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Re: Visits to cemeteries or family burial plots on private land 

Dear Dr. Stroup: 

You have asked whether descendants of deceased persons have a right to visit and maintain 
family graves which are located on private land. The answer is a qualified yes, as wi 11 be seen 
herein. 

For purposes of this opinion, it is assumed first, that the landowner or his predecessors in title 
actually dedicated the property for use as a cemetery. Such a dedication could occur expressly, 
such as in a deed, or impliedly, as where the landowner or his predecessor in title acquiesced 
in the use of the plot as a family burial ground. 1 

Secondly, it is assumed that the cemetery has not been legally abandoned. Under the current 
state of the law in South Carolina, it is almost a practical impossibility for a cemetery to be 
deemed abandoned unless the graves themselves are moved, although as tatutory procedure for 
the removal of graves does exist. 2 

1 The term "dedication" is used herein in a nontechnical sense, that is, n ct limited strictly to such 
formal dedications as occur when a developer opens streets or parks to the public. 

2 Absent some positive evidence of abandonment, see, e.g., § 27-43-40, SC Code Ann., a family 
burying ground probably cannot be deemed abandoned until the graves are actually removed. Frost v. 
Columbia Clay Co., 130 S.C. 72, 124 S.E. 767 (1924). Removal of the graves normally requires approval 
by the county or municipal government and thirty days' notice to any known relatives of the deceased 
persons . § 27-43-10 (Cum. Supp. 200 I). 
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As a third and final assumption, it almost goes without saying that the location of the cemetery 
is actually known. While we have found no case addressing the point, it is likely that a person 
who merely suspects the existence of a cemetery on someone's property would need to 
persuade either the landowner or if necessary, a court, that there are reasonable grounds for 
believing a cemetery might be present on the site. 

The point of making all these assumptions is to indicate that in some cases, the real issue may 
not concern the existence of a right to visit a known burying ground, but instead may involve 
disputes the matters listed above: whether the cemetery even exists on the site, whether a 
dedication to burial uses has ever been made, or whether the cemetery has been abandoned. 
These issues can only be resolved on a case-by-case basis. 3 

If the answers to all the issues above are in the affirmative in a given situation, however, there 
is little question that relatives of the deceased persons have a right in the nature of an easement 
to visit and care for the graves. As one court has held: 

A cemetery is a place not only for the burial of the dead, but for 
an expression of love and respect by the living for the dead. 
Hence there must be accorded to [living interested persons] not 
only the right of burial but also the right to visit, maintain and 
beautify the graves of relatives interred therein .... 

Scruggs Y. Beaton, 246 Ala. 405, 20 So.2d 774, 775 (1945). Such visitation rights must be 
exercised "in a reasonable manner and at seasonable times." Hines v. State, 126 Tenn. 1, 149 
S.W.1058, 1059(1911). Accord, Walkerv. Georgia Power Co., 177Ga. Ap.493,339 S.E.2d 
728, 730 (1986)( descendant "own[ ed] an easement to enter, care for and maintain the burial 
plots .... "); Turner v. Turner, 48 Vir. Cir. 114, 1999 WL 58735 (Va. Cir. Ct. 1999). While 
this precise issue has not arisen in a South Carolina case, there is little reason to think that our 
courts would not apply this general rule. The Supreme Court of South Carolina on at least two 
occasions has ruled strongly (in somewhat different contexts) in favor of descendants of 
persons interred in private cemeteries. In Kelly v. Tiner, 91 S.C. 41. 74 S.E. 30 (1912), the 
Court allowed relatives of deceased persons to file a trespass action against the owner of the 
surrounding land who, it was claimed, was trying to tum the cemetery into arable land. In 
Frost v. Columbia Clay Co., 130 S.C. 72, 124 S.E. 767 (1924), the Court indicated a strong 
presumption that a graveyard was not to be deemed abandoned despite a 
period of neglect by the descendants.4 

3 In this connection, see N.C. Gen. Stat. Ann. § 65-75 (2002), which sets forth procedures for 
petitioning a court "for an order allowing the petitioner to enter the property to discover, restore, maintain, 
or visit the grave or abandoned public cemetery." 

4 In some states, these rights are codified in the state statutes. See. e.g., FI. Stat. Ann. § 704.08, 
which provides as follows: 
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In summary, there is little question that the descendants of persons in a cemetery or private 
burial ground have a right to visit and maintain the graves, provided that their crossing of the 
lands of others to do so is done in a reasonable manner and at reasonable times. Obviously, 
the best course of action for availing oneself of such a right would be to try to work out an 
arrangement with the landowner as to the times of visits, the route to be taken to get to the 
cemetery, etc. The disputes which arise even when there is a clear right to visit the cemetery 
tend to involve persons trying to visit the cemetery in ways which are unnecessarily offensive 
to the landowner. See, e.g., Turner v. Turner, supra. 

This is only a general statement of the law. It does not and cannot address the many specific 
questions which will arise over whether individual cemeteries or family burial grounds exist, 
were dedicated to burial uses, or have been abandoned. 

You have also asked what recourse is available in cases where citizens report that local law 
enforcement officials will not enforce S.C. Code Ann. § 16-17-600, which provides for 
criminal penalties for various acts which constitute destruction or desecration of human 
remains or repositories thereof. We have no knowledge of the facts of any specific case in 
which this has occurred, but would advise that the South Carolina cases cited above clearly 
permit family members to bring actions for trespass and even for datnages (if such can be 
proven) when cemeteries are being destroyed or desecrated. This civil remedy, of course, is 
in addition to any criminal action which the facts may warrant. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific 
questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor 
officially published in the manner of a formal opinion. 

With best wishes, I am 

Sincerely yours, 

(c...~~at:J~ 
Kenneth P. Woodington 
Senior Assistant Attorney General 

The relatives and descendants of any person buried in a cemetery shal I have an easement for 
ingress and egress for the purpose of visiting the cemetery at reasonable times and in a 
reasonable manner. The owner of the land may designate the easement. If the cemetery is 
abandoned or otherwise not being maintained, such relatives and descendants may request 
the owner to provide for reasonable maintenance of the cemetery, and, if tile owner refuses 
or fails to maintain the cemetery, the relatives and descendants shall 1-. ave the right to 
maintain the cemetery. 


