
ALAN WILSON 
A1TORNEY GENERAL 

The Honorable R. Shannon Riley 
Member, House of Representatives 
6309 Highway 35 No11h 
Hodges, South Carolina 29653 

Dear Representative Riley: 

June 26, 2013 

Attorney General Alan Wilson has referred your letter of February 8, 2013 to the Opinions section for a 
response. The following is our understanding of your question presented and the opinion of this Office 
concerning the issue based on that understanding. 

Issue: As quoted by your constituent included in your letter: 

"It is my understanding your office may provide Law opmzons regarding Home Owner 
Associations (HOAs) operating under the South Carolina Nonprofit Corporation Act as per 
Section 33-31-171 of the Act. The enclosure addresses ~pecific concerns I have with our 
Board's handling of a Special Tax District (STD) and voting rights matter. We are an 
incorporated nonprofit HOA consisting of single-family homes located in the County of 
Greenwood, SC. We are governed by the South Carolina Nonprofit Corporation Act, Articles 
of Incorporation, CCR&Es, Bylaws, and a BoD. Our Board compensates a property 
management company for limited administrative services and periodic legal opinions 
concerning Association matters. Our Subdivision consists of 264 lots. ... I respectfully 
request an opiniOn by your Office regarding the [the following questions}: 

1) Did the [Harborside Subdivision Homeowner Association, Inc. 's] Board contravene the 
intent of Section 33-31-1021 of the South Carolina Nonprofit Corporation Act by not 
notifying our members or taking a vote prior to implementing the [2011 Special Tax 
District] initiative [suggested by Greenwood County Council]? 

2) Is it lawful and ethical for our [Harborside Subdivision Homeowner Association, Inc. 's] 
Board to assign S TD [Special Tax District} Commissioners from within the [Harborside 
Subdivision Homeowner Association, Inc. 's} Board, or should they have assigned 
Commissioners from outside the Board? 

3) Should the [Harborside Subdivision Homeowner Association, Inc. 's] Board aggressively 
pursue collection of the full amount of f ees legally owed to our Association IA W Article 
III (b) of the Association 's bylaws and its Resolution 2012-02; and should that action 
include carrying forth legal proceeding under Law for a right-to-cure lien on the 
properties that would compel payment of all accrued amounts in arrears once the 
property is transferred or sold? Although costly, those actions can be bundled to reduce 
cost. 
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4) Our Covenants state "in the event a Lot is owned by more than one person, all persons 
owning one Lot shall together have one vote on Association matters. " Our Covenants 
are silent as to voting policy by persons owning more than one Lot. Our Covenants also 
state that voting rights will be IA W the articles of incorporation and bylaws. However, 
we had no bylaws in the Board's first year. Such being the case, I believe we should have 
followed the Covenant Language Cited Above. The Covenant language seems clear that 
only one vote is allowed on Association matters. That guidance changed once our 
bylaws were written. However, prior to the adoption of By laws I was informed the Board 
would allow an owner owning multiple properties one vote for each property owned. !f 
in fact that did occur, it may have been done in violation of the language and intent of 
our Covenants. 
Is the above summary accurate with respect to cumulative and non-cumulative voting 
protocol, or is it ambiguous? 

5) Did the Board contravene the voting intent in our Covenants by allowing multiple votes 
to be cast by a property owner ow[n]ing multiple Lots prior to the creation of bylaw 
allowing that practice? 

6) Should our [Harborside Subdivision Homeowner Association, Inc. 's] Board be following 
the definitions and voting guidance specified in Sections 33-31-720, -721,-723, and -725 
of the S. C. Nonprofit Corporation Act? " 

Answers: 
Before this Office attempts to answer your constituent's questions, let us clarify, as you acknowledged in 
your letter, thi s Office gives legal opinions and is not authorized to investigate factual disputes in such 
opinions. 

1) This Office does not answer factual questions, so this Office will not address the facts as 
presented. This Office only issues legal opinions. Op. S.C. Atty. Gen., 1996 WL 599391 
(September 6, 1996) (citing Op. S.C. Atty. Gen., 1983 WL 182076 (December 12, 1983)). This 
Office cannot serve as legal counsel or give advice to private nonprofit corporations. Our 
investigations pursuant to S.C. Code Section 33-31-171 are for violations of a non profit's charter 
or other laws of this State. It appears what you are asking for in this question is an investigation 
and therefore will be forwarded to the civil section of this Office for review. 

2) Please see Answer 1. 
3) This question is really asking for legal advice, which we recommend hiring a private attorney. 
4) Again, this question is ultimately asking for legal advice for a private nonprofit corporation. 

However, we will forward your question concerning v iolation of your Covenants to the civil 
section of this Office. 

5) As stated above, this question is ultimately asking for legal advice for a private nonprofit 
corporation. However, we will forward your question concerning violations of your Covenants to 
the civil section of this Office. 

6) The simple answer to your question is yes, nonprofit corporations have to follow the law. 
However, as you may have already noted, S.C. Code Section 33-31-721 (a) says "[u]nless the 
articles or bylaws provide otherwise .... " The same is said in S.C. Code Sections 33-31-722 (a) 
and -723 (a). Therefore, whether or not your nonprofit corporation has specified otherwise in its 
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articles or bylaws will determine what parts of the definitions and voting guidance are used. 
Examination of your nonprofit corporation's articles and bylaws would only be proper as a part of 
an investigation pursuant to S.C. Code Section 33-31-171 or else by your private counsel. As this 
Office stated in a prior opinion: 

This Office agrees with the statement ... the 'HOA [Homeowner's Association] should 
be under all the laws, rules and regulations that [the state of South Carolina] and the 
federal government already have in place.' Neither management companies nor HO As 
may act contrary to the laws of this state; such entities must operate within the boundaries 
set forth in our Code of Law and remain bound to any contractual obligations created. 
However, the determination as to whether [the management] v iolated any code of law is 
factual in nature and thus, beyond the scope of this opinion and better addressed by a 
court. 

Op. S.C. Atty. Gen., 20 I 0 WL 2678696 (June 2, 2010) (citing Ops. S.C. Atty. Gen., 2006 WL 
2849809 (September 14, 2006); 2006 WL 2382449 (July 19, 2006); 2006 WL 1207270 (April 6, 
2006)). The June 2, 20 I 0 opinion from this Office gives a good overview of homeowner 
associations under South Carolina law. We are enclosing a copy for your constituent. 

Conclusion: Based on your questions, this Office will be forwarding your concerns to the civil section of 
this Office for review. For any other issues, we recommend your constituent consult a private attorney. 
However, please let us know if we can do anything else to assist you in the future. 

Sincerely, 

(l1vjp_,~ · 1zoVv 
Anita Smith Fair 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

ilfrl£l~ 
Solicitor General 


