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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY MCMASTER 
ATTORNEY GENERAL 

Richard L. Pearce, Esquire 
Aiken City Solicitor 
Post Office Box 1177 
Aiken, South Carolina 29802 

February 13, 2003 

Re: Installation of Neon Colored Lights on Motor Vehicles 

Dear Mr. Pearce: 

You have asked for an opinion from this Office concerning the above topic. By way of 
background, you indicate that "(a]fter reviewing South Carolina Code sections 56-5-4700-4840 et 
seq., [you] cannot find any code section that authorizes colored lights on automobiles other than 
clear, amber, or red." You also indicate that you are" ... aware that auto supply stores selling neon 
colored lights for motor vehicles contain a warning that these other colored lights may not be 'street 
legal'." Given this background, you ask "(b]y specifying only clear, amber or red lights for motor 
vehicles, are other colored lights on motor vehicles in South Carolina appropriate?" 

In researching the Code, I, like you, can find no specific provision authorizing the installation 
of neon colored lights on motor vehicles. Conversely, I can find no statutory authority prohibiting 
the lights. This Office has previously opined on the legality of neon or flourescent lights installed 
under automobiles. In this opinion, we noted that there was no " ... direct statutory prohibition of the 
lights .... " See Op. S.C. Atty. Gen. Dated December 21, 1994. 

Section 56-5-4430 is entitled "Additional parts and accessories not prohibited" and provides 
that"[ n ]othing contained in this article shall be construed to prohibit the use of additional parts and 
accessories of any vehicle which are not inconsistent with the provisions of this article." Therefore, 
because there appears to be no statutory prohibition of the installation of the neon lights, Section 56-
5-4430 seems to provide authorization for the use of the lights as long as they are installed in a 
manner consistent with the provisions of Chapter 5, Article 35 of Title 56 (i.e. 56-5-4410 through 
56-5-5150). Further support for this conclusion is found in Section 56-5-4830 which states, in part, 
that: 

[a ]ny lighted lamp or illuminating device upon a motor vehicle, other than head 
lamps, spot lamps, auxiliary lamps, flashing turn signals, emergency-vehicle warning 
lamps and school-bus warning lamps, which project a beam of light of an intensity 
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greater than three hundred candle power shall be so directed that no part of the 
high-intensity portion of the beam will strike the level of the roadway on which the 
vehicle stands at a distance of more than seventy-five feet from the vehicle. 

That the Section allows the use of"any lighted lamp or illuminating device upon a motor vehicle" 
as long as it is either a low intensity light or is directed in a certain manner indicates the use of such 
additional lighting is not prohibited. 

Assistant Attorney 'General 

DK.Alan 


