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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERA L 

The Honorable Robert W. Hayes, Jr. 
Senator, District No. 15 
P.O. Box 904 
Rock Hill, South Carolina 29731 

RE: Informal Opinion 

Dear Senator Hayes, 

August 24, 2000 

By your letter of April 18, 2000, you have requested an opinion of the Attorney General's 
Office on the validity of a proposed municipal ordinance. Specifically you ask if a city can charge a 
landlord a fee for the removal tenant property that has been lawfully removed from the landlord's 
premises. 

South Carolina Code of Laws Section 27-40-710 provides remedies for the landlord upon a 
tenant ' s noncompliance with the rental agreement. Subsection (D), added in a 1992 amendment and 
specifically providing and for the landlord's removal of the tenant' s personal property, reads in 
pertinent part: 

Personal property belonging to a tenant removed from a premises as a result of an eviction 
proceeding under this chapter which is placed on a public street or highway shall be removed 
by the appropriate municipal or county officials after a period of forty-eight hours, excluding 
Saturdays, Sundays, and holidays, and may also be removed by these officials in the normal 
course of debris or trash collection before or after a period of forty-eight hours. If the premises 
is located in a municipality or county that does not collect trash or debris from the public 
highways, then after a period of forty-eight hours, the landlorq may remove the gersonal 
property from the premises and dispose of it in the manner that trash or debris is normally 
disposed of in such municipalities or counties. 

Significantly, a 1999 amendment substituted "shall" for "may" in the first sentence and added the 
second sentence. See S.C. Code Ann.§ 27-40-710 History. 
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A number of basic principles of statutory interpretation are relevant to your inquiry. First and 
foremost, is the long-recognized tenet that in interpreting a statute, the primary purpose is to ascertain 
the intent of the General Assembly. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). The statute's 
words must be given their plain and ordinary meaning without resort to subtle or forced construction 
either to limit or expand the statute's operation. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 660 
( 1991 ). Moreover, it will be presumed that the General Assembly did not intend to do a futile thing. 
Gaffney v. Mallory, 186 S.C. 33 7, 195 S.E. 840 ( 1938), and thus, where terms of a statute are positive 
and unambiguous, exceptions not made by the Legislature cannot be read in by implication. Vernon 
v. Harleysville Mut. Cas. Co., 244 S.C. 152, 135 S.E.2d 841 (l 964). 

Generally, the regulation of the collection and disposal of trash is within the police power of 
the municipality, see 7 McQuillin Municipal Corporations§ 24.242, and a municipality ordinarily may 
charge fees in the form of taxes for such a service service. See Op. Atty. Gen. No. 4036 (June 17, 
1975). However, because a State statute appears to addresses this situation, the city may be precluded 
from enacting the ordinance if it is contrary to the statute's provisions. S.C. Code Ann. §27-40-710 
imposes a duty on the municipality to remove the tenant's from the street property if the city has normal 
trash collection procedures in place. The 1999 amendment specifically changing "may" to "shall" in 
this sentence implies that the General Assembly intended to require municipalities to perform this 
service, even in the absence of any fee agreement with the landlord. Read in its entirety, the 
commanding language of the statute coupled with the lack of any express authorization of the city 
officials to charge for the removal suggests that the proposed city ordinance would place an additional 
burden on landlords prohibited by State law. For all of the forgoing and in light of the above rules of 
statutory construction, it is the opinion of this Office that a proposed city ordinance in which the 
landlord is charged a fee for the removal of the tenant's put out personal property would probably 
undermine, and possibly contradict, S. C. Code Ann. § 27-40-710. Be advised, however, that in the 
same way a statute enacted by the General Assembly is entitled to a presumption of correctness, an 
ordinance adopted pursuant to a municipality's police power is presumed valid. See Op. Atty. Gen. 
Dec. 21, 1998. Because the statute does not expressly prohibit charging the landlord, it could be 
construed as allowing municipalities to enact the ordinance. Some consideration might be given to 
filing a declaratory judgment action to resolve your question with absolute finality. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General not officially published 
in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Assistant Deputy Attorney General 


