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RE: Informal Opinion 

Dear Chairman Lourie, 

By letter of September 22, 2000, Vice Chairman Culbreath requested an opinion of this Office 
on the authority of the South Carolina Museum Commission to terminate the Director of the 
Commission. 

The authority of the South Carolina Museum Commission is codified at South Carolina Code 
of Laws Section 60-13-l 0, et seq. Members of the Commission are appointed by the Governor and their 
terms under the statute are four years. One of the Commission's express powers is to "elect an 
executive officer for the Commission, to be known as the Director." S.C. Code Ann. § 60-13-40. The 
only other statute directly applicable to the Director states "the Director ... shall be the Director of the 
State Museum, when such facility comes into existence and his qualifications shall reflect an ability to 
serve in that capacity. Compensation for the Director shall be determined by the General Assembly." 
S.C. Code Ann.§ 60-13-50. As opposed to the terms of the Commissioners, no term of Office for the 
Director is provided for by statute. 

You question whether the Commission has the authority under these statutes to fire the Director 
of the Commission. As a preliminary note,§ 60-13-40 has never been considered in the contextof your 
question by our courts. However, until such time as there is a definitive ruling or Legislative 
clarification, 1 am of the view that, under the statute, the Commission does in fact have the authority 
to terminate the Director. 

As a general rule, in the absence of constitutional or statutory provisions for term or tenure in 
state employment, state employees are regarded as holding their positions as the pleasure of the 
appointing authority. Cf. State ex rel. Thompson v. Seigler, 230 S.C. 115, 123, 94 S.E.2d 231 ( 1956), 
wherein our Supreme Court quoted the following passage from 16-A C.J .S. Constitutional Law,§ 600, 
p. 705: 
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It is generally held that while public officers and civil service employees have rights which will 
be protected against infringement, those rights are not vested property rights protected by the 
state and federal constitutional provisions against the taking of property without due process 
of law; and the rule supported by the great weight of authority is that public office and 
government employ, and the emoluments thereof, are not property within the sense of the 
constitutional guarantees of due process of law. 

Thus, unless state law-- defined to include agency regulations-- confers on the Director of the 
Commission an enforceable expectation of continued employment, i.e. a property interest in his job 
protected by the Fourteenth Amendment to the U.S. Constitution, he may be dismissed by the will of 
the Commission. Of course, no employee, even an at will employee, may be discharged because of an 
illegal or unconstitutional reason. See e.g. Perry v. Sindermann, 408 U.S. 593 (1972); Elrod v. Bums, 
427 U.S. 347 (1976); Moshtaghi v. The Citadel, 314 S.C. 315, 443 S.E.2d 915 (1994). 

The law in this State is that where one is employed for an indefinite term, either employer or 
employee may terminate the employment relationship at will. See Johnson v. American Railwav 
Express, 163 S.C. 19L161 S.E. 4 73 ( 1931 ); Shealv v. Fowler, 182 S.C. 81, 188 S.E. 499 ( 1936); Antley 
v. Shepherd, 340 S.C. 541, 532 S.E.2d 294 (S.C. Ct Ap. 2000). Therefore, assuming that the Director 
was employed for an indefinite term, and assuming further that the Commission has not, by rule or 
regulation (e.g. an employee handbook; see Bane v. City of Columbia, 480 F. Supp. 34 (D.S.C. 1979)) 
or by express agreement guaranteed the Director continued employment for a specific term, under state 
law, he has no contractual right to continued employment. Furthermore, this conclusion is consistent 
with previous opinions of this Office, which have opined that implicit in the authority to appoint, or 
elect in this instance, is the authority to remove. See~· Op. Atty. Gen. No. 89-41 (April 6, 1989). 

As a final note, I would strongly advise the Commission to consult an attorney specializing in 
employment law to insure that all appropriate procedural steps are taken in the termination. Although 
it is the opinion of the Office that the Commission has the statutory authority to remove the Director, 
the particular details of the termination may implicate other applicable law concerning the fairness of 
the process. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published 
in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, l remain 

Very'trul;\yours, 
11\'~ 

l?JO 
Rooert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


