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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY MCMASTER 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable John M. Knotts, Jr. 
Senator, District No. 23 
Post Office Box 142 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Knotts: 

April 28, 2003 

You have asked for an opinion as to whether a person serving on the Central Midlands Council of 
Government holds an office for dual office holding purposes. It is our opinion that a member of the Central 
Midlands Council of Government does not hold an office for purposes of the dual office holding provisions 
of the South Carolina Constitution. 

Law I Analysis 

Article XVII,§ IA of the South Carolina Constitution provides that "no person may hold two offices 
of honor or profit at the same time ... ,"with exceptions specified for an officer in the militia, a member of a 
lawfully and regularly organized fire department, constable, or a notary public. As concluded by Attorney 
General Daniel McLeod in an opinion dated April 26, 1977, "[ t ]o determine whether a position is an office 
or not depends upon a number of circumstances, and is not subject to any precise formula." The South 
Carolina Supreme Court has held that for this provision to be contravened, a person concurrently must hold 
two offices which have duties involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. 
Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). "One who is charged by law with duties involving an 
exercise of some part of the sovereign power, either small or great, in the performance of which the public 
is concerned, and which are continuing and not occasional or intermittent, is a public officer." Id., 78 S.C. 
at 174. Other relevant considerations, as identified by the Court, are whether statutes, or other authority, 
establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for the position. 
State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

In an opinion of this Office dated May 2, 1996, we described at length the authority creating the 
Central Midlands Regional Planning Council and the powers exercised by that entity. We also addressed 
provisions in the South Carolina Constitution which concern regional councils of government and the 
relationship of those provisions to Central Midlands. It is helpful, by way of background to quote liberally 
from this opinion: 

... there are two constitutional provisions which are to be considered when analyzing powers 
and duties of regional councils of government. The first is Article VII, Section 15, which 
provides: 
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The General Assembly may authorize the governing body of a 
county or municipality, in combination with other counties and 
municipalities, to create, participate in, and provide financial support for 
organizations to study and make recommendations on matters affecting the 
public health, safety, general welfare, education, recreation, pollution 
control, utilities, planning, development and such other matters as the 
common interest of the participating governments may dictate. Such 
organizations, which shall be designated regional councils of government, 
may include political subdivisions of other states. The studies and 
recommendations by such organizations shall be made on behalf of and 
directed to the participating governments and other governmental 
instrumentalities which operate programs within the jurisdiction of the 
participating governments. 

The legislature may authorize participating governments to provide 
financial support for facilities and services required to implement 
recommendations of such organizations which are accepted and approved 
by the governing bodies of the participating political subdivisions. Such 
organizations shall not have the power to levy taxes. Local funds for the 
support of such organizations shall consist of contributions from the 
participating political subdivisions as may be authorized and granted by 
their respective governing bodies. 

[The prohibitions against dual office holding contained in Section 
2 of Article 2 and Section 24 of Article 3 of this Constitution shall not 
apply to any elected or appointed official or employee of government who 
serves as a member of a regional council.] 

This constitutional provision has been deemed not to be self-executing; the statutory 
provisions of §6-7-110 et seq. thus effectuate the constitutional provisions. 

The second constitutional provision to be considered is Article VIII, Section 13, 
which provides in relevant part: 

(A) Any county, incorporated municipality, or other political 
subdivision may agree with the State or with any other political 
subdivision for the joint administration of any function and exercise of 
powers and the sharing of the costs thereof. 

(B) Nothing in this Constitution may be construed to prohibit the 
State or any of its counties, incorporated municipalities, or other political 
subdivisions from agreeing to share the lawful cost, responsibility, and 
administration of functions with any one or more governments, whether 
within or without this State. 

(C) The prohibitions against dual office holding contained in 
Article VI of this Constitution do not apply to any elected or appointed 
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official or employee who serves on a regional council of government 
created under the authority of this section. 

(Emphasis added). 

This Office has applied the referenced provisions of the State Constitution-Article VII, § 15 and 
Art. VIII, § 13 - on a number of occasions in concluding that membership on a regional council of 
government does not constitute an office for dual office holding purposes. In an opinion dated August 29, 
2001, we opined that a person could serve simultaneously as a member of a school board and as Chairman 
of a Regional Council of Governments without contravention of the Constitution. In an opinion dated 
June 28, 1995, we stated that "Article VII, § 15 and Article VIII, l 3(C) of the state Constitution exempt 
members of regional councils of governments, who are elected or appointed officials or employees of 
government, from the dual office holding prohibitions of the South Carolina Constitution .. " 

And in Op. S.C. Atty. Gen., May 6, 1992, we concluded that 

[ m ]embership on a council of governments, as to elected or appointed officials or 
employees, is not deemed to be an office, by virtue of express exemption of the state 
Constitution. See Art. VIII, § 13 and Art. VII, § 15 of the state Constitution; also Ops. 
Atty. Gen. dated February 7, 1984 and November 4, 1991 .... 

In the February7, 1984 opinion (No. 84-13), we reasoned that "the prohibition against dual office holding 
in Article VI, Section 3 must be read with Article VIII, Section 13 as not applying to elected city, county 
or state officials who would also serve on the Appalachian Council of Governments." See also, Ops. S.C. 
Atty. Gen., March 11, 1982; March 21, 1978; February 1, 1973; February28, 1972; September 17, 1970; 
December 29, 1969. Each of these opinions is clear that membership on a regional council of government 
board is not an office for dual office holding purposes. 

Conclusion 

For the foregoing reasons, and based upon the foregoing authorities, it is our opinion that 
membership upon a council of government (COG)- in this instance, Central Midlands - is not an office 
for dual office holding purposes. 

lbert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 
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