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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

R. Allen Young 
Mount Pleasant Town Attorney 
Post Office Box 745 
Mount Pleasant, South Carolina 29465 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Young, 

August 25, 2000 

Thank you for your letter of July 28, 2000, which has been referred to me for a response. You 
ask if the State Ports Authority (SPA) can contribute money to a project that it does not own nor over 
which it has full control. Specifically you inquire whether the SP A is prohibited from contributing 
to the Cooper River Bridge project. 

The State Ports Authority's enabling legislation, codified in Chapter 3 of Title 54 of the 
South Carolina Code of Laws, provides guidelines for the general purposes and powers of the 
Authority. South Carolina Code Section 54-3-110 states: 

Through the Authority the State may engage in promoting, developing, constructing, 
equipping, maintaining and operating the harbors or seapol15 within the State, namely 
Charleston, Georgetown and Port Royal, and works of internal improvement incident thereto, 
including the acquisition or construction, maintenance and operation at such seaports of 
harbor watercraft and terminal railroads, as well as other kinds of terminal facilities, and belt 
line roads or highways and bridges thereon and other bridges and causeways neces_sary or 
useful in connection therewith. (emphasis added) 

Furthermore, S.C. Code Ann.§ 54-3-130, which sets forth the purposes of the SPA, is "intended to 
broaden and not to restrict any other powers" of the Authority. The statute presents numerous 
capabilities and includes a catch-all provision in which the SP A is authorized to "do and perform 
any act or function which may tend to or be useful toward the development and improvement of such 
harbors and seaports of this State .... " Similarly, S.C. Code Ann.§ 54-3-140 states that the Authority 
may "acquire, construct, maintain, equip, and operate .. . other structures and any and all facilities 
needful for the convenient use of the same in the aid of commerce ... including the construction of 
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belt line roads and highways and bridges." 

In applying the above statutes to your question, a number of principles of statutory 
construction are relevant. First and foremost, in interpreting a statute, the primary purpose is to 
ascertain the intent of the General Assembly. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). 
An enactment should be given a reasonable and practical construction, consistent with the purpose 
and policy expressed in the statute. Hav v. S.C. Tax Comm., 273 S.C. 269, 255 S.E.2d 837 (1979). 
Words used therein should be given their plain and ordinary meaning. First South Sav. Bank, Inc. 
v. Gold Coast Associates, 301 S.C. 158, 390 S.E.2d 486 (Ct. App. 1990). 

Applying the foregoing rules of statutory interpretation, I must advise that in my judgment, 
State law does not prohibit the State Ports Authority from contributing money to a bridge project, 
even though it does not own or fully control it. Given the specific authorization of the State to 
expend money to promote and develop the harbors and seaports of the State, including the 
construction of all necessary bridges, and given the intent of the General Assembly "to broaden and 
not to restrict," the purposes of the SPA to accomplish these goals, a limitation on the SP A's ability 
to expend funds on projects within the scope of their statutory authority would appear to be in 
conflict with State law. 

Of course, in any legal opinion of this Office, we do not comment upon the wisdom or 
advisability of a particular decision of the Ports Authority, such as is contemplated in your inquiry. 
Simply because we have concluded that the Authority is not prohibited from contributing funds does 
not necessarily suggest that the SP A should. This is a matter for the SP A to determine, not this 
Office. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General not officially 
published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


