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Re: Your letter of February 25, 2002 

Dear Chief Smith: 

In the above-referenced letter, you request an opinion from this Office concerning the 
territorial jurisdiction of a municipal court. By way of background, you indicate that "[t]he Town 
of Fort Lawn and the County of Chester are in the process of passing an ordinance to give the Fort 
Lawn Police Department Jurisdiction up to 3 miles outside the City limits. State statute 5-7-30 says 
this can be done. The statute however does not say which court (Municipal or Magistrates) would 
have jurisdiction in the 3-mile limit." You also cite S.C. Code Ann. §5-7-110 as authorizing a 
municipality to contract for police services outside the city limits. 

~~ You are correct in your assessment of Section 5-7-30 in that it does provide a municipality 
"the authority to provide police protection in contiguous municipalities and in unincorporated areas 
located not more than three miles from the municipal limits upon the request and agreement of the 
governing body of such contiguous municipality or the county ... " However, Section 5-7-30 also 
provides that "this shall not extend the effect of the laws of the municipality beyond its corporate 
boundaries." 

Additionally, while it is true that Section 5-7-110 provides that a " ... municipality may 
contract with any public utility, agency or with any private business to provide police protection 
beyond the corporate limits," this Office has consistently opined that '' ... the jurisdiction of the 
municipal court consists of offenses committed within the corporate limits of the municipality ... 
(and] ... the corporate limits of a municipality are considered as the limits of the territorial 
jurisdiction of municipality courts." SeeOP.ATTY.GEN.(DatedMay 14, 1996). Further, we opined 
that "the three mile limit of authority to make arrests granted an officer ... does not affect the 
territorial jurisdiction of a municipal court." Id. 
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Accordingly, as neither the authority to arrest nor Section 5-7-30 can extend the territorial 
jurisdiction of the municipal court, it is my opinion that the magistrate's court "would have 
jurisdiction in the 3-mile limit" referenced in your request. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially published 
in the manner of a formal opinion. 
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David K. Avant 
Assistant Attorney General 


