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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY C ONDON 
ATTORNEY GENERAL 

Ernest J. Nauful, Jr., Esquire 
Post Office Box 11866 
Columbia, South Carolina 29211 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Nauful, 

September 8, 2000 

Thank you for your letter requesting an opinion of the Attorney General ' s Office. As the 
attorney for The Regional Medical Center of Orangeburg and Calhoun Counties (TRMC), you have 
some questions about the Patients' Compensation Fund (PFC). I will answer each question in tum. 

1) "Under the provisions of Section 38-79-410 through 38-79-470, the TRt\1C, having 
withdrawn from the PFC in good standing, is it subject in the future to assessments for 
claims arising from occurrences which took place while it was a member?" 

The Patients' Compensation Fund was established pursuant to S.C. Code Ann.§ 38-79-410 
et seq., for the purpose of paying medical malpractice claims for licensed health care providers in 
South Carolina. The Board of Governors was created to manage the fund and promulgate 
regulations necessary to operate the fund. See S.C. Code Ann. § 38-79-430. Although we are 
advised that no written regulation or policy exists that addresses this question, it is our understanding 
that the Board of Governors, the entity charged with enforcing this statute, is highly unlikely to 
attempt to assess former members of the Fund. The plain and ordinary meaning of the language of 
§ 38-79-450 (emphasis added), which states that "all fund members" shall pay "membership fees and 
deficit assessments," suggests that only current members of the PCF are subject to the assessment. 
We are advised, however, that regardless of legal concerns, for purely practical purposes assessing 
former members of the PCF would be impossible, as some members are deceased or have relocated 
out of the state. As a matter of policy, this Office typically defers to the administrative interpretation 
of the agency charged with enforcement of the statute in question. The agency' s interpretation is 
entitled to respectful consideration and should not be disregarded absent cogent reasons. In this 
instance, the Board's conflusion and the tenants of statutory construction concur, and we defer to 
their opinion. 
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2) "Is expulsion from the Fund under Section 38-79-450 the sole remedy upon failure to pay 
an assessment?" 

Given the answer to question 1 above and the position ofTRt\1C as having withdrnwn from 
the PCF, this question may be moot. Nevertheless.§ 38-79-450 only provides that ··membership in 
the Fund is contingent upon the Fund member making timely payment of all membership fees and 
deficit assessments:' Only a court can decide any other available remedy to the PCF for failure to 
pay. and this Office cannot speculate on how a court would rule on such a question, but it does 
appear that expulsion from the Fund is the only remedy contemplated by the statute. 

3) "Since TMRC left the PCF in good standing, does it have coverage with the PCF for 
incidents which occurred while it was a member, even ifthe claim is not made [until] after 
membership terminated?" 

As you have indicated, the position of the Board of Governors in a correspondence from the 
Executive Director of the Fund is that the former member would be covered for a claim arising from 
an incident occurring while it was a member, assuming the member had appropriate coverage in 
place when it was a member of the PCF. We have again contacted the acting Executive Director of 
the Fund and are advised that this conclusion remains accurate. As we have noted in question l, this 
Office will typically defer to the interpretation of the entity charged with enforcement of the statute. 
As such, we would advise that, in accordance with the position of the Board of Governors. the 
former member would be covered in these circumstances. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General not officially 
published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Assistant Deputy Attorney General 


