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General Counsel 
South Carolina Criminal Justice Academy 
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Columbia, South Carolina 29212 

Dear Ms. Duncan, 

You request an opinion of this Office as to whether an individual certified as a law enforcement 
officer in North Carolina can maintain such ce1iification if he or she is also ce1iified as a Class 2 law 
enforcement officer as a jailer in South Carolina. By way of background, you state: 

The J. Rueben Long Detention Center staff contacted me recently about training 
and certification for one of their jailers. This candidate formerly worked as a law 
enforcement officer in North Carolina, in a position equivalent to South 
Carolina's Class 1 law enforcement certification. This candidate is interested in 
maintaining her certification as a Jaw enforcement officer in North Carolina 
while still being certified in South Carolina as a Class 2 law enforcement officer 
Uailer). Is this permissible since the "offices" are located in two different states 
OR would this violate the dual office holding prohibition in the South Carolina 
Constitution? 

Law/ Analysis 

Atiicle XVII , § 1 A of the South Carolina Constitution provides that "[n]o person may hold two 
offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office may at the same time be 
an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or a 
notary public." For a violation of this provision to occur, an individual must concurrently hold two public 
offices which have duties " involving an exercise of some pati of the sovereign power" of the State~ 
Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, 58 S.E.2d 762, 763 (1907). A public officer is " [o]ne who is charged 
by law with duties involving an exercise of some part of the sovereign power, either great or small, in the 
performance of which the public is concerned, and which are continuing, and not occasional intennittent, 
is a public officer." Id., 58 S.E.2d at 762-63. Other relevant considerations include: "whether the 
position was created by the legislature; whether the qualifications for appointment are established; 
whether the duties, tenure, salary, bond, and oath are prescribed or required; whether the one occupying 
the position is a representative of the sovereign; among others." State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 478, 
266 S.E.2d 61, 62 (1980). 

We have previously issued opinions concluding that an individual holding certification as a Class 
1, 2, or 3 Jaw enforcement officer, including jailers, in South Carolina holds an office for dual office 
holding purposes. See Ops. S.C. Att'y Gen., 2012 WL 4836949 (Oct. 2, 2012); 2012 WL 989298 
(March 16, 2012); 1988 WL 485225 (Feb. 5, 1998). Thus, the question remains whether A11icle XVII, 
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§ I A prohibits an individual certified as a law enforcement officer m this State from maintaining 
certification as a law enforcement officer in another state. 

The definition of a public officer as stated in Sanders and Crenshaw, supra, does not apply to a 
position or office which is not created by South Carolina law and which does not have any duties 
involving the exercise of some part of the sovereign power of this State. As we have previously stated: 

We have concluded on a number of occasions that a position not created by 
[South Carolina] law is not an office .. .. 

Numerous opinions which have been issued by this Office in past years have 
considered whether positions required by or established under federal law would 
be considered offices for purposes of dual office holding. We have consistently 
concluded that a position established pursuant to federal law would not be an 
office for purposes of Article XVII, § I A . . .. 

Op. S.C. Att'y Gen., 2008 WL 608964 (Feb. 4, 2008) (emphasis in original); see also Ops. S.C. Att'y 
Gen., 20 I 0 WL 2678694 (June 25 , 20 IO); 2009 WL 2406409 (July 24, 2009). In a 2004 opinion, we 
concluded that an individual holding a law enforcement position created by federal law for which he 
possessed only federal arrest authority did not hold an office for purposes of Article XVII, § I A, and thus 
could continue serving as a part-time law enforcement officer with a municipal police depa1tment in this 
State. Op. S.C. Att'y Gen., 2004 WL 2745679 (Nov. 15, 2004). 

The conclusions of the above opinions apply to the instant case. A position created by North 
Carolina law or the law of any other state does not involve the exercise of some pa1t of the sovereign 
power of the State of South Carolina. Therefore, such positions are not offices for purposes of the dual 
office holding prohibition of the South Carolina Constitution. Accordingly, Article XVII, § I A does not 
prohibit a person holding a position in this state as a jailer with Class 2 law enforcement certification from 
maintaining ce1tification as a law enforcement officer in North Carolina. We note, however, that this 
opinion is limited in scope to consideration under the dual office holding prohibition of A1ticle XVII, § 
I A; it does not address whether certification in both states is prohibited by any other laws or regulations 
of either state, or by the rules, regu lations, or policies of the agencies or institutions which issue such 
certifications or employ the individual at hand. 

Sincerely, 

~___......,,· 61 
REVIEWED AND APPROVED BY: 
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Robert D. Cook 
Solicitor General 

Assistant Attorney General 


