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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

December 12, 2000 

Susan S. Quinn, Assistant Chief Counsel 
South Carolina Department of Natural Resources 
Post Office Box 167 
Columbia, South Carolina 29202 

RE: Informal Opinion 

Dear Ms. Quinn: 

By your letter of November 22, 2000, you have requested an opinion of this Office 
concerning the Salem Watershed Conservation District (District) in Florence County. You inform 
us that the District has completed as much of its infrastructure work as possible. Certain parcels of 
land originally conceived to be part of the District will not benefit from it, and as a result, may wish 
to detach. You have several questions regarding procedural and taxation issues, each of which I will 
answer in tum. 

Question 1 

Who is required to make a declaration that the work on the Salem Watershed Conservation 
District is final and complete, and what is the proper procedure for making this declaration? 

The creation and function of watershed conservation districts are delineated in the provisions 
of South Carolina Code Section 48-11-10, et seq. A review of those provisions reveals no 
requirement that the newly formed watershed conservation district make a declaration that 
construction of the district if final and complete. Thus, no particular statutes govern the procedure 
for making such a declaration. However, should the District elect to make the declaration, the 
appropriate authority lies with the board of directors of the District to act as a corporate body. See 
S.C. CODEA1'iN. § 48-11-110. Thus, the board of directors could formally express by resolution that 
the work on the watershed district is final and complete. 
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Question 2 

states: 

Since the Salem Watershed Conservation District's boundaries as now constructed include 
parcels of land which will receive no benefit from the watershed conservation district. what 
is the proper procedure for the non-benefitting property ffWners to detach from the Salem 
Watershed Conservation District? 

Fortunately, S.C. Code Ann. § 48-11-180 directly addresses this scenario. That provision 

The owner of lands which have not and cannot be benefited by their inclusion in the 
watershed conservation district may petition the commissioners of the soil and water 
conservation district to have the lands detached. The petition must describe the lands and 
state the reasons why they should be detached. A hearing must be held by the commissioners 
within thirty days after the petition is filed. Due notice of the hearing must be given by the 
commissioners. If it is determined by the commissioners that the lands must be detached, 
the determination must be certified to the county auditors of the counties involved for 
recording. 

Thus, as outlined in the statute, the landovmer must petition the commissioners of the soil and water 
conservation district (not the board of directors of the watershed conservation district). a hearing 
must be held, the commissioners must make a determination that the land should be detached, and 
the decision must be certified to the county auditor. 

Question 3 

What is the proper procedure for the Salem Watershed Conservation District to redefine its 
boundaries as constructed without including the non-benefitting parcels of property? 

Because you have inquired separately about the procedure for detachment, I will assume from 
this question that you are referring to circumstances in which individual landowners have not 
petitioned for detachment. but the District wishes, of its own volition. to redefine its boundaries to 
exclude non-benefitting land. This question is a bit more complex. The statutes governing the 
formation of watershed conservation districts contemplate changing the boundaries of the district 
only in limited circumstances. In addition to § 48-11-180 above. \Vhich allows the boundaries to be 
modified when a lando'Wner detaches. the boundaries also may be changed when land is annexed into 
the district under § 48-11-170. when two or more districts are consolidated under § 48-11-185. or 
when the district is discontinued entirely under § 48-11-190. The governing statutes do not appear 
to apply to a situation in which the boundaries of a watershed district are modified to exclude non­
benefitting land. absent a petition from the landowner to detach from the watershed district. 
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Furthermore. judging from the distribution of authority in these provisions. determining 
exactly how a governing body could redefine the boundaries in these circumstances is problematic. 
To illustrate: when individual land is to be annexed into or detached from the district. the interested 
landowners must petition the commissioners of the soil and water conservation district in which the 
watershed district lies. A higher governing body, so to speak, makes the determination of whether 
individual parcels ofland may be added to or detached from the district. See S.C. CODE At,i);. §§ 48-
11-170. 48-11-180. \Vben greater modifications are made to the boundaries of the district, either by 
consolidation or discontinuation, approval must be obtained by referendum from a majority of all 
interested landowners. See S. C. CODE ANN. § § 48-11-185, 48-11-190. 

The situation in which the district seeks to redefine the boundaries to exclude all non­
benefitting land seems to fall somewhere in between the individual petitioning landowner and the 
consolidation or discontinuation of the district. The governing statutes make no provision for these 
circumstances, and I am reluctant to infer a procedure for such a modification when other allowable 
circumstances for modification are so clearly delineated. Indeed, a long standing tenant of statutory 
interpretation states that the enumeration of particular things in a statute excludes the idea of 
something else not mentioned. Pennsvlvania Natl. Mutual Casualtv Ins. Co. v. Parker, 282 S. C. 
546. 320 S.E.2d 458 (1984) ("expressio unius est exclusio alterius"]. Thus, I cannot opine with any 
high degree of confidence that a procedure exists for modification of the boundaries of a watershed 
conservation district to exclude non-benefitting lands when no petition for detachment has been 
made. 

Of course, I recognize that this is an unsettled area of law in South Carolina. To determine 
the matter with some finality, you may wish to seek either a declaratory judgement by the courts or 
legislative clarification of the statutes. 

Question 4 

For a number of years. the non-benefitting property owners have paid taxes for inclusion into 
the Salem Watershed Conservation District. Since they have not and will not likely in the 
future, benefit from the Salem Watershed Conservation District are they entitled to a refund? 
If so, what is the proper procedure for providing for this? 

Again, because you have inquired separately about the procedures for detachment. I \Viii 
assume from this question that you ask about property ovvners who have not yet detached from the 
\Vatershed conservation district. 

The board of directors. through the county auditors and treasurers, are authorized to levy a 
tax ··on real property in the watershed conservation district'" in an amount sufficient to meet the 
district's budget. S.C. CODE ANN. § 48-11-140. The language of the statute does not exclude from 
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taxation property of those persons \vho do not receive benefits from the District. In an earlier 
opinion of this Office, dated Jan. 22. 1986 and enclosed herewith, it was concluded: 

Based on the foregoing prior opinions and decisions of the South Carolina and United States 
Supreme Courts, a special purpose district such as Liberty-Chesnee-Fingerville Water 
District, as authorized by the General Assembly, has the power to assess. levy, and collect 
a tax uniformly imposed upon all taxable property located within the district. without regard 
to benefits received, absent an abuse of power or purely arbitrary action by the General 
Assembly, which would be determined only by a court of competent jurisdiction. 

This opinion remains consistent with the provisions ofS.C. Code Ann.§ 48-11-140 and has not been 
superceded by any significant statutory amendments or case law. Thus, the conclusion of Op. Atty. 
Gen. Jan. 22, 1986, that generally property owners cannot escape tax liability solely because they 
will not receive direct benefits, continues to be the opinion of this Office. 

As was also noted in Op. Atty. Gen. Jan. 22, 1986, although the district may levy the tax even 
though the property does not receive a benefit, the property owner may be entitled to relief. Chapter 
60 of Title 12 of the South Carolina Code provides for procedures for refunds of property taxes. The 
property owners should consult attorneys, however, to advise them of the necessary steps to take in 
their individual private legal disputes. This opinion does not comment on the likelihood that relief 
from the tax would be granted in any particular circumstance. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


