
F' '. 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHA RLIE C OND ON 

AITO RNEY G ENERA L 

Mr. Joseph Dawson, III, Esq. 
Deputy County Attorney 
2 Courthouse Square, Room 401 
Charleston, South Carolina 29401 

Re: Informal Opinion 

Dear Mr. Dawson: 

August 3, 2000 

By your letter of July 31, 2000, you have asked whether a dual office holding 
situation would exist if an individual were to serve simultaneously on the Charleston County 
Planning Commission and the South Carolina Coastal Zone Appellate Panel. 

Article XVII, Section lA of the South Carolina Constitution, provides that "no 
person may hold two offices of honor or profit at the same time ... ,"with exceptions 
specified for an officer in the militia, a member of a lawfully and regularly organized fire 
department, constable, or a notary public. As concluded by Attorney General Daniel 
McLeod in an opinion dated April 26, 1977, "[t]o determine whether a position is an office 
or not depends upon a number of circumstances and is not subject to any precise formula." 
The South Carolina Supreme Court, though, has held that for this provision to be 
contravened, a person concurrently must hold two offices which have duties involving an 
exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171 , 
58 S.E. 762 (1907). "One who is charged by law with duties involving an exercise of some 
part of the sovereign power, either small or great, in the performance of which the public is 
concerned, and which are continuing and not occasional or intermittent, is a public officer." 
Id. , 78 S.C. at 174. Other relevant considerations, as identified by the Court, are whether 
statutes, or other authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, or 
require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 
S.E.2d 61 (l 980). 
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Prior Opinions of this Office have consistently concluded that a member of a county 
planning commission would hold an office for dual office holding purposes. See, e.g., Ops. 
£\ID:. Gen. dated August 6, 1991; January 10, 1990 and January 23, 1989. Therefore, it must 
be determined whether membership on the South Carolina Coastal Zone Appellate Panel 
would likewise constitute an office. 

As you know, the Coastal Zone Appellate Panel was created by S.C. Code Ann. §48-
39-10 et seq. Pursuant to §48-39-10, panel members are elected by the General Assembly, 
and their terms of office are for four years and until successors are appointed and qualify. 
In addition to other duties, §48-39-l 50(D) provides,"( a ]ny applicant having a permit denied 
or any person adversely affected by the granting of the permit has the right of direct appeal 
from the decision of the Administrative Law Judge Division to the Coastal Zone Appellate 
Panel." Thus, the Panel is imparted with significant quasi-judicial responsibilities. This 
Office has concluded on numerous occasions that members of bodies whose duties are 
quasi-judicial in nature and involve the exercise of discretion are office holders. See, e.g., 
Ops. Atty. Gen. dated August 6, 1991; and June 1, 1984. Therefore, based upon the 
reasoning and conclusions of these earlier opinions, a member of the South Carolina Coastal 
Zone Appellate Panel would be deemed an office holder for dual office holding purposes. 
Accordingly, it is my opinion that a member of the Charleston County Planning Commission 
may not simultaneously serve on the South Carolina Coastal Zone Appellate Panel without 
contravening the dual office holding prohibitions of the State Constitution. 

I trust this information is responsive to your inquiry and that you will not hesitate to 
contact me ifl can be of additional assistance. This letter is an informal opinion only. It has 
been written by a designated Deputy Attorney General and represents the position of the 
undersigned attorney as to the specific questions asked. It has not been personally 
scrutinized by the Attorney General nor officially published in the manner of a formal 
opm10n. 

With kind regards, I am 

ZCW/an 

Sincerely yours, 

Zeb C. Williams, III 
Deputy Attorney General 


