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ATIDRNEY GENERAL 

The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

October 14, 2003 

The Honorable Vida 0. Miller 
Member, House of Representatives 
P. 0. Box 3157 
Pawleys Island, SC 29585 

Dear Representative Miller: 

You have asked for an opinion as to the meaning of S. C. Code Section 59-5-10 as that 
section applies to the rotation among counties in a judicial circuit with respect to representation on 
the State Board of Education. Section 59-5-10 provides that one member shall be elected to the State 
Board from each judicial circuit and that such member shall be appointed by a majority of the joint 
legislative delegation of that circuit. 

However, § 59-5-10 provides for rotation among the counties of the circuit in terms of the 
appointment of the board members from that circuit. Such provision states in pertinent part that 

[r]epresentation of a given judicial circuit on the State Board of 
Education shall be rotated among the counties of the circuit, except 
by unanimous consent of all members of the county legislative 
delegations from the circuit. No member shall succeed himself in 
office except by unanimous consent of the members of the county 
legislative delegations from the circuit. Members of the legislative 
delegation of any county entitled to a member of the Board shall 
nominate persons for the office, one of whom shall be elected to the 
Board. 

Apparently, unanimous consent was given by the delegation of the Fifteenth Judicial Circuit 
to allow a member of the State Board of Education from Horry County to continue to hold that 
office. The question which you now raise is whether by allowing this member to continue to serve, 
Georgetown County has now forfeited its place in the rotation of membership. You have provided 
a copy of advice rendered by Legislative Council which concluded that at the end of the Horry 
County member's extended term, "the rotation goes to the next county. In this case that would be 
Georgetown." 

Based upon our reading of§ 59-5-10, we concur with this analysis. Nothing in this statute 
indicates that Georgetown County would forfeit or give up its place in the rotation system because 
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of a previous unanimous consent to allow a member from Horry County to continue to serve. 
Clearly, § 59-5-10, by use of the word "shall" makes rotation mandatory. Here, such rotation was 
merely stayed or suspended until the end of the Horry County member's term. At the end of such 
term, however, rotation would be required to allow Georgetown County to take its tum in providing 
a member on the Board. 

7r;;gMdS, 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 
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