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Dear Senator Leatherman: 

You have asked for an opinion conceming the following situation: 

[s]everal candidates have received donations from a legislative caucus committee on two 
different dates, during an election cycle that total $4,500. These candidates have 
determined that they do not need the donations and wish to return the entire amount to the 
legislative caucus. Is there any section in the Ethics, Government Accountability, and 
Reform Act or any other law that you know of prohibiting the return of these campaign 
contributions by those candidates to the contributor. 

Law/Analysis 

Typically, this would be a question for the Senate Ethics Committee and, under normal 
circumstances, we would defer to that Committee. However, you have advised that you are 
Chairman of that Committee, and there could be an obvious conflict of interest by the 
Committee's response. Therefore, in this unusual and pressing circumstance, we will provide 
you with an advisory opinion. 

There are several provisions of the Ethics Act whlch are relevant to your inquiry. S.C. 
Code Annotated Section 8-13-1322(A) prohibits any person from contributing ''to a committee 
and a committee may not accept from a person contributions aggregating more than three 
thousand five hundred dollars in a calendar year." On the other hand, §8-I 3-l 3 l 6(A) provides 
that within an election cycle, a candidate may not accep~ or receive contributions from a political 

(803) 734-3970 (803) 734·3346 Facsimile 



party through its party committees or legislative caucus conunittees which total in the aggregate 
more than : ( 1) fifty thousand dollars in the "a;:;e oi a candidate for statewide office; (2) five 
thousand dollars in the case of a candidate for any other office. 

In the situation which you have outlined, the question is whether the return of the money 
to the legislative caucus committee is a "contribution" in the amount of more than $3,500 in 
violation of §8-13-22(A). In our opinion, it is not. 

Section 8~13-1300(7) defines the term "contribution" in pertinent part as "a gift, 
subscription, loan, guarantee upon which collection is made, forgiveness of a loan, in advance, 
in-kind contribution, expenditure, a deposit of money, or anything of value made to a candidate 
or committee to influence an election .. .. ,"(emphasis added). 

A simple return of the money in its entirety, which was legally given to the candidate in 
the manner you have described, is not a "contribution" because it is not intended to "influence an 
election." As you have outlined, the money is returned in whole simply because it is not needed. 
No earmarking for expenditure on a particular race or election is made. As far as the candidate 
returning the money is concerned, the sum could be used by the committee for any valid purpose. 
In our view, the mere return of money which was legally give in the first place cannot be made 
illegal by that return. 

Moreover, common sense dictates that candidates do not typically contribute to 
legislative caucus committees. The candidate is usually looking for money from a committee not 
seeking to contribute to that committee. It defies all logic to think that simply by returning to a 
committee what was contributed by it to the candidate because it is not needed, one is himself 
making a "contribution" to that committee. 

Accordingly, in our opinion, the circumstances you describe do not constitute a 
"contribution" for purposes of §8-13· 1322(A) and thus the $3,5000 limitation is not applicable. 
In other words, there is no violation of the Ethics Act here. 

Attorney General 


