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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY MCMASTER 
ATIDRNEY GENERAL 

JeffM. Anderson, Esquire 
Lexington County Attorney 
P. 0. Box 489 
Lexington, South Carolina 29071-0489 

Dear Jeff: 

February 26, 2003 

You reference a situation regarding the legality of a member of Lexington County Council 
serving as adviser to the Lexington County Joint Water and Sewer Commission. In your letter, you 
note that this Office previously issued an opinion concluding that it would constitute dual office 
holding for a member of Lexington County Council to serve as the City of West Columbia's 
representative on the Commission. In that opinion, dated August 19, 2002, we concluded that the 
simultaneous holding of the positions of Director of Utilities for the City of West Columbia and 
member of the Joint Water and Sewer Commission did not create a dual office holding situation 
because service on the Commission would be ex officio. 1 However, we additionally advised that 
it would constitute dual office holding for the Commission member then to occupy the office of 
member of Lexington County Council. In that instance, there was no ex officio relationship 
between the member's service on the Water and Sewer Commission and Lexington County 
Council.2 

The South Carolina Supreme Court has consistently held that the dual office holding 
prohibition does not generally apply when one of the offices is ex officio. See, Ashmore v. Greater 
Greenville Sewer District, 211 S.C. 77, 44 S.E.2d 88 (1947). The phrase ex officio is defined as 
"by virtue of the office" and is a "term applied to an authority derived from official character 
merely, not expressly conferred upon the individual, but rather annexed to the official position." 
Lobrano v. Police Jury of Parish of Plaquimines, 150 La. 14, 90 So. 423 (1923); Ashmore, supra. 
Ashmore held that the duties of the officer must have a reasonable relationship to the officer's 
function ex officio. 

2 The pos1t10n of member of the Lexington County Joint Water and Sewer 
Commission is created by S.C. Code Ann. § 6-25-60 which provides that the "governing body of 
each voting member of a joint system shall appoint a representative who must be commissioner of 
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Following the issuance of our opinion, the Council member in question" ... resigned from the 
Joint Water and Sewer Commission and [now] only serves on County Council." You raise the 
additional question of whether the council member "can serve in an advisory capacity to the Joint 
Water and Sewer Commission." By way of background, you state the following: 

I understand this position would not involve any voting powers or other powers of 
the Commissioners of the Joint Water and Sewer Commission. The County Council 
Member may attend the regular meetings of the Joint Water and Sewer Commission 
and may be asked his opinion and advice on various matters. It is also possible that 
he may be asked to go into Executive Session with the Joint Water and Sewer 
Commission Members. I understand that the Joint Water and Sewer Commission has 
a former member who is serving in a similar capacity to the Commission. 

The issue is whether the above is permissible from a dual office holding standpoint. 
I would also ask your opinion on whether serving as an "honorary" member on the 
Commission with no voting powers and serving only to give advice to the 
Commission would be in violation of the dual office holding provisions. To 
summarize, my questions are as follows: 

1. 

2. 

2
( ••• continued) 

Is it permissible for a County Council Member to serve in an 
advisory capacity to the Joint Water and Sewer Commission 
or does this violate the dual office holding provisions of the 
Constitution? 

Is it permissible for a County Council Member to serve as an 
"honorary" member of the Joint Water and Sewer 
Commission if, in this position, the Council Member does not 
have any voting powers or any other powers of the regular 
appointed Commissioners to the Joint Water and Sewer 
Commission? 

the joint system. The representative may be an officer or employee of the member and may also 
serve ex officio as a member of the system." (emphasis added). Pursuant to this statute, another 
member of Lexington County Council has apparently been appointed to the Commission and serves 
ex officio thereupon as the County's representative pursuant to the foregoing provision. This 
situation is markedly different from the one addressed in the August 19 opinion in which we 
concluded that there was no ex officio relationship between the County Council member in question 
and service on the Commission. 
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Law I Analysis 

Article XVII, Section 1 A of the State Constitution provides that "no person may hold two 
offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an office of the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, constable or notary public. 

For these provisions to be contravened, a person concurrently must hold two offices which 
have duties involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. 
Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other relevant considerations are whether statutes, or other 
such authority, establish the position, prescribe its duties or salary or require qualifications or an oath 
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

As we stated in the August 19 opinion, without question, a member of county council is an 
officeholder. This Office has, on many occasions, advised that a member of a county council would 
hold an office for dual office holding purposes. Ops. S.C. Atty. Gen. dated July 26, 1999; July 27, 
1997; December 7, 1994; and August 20, 1985. 

Thus, the question here is whether the position of "advisor" as you have described is also an 
office. It is important to note that § 6-25-5 et seq. does not mention any ""advisor" to the 
Commission and we are unaware of any other statute or provision of law which establishes the 
position of advisor to the Joint Water and Sewer Commission. 3 It thus follows also that there is no 
set term for such a position as recognized by law. Apparently, the position is one which has been 
established by practice or custom of the Lexington County Joint Water and Sewer Commission. 

Most importantly, it does not appear that the advisor position which you have described 
exercises any portion of the sovereign power of the State. You note that this position will not 
involve any voting powers or other powers of the Commissioners of the Joint Water and Sewer 
Commission. Based upon your description, the individual "may attend the regular meetings of the 
Joint Water and Sewer Commission and may be asked his opinion and advice on various matters" 
and possibly "be asked to go into Executive Session with the Joint Water and Sewer Commission 
members." 

Consistently, this Office has opined that where the duties of a particular position are advisory 
only, no office has been created for dual office holding purposes. 

3 Section 6-25-1 OO(r) authorizes the Commission to appoint such officers, agents and 
employees, describe their duties and fix their compensation as may be necessary. 
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For example, in Op. S.C. Atty. Gen., Op. No. 83-79 (October 4, 1983), we concluded that 
members of a committee which possessed purely advisory functions were not office holders. We 
stated as follows: 

... it is clear that the Committee is capable of no binding exercise of sovereign power. 
To the contrary, its functions are advisory only. This office has consistently 
expressed the view that committees which function in a purely advisory capacity are 
not offices within the meaning of the dual office holding provisions of the South 
Carolina Constitution. E.g., 1976 Op. Atty. Gen. 200; 1975 Op. Atty. Gen. 195; 
Unpublished Opinions dated: June 22, 1982; July 12, 1980; September 7, 1978. 

And, in Op. S.C. Atty. Gen., Op. No. 4126, (September 22, 1975), we advised that 
membership on the Advisory Committee on Programs for the Handicapped is not an office subject 
to the constitutional restraints on dual office holding. In our opinion, the Committee performed 
functions "purely advisory, as the name implies." We noted that there 'are no duties defined by law 
nor is there any exercise of the sovereign power of this state." 

In addition, an opinion of August 6, 1971 concluded that the position oflegislative assistant 
to the Richland County Delegation was not an "office" for dual office holding purposes. Based upon 
the assumption that the assistant was an employee of the Richland County Council, serving "merely 
[as] a legal advisor to the Council," we advised that no dual office holding situation existed by the 
assistant also serving as Veterans Affairs Officer for Richland County. Id. 

Accordingly, in our opinion, for the member to serve as a so-called advisor to the Lexington 
County Joint Water and Sewer Commission would not constitute dual office holding under the facts 
as you have described them. In essence, based upon the information which you have presented, the 
individual would simply provide advice and counsel to the Commission and would possess no voting 
power or other authority typically exercised by a Commission member. 

You also request our advice as to whether dual office holding would occur if the individual 
is designated simply as an "honorary" member of the Commission itself. Similar to the analysis 
above, even if we view the member as serving as an honorary or emeritus member of the 
Commission, the conclusion is still the same. Where a position is purely honorary and the individual 
in question is serving solely in an emeritus or honorary capacity, we have concluded that "a person 
serving as member emeritus of a board does not hold an office within the meaning of the provisions 
of the Constitution prohibiting dual office holding." Op. S.C. Atty. Gen., February 9, 1983. In 
another opinion, dated November 1, 1982, former Attorney General McLeod advised that a person 
designated as "member emeritus" of the Ports Authority did not hold an office. Such a designation 
was deemed simply "as an honor" to the particular individual and thus no sovereign power of the 
state was being exercised. However, Attorney General McLeod cautioned that such designation of 
emeritus capacity "did not carry with it the right to vote" and his conclusion was based upon that 
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premise. Therefore, based upon our longstanding opinion that an emeritus position which is truly 
honorary is not an office, we likewise conclude herein that no dual office holding situation would 
exist if the council member simply occupies emeritus or honorary membership status on the 
Lexington County Joint Water and Sewer Commission. As in the 1982 opinion, our conclusion here 
assumes that the member possesses no voting rights whatsoever nor possesses any other authority 
of a Commission member. 

We hasten to emphasize the conclusions expressed herein - that no dual office holding 
problem here exists - are based upon our understanding that the council member in question will 
serve solely and exclusively in an advisory capacity, will not vote as a Commissionmember, and will 
not exercise or attempt to exercise any authority of a commission member. This Office has 
consistently recognized that what cannot be done directly cannot be done indirectly, either. Ops. 
S.C. Atty. Gen. November 13, 2000; July 31, 1990, citing State ex rel. Edwards v. Osborne, 193 S.C. 
158, 7 S.E.2d 526 (1940); Lurey v. City of Laurens, 265 S.C. 217, 217 S.E.2d 226 (1975); 
Westbrook v. Hayes, 253 S.C. 244, 169 S.E.2d 775 (1969). Thus, caution is advised to insure that 
no new dual office holding situation is created by the Council member's ac~ions. Exercise or 
attempted exercise of any sovereign power by the individual on behalf of the Commission would run 
the risk of recreating the same situation which was the subject of our earlier opinion. 

Assistant Deputy Attorney General 
RDC/an 


