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Dear Mr. Carrison: 

August 13, 2001 

You have asked questions related to the extent to which members of the Board of Trustees 
for the Fairfield County School District may receive compensation for their services on the Board. 
You reference Act No. 191, 1991 S.C. Acts 1512 which provides that the board members serve 
"without pay", but that "[e]ach member of the board may receive a per diem allowed by law for 
boards and commissions for attendance at board meetings and may be paid mileage to and from such 
meetings .... "1 The most pertinent statutory provision regarding per diem appears to be in Act No. 
66, 2001 S.C. Acts, Part 1 B, § 72.34 which provides that "[t]he per diem allowance of all boards, 
commissions and committees shall be at the rate of Thirty-five ($35) Dollars per day .... " 
Accordingly, this provision appears to apply to the Fairfield County Board as a result of Act 191 so 
that the members of the Board are limited to a per diem of $35.00 per day. I have not researched 
what that amount was in previous years except that it was the same in the 2000 Appropriations Act. 
Act No. 387, Part lB Proviso 72.34, 2000 S.C. Acts 3193. 

You have also asked a number of questions regarding whether, if any Board members 
received compensation in violation of Act 191, how the money would be repaid, whether the 
violation would be criminal, and whether the Board member would have to resign. I note that we 
have not investigated the facts of this matter to determine whether a violation has occurred as fact 
findings are beyond the scope of opinions ofthis Office. Ops. Atty Gen. (December 12, 1983). For 

1S.C. Code Ann. § 59-1-350 (1990) contains somewhat similar provisions for school boards 
generally, but does not specify that per diem is limited to what is allowed by law for boards and 
comm1ss1ons. 
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discussion of restitution generally, I enclose a copy or Ops. Atty Gen. (May 24, 1991)2. Although 
I do not comment upon whether a crime has occurred, I note that§ 16-9-230 (1976) imposes criminal 
penalties for a person holding office in this State who " ... shall accept ... extra compensation in 
addition to that provided by law." Section 8-1-80 (Supp. 2000) imposes a criminal penalty for"[ a ]ny 
public officer whose authority is limited to a single election ... district who shall be guilty of any 
official misconduct ... corruption, [or] fraud .... " If you believe that a crime has occurred, you 
may report the matter to your local solicitor. Section 8-1-80 further provides that the Governor must 
declare the office to be vacant upon receipt of the indictment for any public officer convicted under 
this provision. Again, for the reason set forth above, I do not comment upon whether any of these 
provisions would be applicable to the instant matter nor have I attempted to catalogue each and every 
provision of law that might have applicability. 

This letter is an informal opinion. It has been written by the designated Assistant Deputy 
Attorney General and represents the opinion of the undersigned attorney as to the specific questions 
asked. It has not, however, been personally reviewed by the Attorney General nor officially 
published in the manner of a formal opinion. 

If you have further questions, please let me know. 

2 Note that the statutory references therein have changed since the Opinion was written. The 
former provisions of 8-13-530 (I) as written prior to 1991 amendments to the Ethics laws are now 
contained in similar form in §8-13-790. 


