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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

H ENRY Mcl\1ASTER 
ATTDRNEY GENERAL 

R. Allen Young, Esquire 
Mount Pleasant Town Attorney 
Post Office Box 745 
Mount Pleasant, South Carolina 29465 

Dear Mr. Young: 

February 14, 2003 

You have written on behalf of Ms. Diane D. Lauritsen requesting an opinion regarding the 
propriety of her intention to seek appointment to the Mount Pleasant Open Space Foundation. You 
provide the following by way of background: 

1. Ms. Lauritsen is presently serving a six ( 6) year term (September 2002 
- 2008) as an elected Commissioner on the Mount Pleasant Commission of Public 
Works (Waterworks). 

2. The Mount Pleasant Waterworks is a separate entity from the Mount 
Pleasant Town Government and Council. 

3. Ms. Lauritsen has applied for an appointment to the Mount Pleasant 
Open Space Foundation. 

4. The Mount Pleasant Open Space Foundation is a non-profit 
corporation newly established by the Town of Mount Pleasant and appointments to 
the Foundation are made by the Mount Pleasant Town Council. A copy of the 
relevant documents pertaining to the Foundation are enclosed. 

You indicate that, in your opinion, "[i]t would not appear to be any legal or ethical impediments for 
Ms. Lauritsen to serve as a Commissioner of Public Works and a member of the Mount Pleasant 
Open Space Foundation." Of course any concerns either you or Ms. Lauritsen may have regarding 
the State Ethics Act should be addressed to the State Ethics Commission which has sole jurisdiction 
as to the interpretation of that Act. As to any dual office holding issues, I will address these below. 
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Law I Analysis 

Article XVII, Section IA of the South Carolina Constitution, provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an officer in 
the militia, a member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or a notary 
public. As concluded by Attorney General Daniel McLeod in an opinion dated April 26, 1977, "[t]o 
determine whether a position is an office or not depends upon a number of circumstances and is not 
subject to any precise formula." The South Carolina Supreme Court, though, has held that for this 
provision to be contravened, a person concurrently must hold two offices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 
171, 58 S.E. 762 (1907). "One who is charged by law with duties involving an exercise of some part 
of the sovereign power, either small or great, in the performance of which the public is concerned, 
and which are continuing and not occasional or intermittent, is a public officer." Id., 78 S.C. at 174. 
Other relevant considerations, as identified by the Court, are whether statutes, or other authority, 
establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for 
the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

One who serves as Commissioner of the Mount Pleasant Commission of Public Works 
(Waterworks) unquestionably holds an office for dual office holding purposes. Apparently, the 
Mount Pleasant Commission of Public Works was created in 1934 pursuant to the terms of the 
statute now codified as Section 5-31-210 of the South Carolina Code of Laws. The Commission 
consisted of three commissioners until February 1990, at which time a special election was held to 
elect two additional commissioners, pursuant to Act No. 117of1989, which amended§ 5-31-210 
of the Code. See, Op. S.C. Atty. Gen., April 3, 1990. 

In Op. S.C. Atty Gen., Op. No. 93-24 (April 12, 1993), we concluded "that a commissioner 
of public works would be considered an office holder." While the subject of that opinion was not 
a member of the Mount Pleasant Commission of Public Works, we found that commissioners chosen 
pursuant to § 5-31-210 et seq. held an office. By virtue of§ 5-31-25, the board of commissioners 
of public works of a municipality is authorized to " ... purchase, build or contract for building any 
waterworks or electric light plant authorized under Article 7 of this chapter and may operate them 
and shall have full control and management of them." Thus, it would appear that commissioners of 
the Mount Pleasant Commission on Public Works would occupy an office for dual office holding 
purposes. 

The question then is whether service as a director on the Mount Pleasant Open Space 
Foundation also constitutes an office. We conclude that it does not. 

The Mount Pleasant Open Space Foundation is created by Resolution (R 02051) of the 
Mount Pleasant Town Council. The Resolution recites the purpose for creation as the establishment 
of a non-profit organization which is "exclusively religious, charitable, scientific, literary and 
educational within the meaning of Section 501 ( c )(3) of the Internal Revenue Code of 1986 or the 
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corresponding provision of any future United States Internal Revenue law." The specific purpose 
as stated in the Resolution is 

(a) To promote the acquisition, development and use of public lands for 
the enjoyment, entertainment and recreation of all citizens of Mount Pleasant, South 
Carolina, and for other members of the general public, to enhance the quality oflife 
in Mount Pleasant, South Carolina; 

(b) To develop and promote public awareness of the benefits of open 
space for active and passive uses; 

( c) To encourage the citizens of Mount Pleasant, South Carolina to make 
gifts of open space. 

( d) Preservation and/or restoration of natural areas characterized by 
unique ecological, geological or historic resources. 

( e) Protection oflands in their natural state, scenic areas or vistas, historic 
sites, wildlife habitats, or fragile ecosystems. 

(f) Preservation of land for passive recreation use. 

(g) Promote utilization ofland for shaping the development of the Town, 
defining gateways, creating buffers, limiting urban sprawl and disciplining growth. 

(h) Promote utilization of land to prevent encroachment on wetlands, 
flood plains, and marsh areas. 

(i) Maintenance of the health and aesthetic appeal of the local 
environment by protecting, in perpetuity, undeveloped properties, which serve to 
preserve the local quality of life. 

G) Maintenance of undeveloped public green spaces to be used as passive 
parks in close proximity to and easily accessible from neighborhoods. 

(k) Assist in establishing a greenways and trails system for the town, 
which will provide connectivity among residential areas, and with nearby open 
spaces, parks, schools, and other public sites. 

The Resolution also states that the Board of Directors consists of seven members appointed 
by the Town Council of Mount Pleasant and requires that all Board members "shall be residents of 
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East of the Cooper and Charleston County." Four of the members must reside in the Town of 
Mount Pleasant. The Corporation's By Laws set forth the terms of the Board of Directors as follows: 

[ e ]xcept as to the initial Board of Directors, each elected member of the 
Board of Directors shall serve a term of Three (3) years, and Directors shall be 
eligible to serve no more than Two (2) consecutive terms. The terms of the initial 
Board of Directors shall be as follows: (i) two (2) persons shall be appointed to a one 
(1) year term (ii) two (2) persons shall be appointed to a two (2) year term; and 
(iii) three (3) persons shall be appointed to a three (3) year term. 

The Town Council's Resolution creating the Mount Pleasant Open Space Foundation further 
recites that a "non-profit open space foundation is hereby authorized .... " Terms of office of officers 
are also established with the additional provision that any member of the Board of Directors is 
eligible to hold one or more of these positions of Chairman, Vice-Chairman, Secretary and Treasurer. 

Historically, this Office has opined that a member of a board of directors of a nonprofit 
corporation does not occupy an office for dual office holding purposes. Most recently, in an opinion 
dated December 3, 2002, we concluded that membership on the Conservation Voters of South 
Carolina Board - a 501(c)(4) nonprofit tax exempt, but not tax deductible corporation, did not 
constitute an office. In that opinion, it was stated that 

[a ]s a non-profit organization, it appears that the powers and duties of the 
Board are non-governmental in nature, not involving an exercise of the State's 
sovereign powers. In the past, this Office has often concluded that "members of 
board of eleemosynary corporations would not be considered office holders." See, 
Op. Atty. Gen., September 20, 2002; Op. Atty. Gen, Op. No. 93-24 (April 12, 1993); 
Op. Atty. Gen., October 18, 1988; Op. Atty. Gen., September 8, 1987 and others. 

Likewise, we have concluded that membership on a board of a nonprofit corporation, created 
by legislative action on the part of the General Assembly or a county or city council, is not an office 
for dual office holding purposes. For example, in Op. S.C. Atty. Gen., June 21, 2000, we opined that 
a person serving on the County First Steps Board does not hold an office. In that opinion, we found 
that 

... County First Steps Partnership Boards are established under S.C. Code Ann. § 59-
152-10 et seq. Pursuant to Section 59-152-70(E), these boards must be private 
nonprofit corporations organized under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue 
Code. This Office has previously concluded that while a close question, members 
of the board of directors of a private nonprofit corporation do not hold an office for 
dual office holding purposes. Ops. Atty. Gen., dated March 17, 1995, October 18, 
1988, and November 10, 1983. 
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In the November 10, 1983 opinion [Op. No. 83-87], we addressed the issue of whether 
members of the governing board of the South Carolina Protection and Advocacy System for the 
Handicapped, Inc. is an office. Therein, citing Ky. Region Eight v. Commonwealth, 507 S. W.2d 489 
(Ky. Ct. App. 1974), we noted that the fact that a nonprofit body receives public funds "does not 
make the organization a public body or state agency, or the officers of the body public officers, 
however." 

Of course, in certain rare instances, a nonprofit corporation has been held to constitute a state, 
local or other governmental agency. In Op. S.C. Atty. Gen., September 6, 1996, this Office, citing 
a number of authorities, recognized that "courts sometimes look beyond a non-profit corporation's 
status as such to determine whether, in reality, the corporation is an 'alter ego' of the State." We 
referenced the case Philadelphia Nat. Bank v. U.S. of Americ~ 666 F.2d 834 (3d Cir. 1981) which 
held that Temple University, a nonprofit corporation, is not a "political subdivision" of the State. 
The Court observed that Temple did not possess the three principal attributes of sovereignty - the 
power to tax, the power of eminent domain or the police power. Therefore, the Court looked to 
whether there was any "identity of interest, control, or intent" such that Temple might be seen as the 
"alter ego of the State." 666 F.2d at 841. No such alter ego status existed, concluded the Court. 

In view of the reasoning of our previous opinions referenced above, we cannot conclude that 
membership on the board of directors of the Mount Pleasant Open Space Foundation constitutes an 
office for dual office holding purposes. Accordingly, based upon the information which you have 
provided, I am of the opinion no dual office holding problem exists by simultaneous service on the 
Mount Pleasant Commission of Public Works and the Mount Pleasant Open Space Foundation. 
Moreover, you have indicated or referenced no actual conflict or potential conflict of interest 
between the two positions. Again, you may wish to consult with the State Ethics Commission 
regarding any interpretation of the Ethics Act. 

Sincerely, 

I~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


