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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE C OND ON 

ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Judy G. Hix 
Greenville County Register of Deeds 
301 University Ridge, Suite 1300 
Greenville, South Carolina 29601 

RE: Informal Opinion 

Dear Ms. Hix: 

November 3, 2000 

By your letter of September 27, 2000, you have requested an opinion of this Office 
concerning the recording of a power of attorney. Specifically you wish to know whether a certified 
copy of a power of attorney, certified by the register of deeds office from another county or state, is 
recordable. 

As a general rule, absent statutory authority to the contrary, only an original instrument is 
entitled to be recorded. Therefore, a copy of the instrument will not be admitted for recording even 
though it is certified as a true copy. See Op. Atty. Gen. Dec. 28, 1966; Qn. N. D. Any. Gen. Nov. 
13, 1996. As evidenced by the following, South Carolina appears to have no statutory authority to 
contradict this rule. 

South Carolina Code§ 62-5-501 governs the execution of a power of attorney. The relevant 
portion of that statute provides (with added emphasis): 

(C) A power of attorney executed under the provisions of this section must be executed and 
attested with the same formality and with the same requirements as to witnesses as a will. 
In addition, the instrument must be recorded in the same manner as a deed in the county 
where the principal resides at the time the instrument is recorded. After the instrument has 
been recorded, whether recorded before or after the onset of the principal's physical disability 
or mental incompetence, it is effective notwithstanding the mental incompetence or physical 
disability. If the authority of the attorney in fact relates solely to the person of the principal, 
the instrument is effective without being recorded. 

The statute requires the recording of the power of attorney in the same manner as the recording of 
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a deed. 

South Carolina Code § 30-5-30 sets forth the prerequisites to recording a deed of any other 
instrument in writing: 

Except as otherwise provided by statute, before any deed or other instrument in writing can 
be recorded in this State, it must be acknowledged or proved by the method described in (A) 
or (B) ... (emphasis added) 

The statute makes no exceptions for certified copies of the instrument. Thus, before the actual 
instrument is recorded, it must be proved or acknowledged by witnesses as being the instrument it 
purports to be. In the case of a certified copy of a power of attorney, the instrument to be recorded 
(the certified copy) is only certified as a true copy of another document. The certified copy, itself, 
has not been acknowledged or proved as a valid power of attorney. Therefore, it is the opinion of this 
Office that a certified copy of a power of attorney, although certified by another register of deeds, 
is not recordable. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personaIIy scrutinized by the Attorney General nor officiaIIy 
published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Assistant Deputy Attorney General 


