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Clemson Police Department 
Post Office Box 1566 
Clemson, South Carolina 29633 

Re: S.C. Code Ann. §56-5-2140 

Dear Chief Dixon: 

June 4, 2003 

You have requested an advisory opinion from this Office regarding the legality of one of your 
city traffic ordinances. By way ofbackground, you have indicated that the City of Clemson currently 
has an ordinance that covers the operation of a motor vehicle in the area of illegal U-tums. The 
ordinance, in Section 18-22, reads: 

No U-tum shall be made on any street, except where authorized by an official traffic 
sign, and only when such movement can be made with safety and without interfering 
with other traffic. (Ord. No. CC-89-022 & 2, 11-20-89) 

You indicate that a violation of this ordinance is punishable in the Clemson Municipal Court by a 
fine of $156.00, with no point value on the driver's license. You further indicate that the South 
Carolina Department of Motor Vehicles has recently notified you that you cannot legally have such 
an ordinance because it is in conflict with a state statute, S.C. Code Ann. § 56-5-2140, which covers 
the same offense. You have asked whether the Clemson Police Department can continue to issue 
citations for violations of this city ordinance. 

Law I Analysis 

We must begin our analysis with the basic principle that a local ordinance, just like a state 
statute, is presumed to be valid as enacted unless or until a court declares it to be invalid. Op. S.C. 
Atty. Gen., May 7, 2003, citing Casey v. Richland County Council, 282 S.C. 387, 320 S.E.2d 443 
( 1984). Only the courts, and not this Office, would possess the authority to declare such ordinance 
invalid. Therefore, any ordinance would have to be followed until a court sets it aside. 

With this background in mind, we tum to the question of how the courts would likely rule 
should this city ordinance be challenged as inconsistent with state statute. Pursuant to Section 5-
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7-30 of the South Carolina Code, municipalities are authorized to enact ordinances " ... not 
inconsistent with the Constitution and the general law of this State, including the exercise of such 
powers in relation to roads, streets, ... law enforcement ... " Any municipal ordinance is presumed 
to be valid. Scranton v. Willoughby, 306 S.C. 421, 412 S.E.2d 424 (1991). Thus, a municipal 
traffic ordinance will not be declared invalid unless it is clearly inconsistent with the general state 
law. Hospitality Ass'n ofS.C. v. County of Charleston, 320 S.C. 219, 224, 464 S.E.2d 113, 116 
(1995). 

Chapter 5 of Title 56 of the Code (Sections 56-5-10, et seq.) is entitled "Uniform Act 
Regulating Traffic on Highways." Included in this chapter are numerous traffic provisions regulating 
the operation of motor vehicles on the roads of this State. Section 56-5-30 of the Code states: 

The provisions of this chapter shall be applicable and uniform throughout this State, 
and all political subdivisions and municipalities therein, and no local authority shall 
enact or enforce any ordinance, rule, or regulation in conflict with the provisions of 
this chapter unless expressly authorized therein. Local authorities may, however, 
subject to the limitations prescribed in Section 56-5-930, adopt additional traffic 
regulations which are not in conflict with the provisions of this chapter. 

This statute is consistent with the general principles set forth in 7 A Am.Jur.2d, Automobiles and 
Highway Traffic, Section 17 at p. 205: 

Municipalities, to which the power to regulate the use of their public ways by motor 
vehicle has been delegated by statute, may enact such regulations so long as they are 
not in conflict with or repugnant to state legislative enactments governing the use of 
such vehicles, but such regulations are invalid if they are in conflict with statutes 
relating to the subject. Where the state has retained the power to provide general 
laws regulating traffic on the highways of the state, legislation enacted pursuant to 
such a right cannot be curtailed, infringed upon, or annulled by local authorities, and 
where there is a conflict between such a state statute and a municipal ordinance, the 
statute prevails. 

See also McQuillin Municipal Corporations (3rd Ed.) Vol. 6 §§ 21.35, 23.07, 24.54. Thus, any 
municipal ordinance that is directly inconsistent with a state statute that regulates the same activity 
would violate well established principles oflaw, and would likely be struck down by the courts of 
this State. 

This Office is of the opinion that the Clemson city ordinance in question is inconsistent with 
the South Carolina Code of Laws. Section 56-5-2140(a), which you have provided in your 
memorandum, states: 
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The driver of any vehicle shall not tum such a vehicle so as to proceed in the opposite 
direction unless such movement can be made in safety and without interfering with 
other traffic. 

A plain reading of the statute shows that U-tums are generally permissible in South Carolina, 
so long as they are made safely and without interfering with other traffic. The City ordinance in 
question imposes a general prohibition on U-tums. The ordinance would permit a U-tum only where 
it is specifically authorized by a traffic sign at a particular location. Thus, Clemson City Ordinance 
CC-89-022 & 2 appears to be in direct conflict with the Uniform Act Regulating Traffic on 
Highways in that it generally prohibits a traffic maneuver that is generally permitted by the Act. 
Previous opinions of this Office have advised that such direct inconsistencies would likely render 
a municipal ordinance invalid. See Ops. S.C. Atty. Gen., No. 88-16, dated February 16, 1988, and 
informal opinion dated July 17, 2001. Accordingly, this Office advises that a court would likely hold 
that the city U-tum ordinance violates Sections 5-7-30 and 56-5-30 of the South Carolina Code of 
Laws and is therefore invalid. 

You indicate in your memorandum that there is also a distinction between the penalties that 
are imposed for a violation of the city ordinance, which involve no points, as opposed to the penalty 
provided for in Section 56-1-270, which imposes a four point penalty for "turning unlawfully." 
While this might present another issue which brings the city ordinance in conflict with the South 
Carolina Code1

, given our determination that the substance of the Ordinance in question appears to 
be inconsistent with Section 56-5-2140, I have not addressed this issue in detail. 

Conclusion 

This Office advises that the Clemson City Ordinance No. CC-89-022 & 2, which generally 
prohibits U-tums, is presumptively valid until a court in the State of South Carolina orders that it is 
invalid and sets it aside. However, it does appear that the ordinance is in direct conflict with Section 
56-5-2140 of the Code, and pursuant to Section 56-5-30 and the general principals oflaw discussed 
above, would likely be declared invalid by the Courts. 

David K Avant 
Assistant Attorney General 

10p. S.C. Atty. Gen., 88-16, dated February 16, 1988, seems to suggest that such a 
discrepancy in point values, between enforcement of a municipal ordinance and Section 56-1-270 
of the Code, might present an impermissible conflict, but was unable to definitely conclude this. 


