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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

October 12, 2000 

The Honorable Maggie Glover 
Senator, District No. 30 
910 West Sumter Street 
Florence, South Carolina 29501 

Re: Informal Opinion 

Dear Senator Glover: 

By your letter of October 3, 2000, you have asked whether an "election commissioner 
can serve in that capacity if a family member (spouse) is elected to public office." Because 
your letter did not specify either the commission or the public office in question, for the 
purposes of this response, I will assume that the commissioner serves on a county or 
municipal election commission with jurisdiction over the spouse's election. 

While I have been unable to locate a statute that would require an election 
commissioner to resign if his or her spouse should be elected to public office, South 
Carolina Code Ann.§ 7-13-75 provides as follows: 

No member of a county or municipal election commission, voter 
registration board, or combined election and voter registration commission 
may participate in political management or in a political campaign during the 
member's term of office. No member may make a contribution to a candidate 
or knowingly attend a fundraiser held for the benefit of a candidate over 
whose election the member has jurisdiction. Violation of this section subjects 
the member to removal by the Governor or appropriate appointive authority. 

When interpreting a statute, a court must apply the clear and unambiguous terms of 
a statute according to their literal meaning. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 
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660 (1991 ). The words of a statute must be given their plain and ordinary meaning without 
resort to subtle or forced construction to limit or expand the statute's operation. Bryant v. 
Citv of Columbia, 295 S.C. 408, 368 S.E.2d 899 (1988). The American Heritage Dictionary 
(3rd ed. 1993) defines "participate" as meaning to take part in something or to share in 
something. See also 31 Words and Phrases 227 (1957). Applying the terms of§ 7-13-75, 
in accordance with their plain and ordinary meaning, it is my opinion that an election 
commissioner is prohibited from taking part in either the management or the conduct of his 
or her spouse's political campaign. Enclosed for your review are three prior opinions of this 
Office that address examples conduct that may constitute a violation of§ 7-13-7 5. 

Finally, I have located a statute in the Ethics Reform Act of 1991 ("the Act") that may 
pertain to your situation. In relevant part, South Carolina Code Ann. § 8-13-700(B) 
provides: 

(B) No public official, public member, or public employee may make, 
participate in making, or in any way attempt to use his office, membership, or 
employment to influence a governmental decision in which ... a member of 
his immediate family ... has an economic interest. A public official, public 
member, or a public employee who, in the discharge of his official 
responsibilities, is required to take an action or make a decision which affects 
an economic interest of ... a member of his immediate family ... shall: 

( 1) prepare a written statement describing the matter requiring action or 
decisions and the nature of his potential conflict of interest with respect to the 
action or decision; 

(5) ifhe is a public member, he shall furnish a copy to the presiding officer of 
any ... commission ... on which he serves, who shall cause the statement to 
be printed in the minutes and shall require that the member be excused from 
any votes, deliberations, and other actions on the matter on which the potential 
conflict ofinterest exists and shall cause such disqualification and the reasons 
for it to be noted in the minutes. 

As you know, the South Carolina General Assembly has given primary responsibility for 
interpreting the Act's provisions to the State Ethics Commission. Accordingly, this Office 
must defer to the State Ethics Commission's opinion as to the applicability of§ 8-13-700(B) 
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to your specific question. You may contact the Commission by writing to Mr. Herbert 
Hayden, Executive Director, State Ethics Commission, 5000 Thurmond Mall, Suite 250, 
Columbia, SC 29201. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated deputy 
attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the specific 
questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General 
nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With best personal regards, I am 

ZCW/an 
Enclosures 

Sincerely yours, 

Zeb C. Williams, III 
Deputy Attorney General 


