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Senator, District No. 46 
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Dear Senator Richardson: 

June 5, 2003 

You reference the fact that "there is an ongoing problem with the Highway Commission as 
to the ability of a commissioner to serve more than one term." As you indicate, this Office has 
addressed this issue on a number of occasions, the most recent, in an opinion dated June 8, 1999. 
See also, Op. S.C. Atty. Gen., dated May 15, 1997; May 9, 1997; February 25, 1996; and 
September 20, 1995. In your letter, you note that, notwithstanding these opinions, last May, "two 
commissioners decided to seek an additional term by procuring delegation signatures for such." 

Your concern is that "these individuals may not supersede the law by engaging in an 
appointment procedure which is not allowed for in the law." You further state that 

[i]fl am correct, these two commissioners' terms expired November 15, 2002, as 
outlined in Code Section 57-1-330, which states" ... commissioners may only serve 
in a hold-over capacity for a period not to exceed six months," and they must 
immediately vacate their seats. This situation creates a very serious situation in that 
any action voted on by these individuals since November 15, 2002 could be 
challenged because of their status. In a ["worst case"] scenario, every contract 
approved by the commission could be challenged. Who knows what other actions 
directed by the commission could be challenged. I appeal to you to address this as 
soon as possible so that we can find a remedy if my interpretation is correct. 

Law I Analysis 

In the June 8, 1999 opinion, this Office re-examined the question of the meaning of S.C. 
Code Ann. § 57-1-320(B) which provides that "[n]o county within a Department of Transportation 
district shall have a resident commissioner member for more than one consecutive term .... " In that 
opinion, we reiterated that this statutory limitation means "that a district commissioner of the South 
Carolina Department of Transportation could not serve consecutive terms but would be limited to 
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serving one term only, unless another commissioner's term intervenes." There, we quoted from an 
earlier opinion, dated February 20, 1996 which stated that 

... the language in §57-1-320(B) relative to not serving more than one consecutive 
term means serving one term. By way of comparison, a municipal ordinance 
examined in Great South Fairv. City of Petal, 548 So.2d 1989 (Miss. 1989), provided 
that a carnival or fair could operate for only one day. Applying that reasoning to the 
instant case, ... the language of§ 57-1-320(B) ... [means] that a county may have 
representation for one term and one term only, but that representation may return to 
that county after representation has rotated to another county for at least one tenn. 
Because representation is to rotate from county to county, the commissioner may not 
succeed oneself but may serve again at a later date, when the rotation returns to his 
or her county [assuming the delegations were to re-elect the individual] .. 

As you note,§ 57-1-330 provides in pertinent part as follows: 

(A) Beginning February 15, 1994, commissioners must be elected by the 
legislative delegation of each congressional district. For the purposes of electing a 
commission member, a legislator shall vote only in the congressional district in which 
he resides. All commission members must serve for a term of office of four years 
which expires on February fifteenth of the appropriate year. Commissioners shall 
continue to serve until their successors are elected and qualify, provided that a 
commissioner may only serve in a hold..:over capacity for a period not to exceed six 
months. Any vacancy occurring in the office of commissioner shall be filled by 
election in the manner provided in this article for the unexpired term only. No person 
is eligible to serve as a commission member who is not a resident of that district at 
the time of his appointment, except that the at-large commission member may be 
appointed from any county in the State regardless of whether another commissioner 
is serving from that county. Failure by a commission member to maintain residency 
in the district for which he is elected shall result in the forfeiture of his office .... 

Clearly, it has been and continues to be the opinion of this Office that a DOT commissioner 
may serve only one term before being required to rotate off the Commission in deference to an 
appointee from another county in the congressional district. That former commissioner may then 
offer again after "another commissioner's term intervenes." Op. S.C. Atty. Gen., June 8, 1999. 

Your letter is unclear as to whether the two individuals in question have yet been reappointed 
by the respective delegations. From the facts presented, however, we assume no such appointments 
have been finalized. Thus, your question is the legal status of an appointee whose term as well as 
the statutory holdover period has now expired. It is thus necessary briefly to review the applicable 
law in this area. 

The law distinguishes somewhat between an officer who holds over by statute and one 
holding over where no statute providing for holdover status is applicable. In Op. S.C. Atty. Gen., 
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Op. No. 84-129 (November 5, 1984), we noted that "where a statute provides that an officer hold 
over until a successor is selected and qualifies, such period is as much a part of the incumbent's term 
of office as the fixed constitutional or statutory period." A person who by statute holds over until 
a successor is elected or appointed and qualifies is, in other words, a de jure officer. On the other 
hand, it was recognized by our Supreme Court in Bradford v. Byrnes, 221S.C.255, 262, 70 S.E.2d 
228 (1952) that 

... in the absence of pertinent statutory or constitutional provision, pub lie [officers] 

... hold over de facto until their successors are appointed or elected as may be 
provided by law, qualify and take the offices; but meanwhile the "holdovers" are 
entitled to retain the offices. As nature abhors a void, the law of government does not 
countenance an interregnum. 

Thus, where no statute authorizing an officer to hold over is present, that officer serves in a de facto 
capacity. 

A de jure officer is one who is in all respects legally appointed or elected to the office and 
has qualified to exercise the duties of the office. See, Op. S.C. Atty. Gen., February 10, 1984. A 
"de facto" officer, by contrast, is "one who is in possession of an office, in good faith, entered by 
right, claiming to be entitled thereto, and discharging its duties under color of authority." Heyward 
v. Long, 178 S. C. 351, 367, 183 S.E. 145 (1936). 

Therefore, based upon the foregoing, it is apparent that during the six month period after a 
commissioner's term expires, the commissioner would serve in a de jure capacity. While§ 57-1-330 
provides that"[ c ]ommissioners shall continue to serve until their successors are elected and qualify," 
the proviso portion of the statute adds that "a commissioner may only serve in a.hold-over capacity 
for a period not to exceed six months." See also, § 57~ 1-325 C'Each commissioner shall serve until 
his successor is elected and qualified.") In order to give effect to all parts of the statute, it would 
appear that the law would treat only this six month holdover period as de iure status. The issue here, 
however, is the status of a commissioner after this six month period has expireci. As noted above, 
typically, the General Assembly provides simply that an officer hold over until his successor is 
elected or appointed and qualifies. It is a rare situation where the General Assembly specifies a very 
limited holdover period, as the case here. 

In Op. S.C. Atty. Gen., February 20, 1996, this Office offered a reason for the. limited hold­
over period present in§ 57-1-330. We noted in that opinion that 

... § 57-1-330 was amended in 1955 by Act No. 120, to provide that commissioners 
of the Department of Transportation may not serve in a hold-over capacity, after their 
respective terms expire, for a period exceeding six months. This provision appears 
to prevent the evasion of the rotation system. Otherwise, the affected delegations 
could simply refuse to make the appointment to the commission of the Department 
ofTransportation for an extended period of time, effectively permitting the incumbent 
commission to remain in office in a hold-over capacity for an extended or indefinite 
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period of time. If such indefinite holding over were permitted, the net result would 
be succession in office without the benefit of official election, thus taking an action 
indirectly which could not be taken directly. 

Clearly, then, the Legislature sought with the enactment of § 57-1-330 to insure that one 
commissioner does not continue to occupy his or her office indefinitely, thereby depriving another 
county or counties in the District of their tum. 

Nevertheless, as recognized above, with respect to public offices, the law abhors a vacuum. 
Bradford v. Byrnes, supr~ is a case which illustrates this point vividly. In Bradford, the Supreme 
Court addressed a situation not unlike the one presented by your letter. The case involved a suit by 
members of certain legislative delegations against the Governor in an effort to require appointments 
of members of the County Board of Directors. The pertinent statute mandated that the Governor 
make such appointments upon recommendation of a majority of the legislative delegation "including 
the Senator." However, the Governor's failure to appoint was not the principal difficulty in 
Bradford. Upon passage of the statute, the legislative delegatior1 "including the Senator" failed to 
reach agreement as to recommendations which would be made to the Governor. Meanwhile, the 
incumbent members of the Board of Directors continued to hold over for about two years. The Court 
concluded that the failure of the Senator and enough House members in the delegation to constitute 
a majority so as to make a recommendation created a "vacancy" thereby enabling the Governor to 
make the appointments without the recommendation of the delegation under the general laws 
pertinent to that situation. 

In reaching that conclusion, the Court was required to address the question of the status of 
the incumbent members who were holding over. At issue was whether a "vacancy'' existed which 
could be filled by the Governor pursuant to a statute not relevant here. The Court noted that the 
enabling statute authorized the incumbent only to hold over until a particular date - as is the case in 
this instance. Bradford's reasoning was as follows: 

[p ]roceeding to the second question, the offices are vacant in the meaning that they 
may be filled by de jure appointments. Almost two years have elapsed since passage 
of the Act of 1950 and a majority, including the Senator, of the legislative delegation, 
have failed to agree upon, and make recommendations for the appointments. 
Meanwhile the former commissioners have continued in office and exercised the 
powers and discharged the duties which were provided for the Board of Directors 
under the Act of 1950. By the proviso to Section 3 of the act this was expressly 
authorized and directed to continue until January 15, 1951; and since that date the 
commissioners have continued in office de facto. The incumbency of a de facto 
officer does not prevent or necessarily postpone the appointment and qualifications, 
according to law of a de jure successor. 67 C.J.S., Officers, § 141, p. 444, from 
which the following is taken: 'One who holds over after the expiration of his legal 
term, where no provision is made by law for his holding over, is generally regarded 
as a de facto officer, but on the office being filled either by appointment or election, 
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Atty Gen., January 14, 1999. In that same opinion, we noted that the "appointment of an individual 
not qualified to serve is void and an absolute nullity." Citing 67 C.J.S., Officers,§ 19. This Office 
has previously stated that if a person is not qualified to hold office when he is appointed and begins 
to serve, that appointment is ineffective. Op. S.C. Atty. Gen., February 17, 1983. 

However, the January 14, 1999 opinion also recognized that "[t]he fact that the appointment 
is an absolute nullity would not necessarily jeopardize the actions taken by the individual in question 
during his service on the board or commission." Just as the situation where the individual ho Ids over 
beyond his or her statutory term or without statutory authorization to do so, "[i]t is well settled that 
one who holds office under an appointment giving color of title may be a de facto officer, although 
the appointment is irregular or invalid." Id. As the opinion stated, "[t]he acts of a de facto officer 
are valid and effectual so far as they concern the public or the rights of third parties." 

Conclusion 

Based upon the foregoing authorities, it is our opm1on that the pos1t10ns of DOT 
commissioner referenced in your letter may be immediately filled pursuant to § 57-1-330. In light 
of our previous opinions, the present incumbents may not be reappointed without sitting out an 
intervening term. However, even where individuals are serving beyond their statutory six month 
holdover period or even if they are reappointed to a new term, they would be considered to be de 
facto officers. Until a court removes them or declares their acts void, the law treats all official duties 
and acts performed by these incumbent commissioners as valid with respect to third parties. This 
conclusion is supported by the fact that even though the Legislature mandated that commissioners 
would serve in a hold-over capacity no more than six months, the statute also states that 
commissioners "shall continue to serve until their successors are elected and qualify .... " Moreover, 
were the individuals to be reappointed to new tenns without sitting out an intervening term, while 
such appointments would be invalid, the incumbents would nevertheless, be considered de facto 
officers. Their acts would be valid as to third parties just as if they were holdil,lg over. 

We can certainly appreciate the dilemma presented in your letter. However, any action to 
resolve the problem must come from the legislative delegation for the applicable congressional 
districts pursuant to§ 57-1-330 or from the court. As the Court stressed in Bradford v. Byrnes, 
supr~ a de jure officer- someone eligible under§ 57-1-330- may be chosen to replace these officers 
who are serving in a de facto capacity. Again, only a court is empowered to remove the 
commissioners in question or require de jure appointments by the delegation to be made. 

Very truly yours, 

/)1 
RobeKrfcC 
Assistant Deputy Attorney General 


