
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

July 8, 2013 

The Honorable Katrina F. Shealy 
Senator, District No. 23 
PO Box 503 
Lexington, SC 29071 

Dear Senator Shealy: 

This Office received your request for an opinion determining whether the Town of Lexington followed 
proper legal procedure in entering into a contract to sell Barr Pond a/k/a Wildlife Pond and in accepting 
$60,000.00 as the sales price. Our understanding of the facts you presented is that you have reviewed the 
Town of Lexington Minutes that are online, relating to the sale of the Town 's Property Interest at Barr 
Pond, and it appears that there was a contract entered into by the Mayor which had a provision that states 
"approval shall be deemed granted shoufd no notice be given to the Purchaser after the expiration of said 
s ixty (60) day period." The sixty days expired on May 3, 2013, and the final reading was on May 20, 
2013, after the contract evidently was automatically valid. 

Please be aware that whether or not the Town of Lexington followed proper legal procedure in its sale of 
the property and whether or not the Town acted properly in accepting $60,000.00 for the sale can not be 
determined in this Opinion because such are factual matters beyond the scope of an opinion. See Op. S.C. 
A.tty, Gen., December 12, 1983 . The decision to sell the property rests with the Town of Lexington and 
only a Cou1t could interfere with such sale. However, thi s Office can assist you by providing you with 
the law regard ing such matters. 

LAW/ANALYSIS 

Municipality Entering into a Contract to Sell Land 

Section 5-7-40 of the South Carolina Code states that: 

All municipalities of this State may own and possess prope1ty within and 
without the ir corporate limits, real, personal or mixed, without limitation, 
and may, by resolution of the council adopted at a public meeting and 
upon such terms and conditions as such council may deem advisable, 
sell, alien, convey, lease or otherwise dispose of personal property and in 
the case of a sale, alienation, conveyance, lease or other disposit ion of 
real or mixed prope1ty, such council action must be effected by 
ordinance. 
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S.C. Code Ann. Sec. 5-7-40 ( 1976 Code, as amended). 

The South Carolina Code fmiher states that " In addition to other acts required by law to be done by 
ordinance, those acts of the municipal council shall be by ordinances which ... (6) Sell or lease or contract 
to sell or lease any lands of the municipality ... S.C. Code Ann. Sec. 5-7-260 (1976 Code, as amended). 

South Carolina law makes it clear that a municipality can own land and that it must effect an ordinance to 
sell or contract to sell the land. 

South Carolina law explains the form and procedures for municipalities introducing ord inances. Section 
5-7-270 of the South Carolina Code says that "Every proposed ordinance shall be introduced in writing 
and in the form required for final adoption. Each municipality shall by ordinance establish its own rules 
and procedures as to adoption of ordinances. No ordinance shall have the force of law until it shall have 
been read two times on two separate days with at least six days between each reading." S.C. Code Ann. 
Sec. 5-7-270 (1976 Code, as amended). 

It appears that the Town of Lexington held the two mandatory readings on the proposed ordinance. This 
Office has not examined any ordinances of the Town of Lexington and thus is unaware of any further 
requirements by the township for the adoption of an ordinance. 

Sales Price of Land 

The next issue is whether or not the Town of Lexington acted properly in accepting $60,000.00 as the 
sales price for the property. ''[N]o state law requires an appraisal before a city council may buy or sell 
real estate. '' See Op. S.C. Atty. Gen., No. 86 - 54, May I, 1986 (1986 WL 192014). Similar to that 
Opinion, this Office has not examined any ordinances of the Town of Lexington and thus is unaware of 
any possible local requirements for appraisal. 

However, as stated in Op. S.C. Any. Gen., No. 89 - 140, December 12, 1989 ( 1989 WL 406229) (quoting 
Op. S.C. Atty. Gen., No. 85 - 91 , August 27, 1985 (1985 WL 166061)), "We caution that the applicable 
law requires that a public entity receive ' reasonably equivalent value' of the sale of public prope1iy. 
Haesloop v. City Council of Charleston, 123 S.C. 272, 115 S.E. 596, 600 (1923). In this context we have 
previously said that: 

Article III, sec. 31 [Constitution of South Carolina, 1895, as amended], 
provides that 'lands belonging to or under the control of the state shall 
never be donated, directly or indirectly, to private corporations or 
individuals ... ' While our Coutt has clearly stated that neither this 
provision nor the Due Process Clause in themselves require public 
bidding or a maximum price for the sale of property, Elliott v. McNair, 
250 S.C. 75, 156 S.E. 2d 421 (I 967), it is also clear that the consideration 
from such a sale must be of 'reasonably equivalent value ... ' or 
'adequately equivalent ... ' Haesloop v. City of Charleston, 123 S.C. 272, 
115 S.E. 596, 600 (1923). In determining ' what is a fair and reasonable 
return for disposition of its properties,' a public body 'may properly 
consider indirect benefits resulting to the public ... ' McKinney v. City of 
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Greenville, 262 S.C. 227, 242, 203 S.E.2d 680 (1974). But such benefits 
must not be 'of too incidental or secondary a character ... ' Haesloop, 
supra. In short, when public officials sell the state' s land, they are acting 
in a fiduciary relationship with the public and are thus held to the 
·standard of diligence and prudence that [persons] ... of ordinary 
intelligence in such matters employ in their own like affairs.' Haesloop, 
123 S.C. at 284."' 

" While our Supreme Court has held that Art. III, sec. 31 is inapplicable to political subdivisions, see 
Haesloop, supra, the Court has clearly recognized that public officials at the local level act in a fiduciary 
capacity with respect to the subdivision's property. Accordingly, local officials may not transfer 
municipal property to a private use, but must receive ' in return some consideration of reasonably 
equivalent value .. .' Haesloop, 123 S.C. at 282-283, 115 S.E. 596." Op. S.C. Any. Gen., January 12, 2012 
(2012 WL 440539). 

A municipality can sell property without an appraisal and without a public bidding process. But the sales 
price must be for reasonably equivalent value. The consideration which the Town of Lexington should 
receive for the property is a factual question based upon the factors listed above and can not be 
determined in this opinion. 

CONCLUSION 

In conclusion, a municipality must effect an ordinance to sell or contract to sell land. However, each 
municipality can establish its own procedures regarding adoption of ordinances. This Office is unaware 
of any possible local requirements of the Town of Lexington but we have not reviewed its ordinances. 

A municipality is allowed to sell property without an appraisal and without a public bidding process. But 
the sales price must be fair and reasonable and for reasonably equivalent value. 

Ultimately, the decision to sell real property and the sales price rests with a municipality and only a Court 
can interfere with such sale. Thus this Office can only offer an opinion. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

&P.00--
Robert D. Cook 
Solicitor General 

Sincerely, 

Elinor V. Lister 
Assistant Attorney General 


