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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M . CONDON 

AITORNEY GENERAL 

Dann Camp, Director/Hearing Officer 
Lexington County School District Two 
Office of Student Services 
61 7 Indigo A venue 
Cayce, South Carolina 29033 

Dear Mr. Camp, 

February 15, 2000 

Thank you for your letter of December 17, 1999, which has been referred to me for a 
response. You ask for an opinion about the interpretation of a State law that prohibits the carrying 
of a knife with a blade over two inches long on school property. 

By way of background you inform us that a student, charged with possession of a knife on 
school grounds, made a reasonable argument about how the length of the knife ' s blade should be 
measured. Measured one way, the length of pocket knife blade from the tip to where the blade meets 
the handle would exceed two inches. Measured another way, from the tip of the blade to the end of 
the cutting edge of the blade, the length is less than two inches. Because of the uncertainty of how 
to measure the length of the blade for purposes of the statute, the student was allowed to return to 
school. 

South Carolina Code Section 16-23-430 reads, in part: 

(1) It shall be unlawful for any person, except State, county or municipal law-enforcement 
officers or personnel authorized by school officials. to carry on his person. while on any 
elementary or secondary school property, a knife. with a blade over two inches long, a 
blackjack, a metal pipe or pole, firearms or any other type of weapon. device or object which 
may be used to inflict bodily injury or death. 

The following rules of statutory construction are relevant here . "In interpreting any statute. the 
primary purpose is to ascertain the intent of the legislature." State v. Martin. 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 
697 ( 1987). The court must apply the clear and unambiguous terms of the statute according to their 
literal meaning. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 660 (1991 ). If the intent of the 
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legislature is clearly apparent from the language, the court may not embark upon a search for it 
outside the statute. Timmons v. South Carolina Tricentennial Commission, 254 S.C. 3 78. 175 
S.E.2d 805 ( 1970). 

Giving the words in Section 16-23-430 their plain and ordinary meaning, I must advise that in 
my judgment the legislature did not intend to exclude the notched edge of the blade when measuring 
its length. Although the statute does not specify how the blade should be measured. the statute does 
use the term "blade" instead of cutting edge. Under the plain meaning of the statute, the entire length 
of the blade should be measured to determine whether the knife is prohibited. 

Please be advised, however, that the length of the blade is not necessarily outcome 
determinative. The statute specifies a knife with a blade over two inches long as absolutely 
prohibited, but also prohibits any other "weapon, device, or object which may be used to inflict 
bodily injury or death." In Garvin v. State, 324 S.C. 104, 477 S.E.2d 470 (1996), a minor who 
brought to school a razor blade, or as he argued, a box-cutter, measuring less than two inches in 
length was convicted under Section 16-23-430. The Court of Appeals upheld the family court's 
ruling that although the weapon was not a knife within the meaning of the statute, whether the 
weapon could be used to inflict bodily injury or death was a question of fact. Id. Thus, while a knife 
with a blade over two inches long would certainly violate Section 16-23-430, a court could find a 
that minor's possession on school grounds of a knife with a blade less than two inches long is also 
a violation. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General not officially 
published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

I~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


