not meet the requirements of item (8). Staff leasing services does not include 
temporary employees." 

S.C. Code Ann. §40-68-10(8). The "client company" is" ... a person that contracts with a licensee 
and is assigned employees by the licensee under that contract." S.C. Code Ann. §40-68-10(2). 

With reference employee benefit plans, Section 40-68-120(F) provides that 

[a] licensee may sponsor and maintain employee benefit plans for the benefits of 
assigned employees. The employee benefit plans must comply with the applicable 
provisions of the insurance laws of this State. A client company may include 
assigned employees in a benefit plan sponsored by the client company. However, no 
licensee may sponsor and maintain a plan of self- insurance for health benefits or 
workers' compensation benefits after January 1, 1994. 

The South Carolina Department of Consumer Affairs (the Department) is charged with administering 
Chapter 68 of Title 40, licensing staff leasing companies and is authorized to promulgate regulations 
necessary to administer the chapter. S.C. Code Ann. §40-68-20. The Department has adopted a 
regulation virtually identical to Section 40-68-l 20(F). See S.C. Code of Regulations R. 28-965. The 
Department has also reemphasized the point in promulgating R. 28-966 which states in pertinent part 
that "Title 40 and regulation 28-965(7) prohibit a licensee or applicant from sponsoring and 
maintaining a plan of self-insurance for health benefits or workers' compensation benefits after 
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Jariuary 1, 1994." Further, the Department requires that the presidents of staff leasing companies 
certify by sworn affidavit that their companies "will not offer any self or partially self funded plans 
of insurance for worker's compensation, health, life or disability to any employee in the State of 
South Carolina." 

Question 1 

In your first question, you ask if Section 40-68-120(F) limits the type of benefit plan a client 
company may sponsor for its employees. By its plain language, this Section provides that"[ a] client 
company may include assigned employees in a benefit plan sponsored by the client company." It 
appears that the only limitation placed on the client company with regard to the benefit plan which 
it may sponsor for its assigned employees is that the plan " ... comply with the applicable provisions 
of the insurance laws of this State." While a staff leasing company is specifically prohibited from 
sponsoring or maintaining a plan of self-insurance for health benefits, no such prohibition is included 
with reference to the client company. That the statute specifically bans staff leasing companies from 
sponsoring self-insured benefit plans while remaining silent as to the client company in this regard 
would indicate that the General Assembly did not intend to prohibit a client company from 
sponsoring a self-insured benefit plan for its assigned employees. See, Pa. Natl. Mut. Cas. Ins. Co. 
v. Parker, 282 S.C. 546, 320 S.E.2d 458 (Ct. App. 1984) (A cardinal rule of statutory construction 
is "expressio uni us est exclusio alterius" or "the enumeration of particular things excludes the idea 
of something else not mentioned."). Accordingly, other than the requirement that applicable 
provisions of our insurance laws be complied with, Section 40-68- l 20(F) does not appear to place 
limits on the types of employee benefit plans sponsored by the client company. 

Question 2 

In your second question, you have asked if Section 40-68-120(F) limits the extent of 
consultation a client company may receive from other sources with reference to the employee benefit 
plan it sponsors. The word "consultation" is neither defined nor used in Chapter 68 of Title 40. 
Consultation, generally, means to confer with and exchange advice and express views. See The 
American Heritage College Dictionary, Third Edition. As there is no contrary meaning given to the 
word "consultation" in the relevant statutes, it must be given its plain and ordinary meaning for 
purposes of this review. Accordingly, to the extent that our applicable insurance laws are complied 
with, it does not appear that Section 40-68- l 20(F) places a limit on the amount of consultation a 
client company may receive concerning the employee benefit plan it sponsors. 

It must be kept in mind, however, that both Section 40-68-120(F) and regulations 
promulgated by the Department prohibit a staff leasing company from sponsoring a plan of 
self-insurance for health benefits for employees assigned to a client company. Additionally, the 
Department requires that staff leasing companies certify that they will not offer any self or partially 
self-funded benefit plan to any employee in the State of South Carolina. To the extent that any 
"consultation" received by a client company comes from the staff leasing company with which it 
contracts and to the extent that the "consultation" could be viewed as equivalent to sponsoring or 
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offering a self-funded benefit plan to assigned employees, Section 40-68- l 20(F) and the related 
regulations may be implicated. An act which cannot be done directly cannot be done indirectly. See 
Ops. S.C. Atty. Gen., Dated August 9, 1995 & January 8, 1996. Obviously, this would be a factual 
question and this Office cannot and does not resolve factual disputes or make findings of fact. Ops. 
Atty. Gen., Dated August 14, 1995 & December 12, 1983. 

Question 3 

Finally, you ask if Section 40-68- l 20(F) prohibits a client company from implementing a 
self-funded medical plan which contains a "stop loss" provision where a insurance carrier 
indemnifies 100% of the risk of the sponsoring employer. "Stop loss" insurance is commonly 
understood to be excess insurance designed to protect a self-insured plan against unexpectedly large 
claims and catastrophic health costs for covered employees. See Rockline Inc. v. Wisconsin 
Physicians Service Ins., 499 N.W.2d 292 (Wisc. Ct. App. 1993). As addressed in the response to 
Question 1, there appears to be no such prohibition contained in the statute. Of course the client 
company must comply with the applicable provisions of the insurance laws of this State. 

Further, self-funded benefit plans which purchase "stop loss" insurance will most likely be 
considered to remain self-funded or partially self-funded. See Drexelbrook Engineering Company 
v. Travelers Insurance Company, 700 F.Supp. 590 (E.D. Penn. 1989). Therefore, a staff leasing 
company would be prohibited from sponsoring or maintaining such a plan. Moreover, the analysis 
employed in response to Question 2 would also be applicable to the sponsoring, offering or 
maintaining of self-funded plans with stop loss provisions. 

CONCLUSION 

Presuming the State's insurance laws are complied with, Section 40-68-120(F) does not 
appear to place limits on the types of employee benefit plans sponsored by a client company. Neither 
does Section 40-68-120(F) place limits on the amount of consultation a client company may receive 
concerning the employee benefit plan it sponsors. It must be remembered, however, that any 
consultation given a client company by a staff leasing company does not rise to the level of actually 
offering or sponsoring a self-funded benefit plan to or for assigned employees. Finally, subject to 
the preceding caveats, Section 40-68-120(F) does not appear to prohibit a client company from 
implementing a self-funded medical plan which contains a "stop loss" provision. 

David K. Avant 
Assistant Attorney General 


