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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY MCMASTER 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Wallace Scarborough 
House of Representatives District 115 
Post Office Box 12557 
Charleston, SC 29422 

Dear Representative Scarborough: 

June 30, 2003 

You have requested an advisory opinion from this Office on behalf of David L. Savage, 
Esq., legal counsel for the James Island Charter High School (JICHS). Mr. Savage notes that the 
application to convert James Island High School into a charter school was approved by the 
Charleston County School District (CCSD) on January 27, 2003, and takes effect on July 1, 2003. 
He further indicates that presently, there is a dispute concerning a term which was recently added 
to a pending agreement for the lease of the James Island High School property. The added term is 
one requiring the JI CHS to honor a pre-existing contract between the Pepsi Bottling Company and 
the CCSD. Mr. Savage also indicates that the CCSD has taken the position that until the lease 
agreement issue is resolved satisfactorily to the District, the CCSD will not recognize the JICHS as 
a charter school and it will continue to operate as a public high school. 

Based upon these facts, Mr. Savage has specifically asked our opinion with respect to the 
following issues: 

1. Under the South Carolina Charter School Act of 1996, can the CCSD 
impose, as a term of the lease, the provisions of the exclusive vending 
contract between Pepsi and the CCSD? 

2. Under existing law, specifically Section 59-40-70, the CCSD had ninety 
(90) days within which to act upon the charter application submitted 
November I, 2002. As all material terms of the lease had been negotiated 
and agreed upon by January 27, at the same time that the charter application 
was actually approved by the Board, can the Board, after the 90 day period, 
now insert without JI CHS 's approval, Paragraph 4.d., dealing with the 
exclusive vending contract between CCSD and Pepsi? 
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Section 59-40-40(1) defines a "charter school" as a "public, nonsectarian, nonreligious, non­
home based, nonprofit corporation forming a school which operates within a public school district, but 
is accountable to the local board of trustees of that district, which grants its charter." Subsection (2) 
of Section 49-40-40(2) expressly provides that a charter school "is considered a public school and part 
of the school district in which it is located for the purposes of state law and the state constitution." 
Pursuant to § 59-40-SO(B)( 4) a charter school is "considered a school district for purposes of tort 
liability under South Carolina law ... " except in certain specified instances. 

The governing body of a charter school is its board of directors. The Charter School Act 
enumerates specific powers of the governing body of a charter school (board) and these powers are 
broad in scope. For example, the board may accept gifts, donations or grants in accordance with the 
conditions prescribed. § 59-40- l 40(F). Charter schools may acquire by gift, devise, purchase, lease, 
sublease, insta1lment purchase agreement, land contract, option or other means and hold and own in 
its own name buildings for schools purposes. § 59-40-140(1). The board may sue and be sued, but may 
not levy taxes or issue bonds. § 59-40- 190(A). In addition, the board may obtain insurance for 
activities performed in the course of official duties. § 59-40-190(C). Most importantly, the board is 
responsible for and has the general power to decide matters related to the operation of the charter 
school. § 59-40-60(C). 

The Act defines the charter school application which is submitted to the local school board for 
approval as a "proposed contract." § 59-40-60(F). The approved application constitutes the charter1

, 

or an "agreement, and the terms must be the terms of a contract betvveen the charter school and the 
sponsor." § 59-40-60(A); § 59-40-70(F). Courts elsewhere have described such language as "plain 
regarding the status of a contract .... " See, Board of Education v. Booth, et al., 984 P. 2d 639, 653 
(Colo. 1999). Furthermore, any material revision of the terms of the charter would clearly have to be 
approved by both parties. § 59-40-60(C). 

No provision of the Charter School Act, however, indicates that the General Assembly 
specifically contemplated the issue of whether a school which is converted to a charter school must 
honor the pre-existing service contracts to which the "sponsor" school district is a party. However, 
the Act does provide in Section 59-40- l 40(D) that "a11 services centrally or otherwise provided by the 
school district ... are subject to negotiation between a charter school and the school district." This 
provision seems to suggest that the General Assembly intended to give a charter school leeway in the 
negotiation and the making of service contracts. Certainly, it can be said that the Legislature intended 
a charter school to possess considerable independence in entering these contracts. See, Delbon v. 
Brazil, 285 P 2d 710 (Cal. 1955) [there is an obvious difference between "negotiation" and a binding 
contract.] 

1 It appears to be undisputed that the CCSD approved the application of JICHS on January 
27, 2003. Therefore, a charter for the James Island Charter High School was created by the 
approval of that application, and the terms of it are currently binding on both parties. 
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A charter must be revoked or not renewed by the sponsor if it determines that the 
charter school: 

( 1) committed a material violation of the conditions, standards, or procedures provided 
for in the charter application; 

(2) failed to meet or make reasonable progress toward pupil achievement standards 
identified in the charter application; 

(3) failed to meet generally accepted standards of fiscal management; or 

(4) violated any provision of law from which the charter school was not specifically 
exempted. 

It is a general principle of statutory construction that when such express provisions are 
enumerated others, not so listed, were not intended. See, Pa. Natl. Mut. Cas. Ins. V. Parker, 282 S.C. 
546, 320 S.E.2d 458 (Ct.App. l 984)["the enumeration of particular things excludes the idea of 
something else not mentioned."]. Based upon the foregoing statute, it would appear that any 
unwillingness by the JI CHS to agree to the Pepsi provision in paragraph 4.d of the proposed lease 
agreement in and of itself would not be a valid reason for the CCSD to revoke the charter. In our 
view, only a detem1ination that the charter school's compliance with the pre-existing Pepsi contract 
was a condition upon which the original contract depended would constitute grounds to revoke the 
charter under Section 59-40-110( C)( 1 ). Moreover, for the CCDS not to recognize the JI CHS charter, 
thereby continuing to operate the school as the James Island High School, would be unauthorized and 
in conflict with the January 27, 2003 contract as well as the Charter Schools Act. 

NINETY DAY DEFAULT RULE IN THE OLD VERSION OF SECTION 59-40-70(B) 

It is the opinion of this Office that the second question in Mr. Savage's request is now moot. 
Under the existing law at the time the charter school application was submitted on November 1, 2002, 
the allowed time period given a school district to review a charter school application before it became 
a contract by default was ninety days.3 S.C. Code Ann. § 59-40-70(B) ( 1996). Since the charter was 
apparently approved by the CCSD on January 27, 2003, which is within the ninety day window, the 
charter as approved on that date is the controlling contract between the parties. As noted above, any 
material revision that is proposed subsequent to the original contract must be approved by both parties 
under Section 59-40-60(C). Accordingly, we are of the opinion that once the contract was created by 
the approval of the charter school application on January 27, 2003, there can be no material revisions 
made to the original contract without the approval of both parties, regardless of whether such changes 
are proposed within the ninety day time limitation. 

3 Section 59-40-70(B) was amended by the General Assembly, pursuant to Act No. 341 
(2002), to "thirty days" instead of "ninety days." 
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Conclusion 

It is our opinion that a court would conclude that the James Island Charter High School is not 
bound by a prior exclusive vending agreement between the Charleston County School District and 
Pepsi-an agreement to which the charter school was not a party. While the Charter Schools Act does 
not expressly address this.unique ;;ituation, the law makes clear that the James Island Charter High 
School will be constituted as a separate, non-profit corporation and thus able to enter into contracts 
upon assuming full charter status on July 1. Moreover, Section 59-40-SO(A) expressly states that a 
charter school is "exempt from all provisions of law and regulations applicable to a public school, a 
school board, or a district ... ,"with certain exceptions not relevant here. Further, Section 59-40-
140(D) affords a charter school considerable flexibility concerning service contracts. Thus, while the 
question is not free from doubt, it would appear that the James Island Charter High School is not 
bound by the Charleston County School District's pre-existing contract with Pepsi. Such a conclusion 
is consistent with principles of general corporate law that a successor corporate entity is not bound by 
the contractual obligations of its predecessor unless the status of the successor is a "mere continuation" 
of that of the predecessor. As discussed herein, where a charter school is converted from a public 
school, such is not the case. A charter school is a significantly different entity upon conversion. 

Moreover, in our opinion, the School District would not be authorized pursuant to the Charter 
Schools Act to condition the District's continued recognition of the charter school contract upon the 
James Island Charter High School's acceptance of the pre-existing vending agreement. Such could 
well be deemed by a court to be a unilateral change in the charter school contract-one not authorized 
by law. 

Accordingly, in light of these significant differences between a predecessor school and the 
charter school into which it was converted, it is our opinion that a court would conclude that the James 
Island Charter High School is not required to accept the Pepsi provision. We would caution, however, 
that the question is a novel one in view of the fact that the Charter Schools Act is so recent in origin. 
As noted above, only a court could find that a contract is, in this instance, non-binding. Accordingly, 
absent a resolution acceptable to all parties, you may wish to resolve this matter with finality through 
a declaratory judgment. 

Very truly yours, 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


