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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

C HA RLIE CON DON 

AITORNEY GENERA L 

The Honorable Michael E. Easterday 
Member, House of Representatives 
23 Wade Hampton Boulevard 
Greenville, South Carolina 29609 

Dear Representative Easterday: 

October 18, 2000 

By your letter of October 10, 2000, you have requested an opinion of this Office concerning 
arbitration clauses in certain contracts. Specifically you wish to know whether a clause in a contract 
that limits their recourse to arbitration is valid. 

In short, arbitration clauses in contracts between a mortgage broker and a borrower are not 
invalid per se. In South Carolina neither the courts nor the General Assembly directly prohibit the 
inclusion of arbitration clauses in mortgage agreements. In fact, both state and federal policy favor 
arbitration as a means ofresolving disputes. See Towles v. United Healthcare Com., 338 S.C. 29, 
524 S.E.2d 839 (S.C. App. 1999). However, to be enforced, arbitration clauses must comply with 
certain statutory requirements, particularly concerning notice to the parties that such a clause is 
included in the contract. Both the South Carolina Uniform Arbitration Act, codified at S.C. Code 
Ann. §15-48-10 et seq., and the Federal Arbitration Act, applicable when the agreement affects 
interstate commerce and codified at 9 U.S.C. A. § 1 et seq., contain guidelines for the proper 
inclusion of arbitration clauses in contracts. 

In addition to special notice requirements for arbitration clauses, courts will apply laws 
governing the formation contracts to determine the validity of the clause. See Towles, 338 S.C. at 
37, 524 S.E.2d at 844. For example, arbitration clauses have been challenged for lack of 
consideration and for unconscionability. See Hull v. Norcom, Inc. 7 50 F .2d 154 7 (11th Cir. 1985) 
(unilaterally binding arbitration provision invalid for insufficient consideration); Lackey v. Green 
Tree Financial Com., 330 S.C. 388, 498 S.E.2d 898 (S.C. App. 1998)(arbitration clause challenged 
as unconscionable but upheld by appellate court) . 

Thus, although arbitration clauses are not invalid per se, whether an arbitration clause in a 
particular contract between a mortgage broker and borrower would be enforced must be determined 
on a case by cases basis. Of course, only the courts could make such a determination. 
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Representative Easterday 
October 18, 2000 
Page 2 of2 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially 
published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


