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Re: Proposed County Ordinance - Hunting From Public Roads 

Dear Mr. Ruffner: 

In a letter to this Office, you indicate that "[a] group of citizens has requested that 
Chesterfield County Council enact an ordinance concerning hunting from public roads." You have 
requested that this Office provide "an opinion as to the constitutionality of the proposed ordinance 
and this type of regulation by a county governing body." You have also enclosed a copy of the 
proposed ordinance which provides in pertinent part as follows: 

Sec. I: Road Hunting is illegal in Chesterfield County on all roads where vehicular 
traffic is permitted. 

Sec. II: Transporting loaded weapons in vehicles is illegal on all roads in Chesterfield 
County where vehicular traffic is permitted. 

Sec. III: Violations as Misdemeanors: Any person convicted of refusing to comply 
with the provisions of these ordinances or violating any of the provisions of these 
ordinances shall be guilty of a misdemeanor and upon conviction shall be fined not 
more than two hundred ($200.00) dollars or imprisoned for not more than thirty (30) 
days for each offense ... 

In examining your questions, a number of statutory and constitutional provisions, as well as 
case law, concerning a local government's authority to enact ordinances must be reviewed. A county 
possesses police power to enact ordinances to further the health and welfare of its residents. See, 
S.C. Code Ann. § 4-9-30 and Art. VIII, Sec. 17 of the S.C. Constitution. In that regard, it is 
fundamental that a county ordinance is entitled to a presumption of constitutionality. See Rothchild 
v. Richland County Board of Adjustment, 309 S.C. 194, 420 S.E.2d 853, 856 (1992). With that 
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presumption in mind, it should be noted that, while this Office may comment upon constitutional 
problems, only a court may declare an ordinance void as in conflict with the Constitution. 

In commenting on the specific proposed ordinance in this case, our review should begin with 
Art. VIII, § 14 of the S.C. Constitution which relates to local government and provides in pertinent 
part that: 

In enacting provisions required or authorized by this article, general law provisions 
applicable to the following matters shall not be set aside: ... criminal laws and the 
penalties and sanctions for the transgression thereof ... 

This Constitutional provision has been construed by our Supreme Court to provide that local 
governments may not enact ordinances that impose greater or lesser penalties than those established 
by state law, CityofNorth Charleston v. Harper, 306 S.C. 153, 410 S.E.2d 569 (1991), and they may 
not pro hi bit conduct that is not unlawful under State criminal laws governing the same subject. 
Connor v. Town of Hilton Head Island, 314 S.C. 251, 442 S.E.2d 608 (1994). See also Diamonds 
v. Greenville County, 325 S.C. 154, 480 S.E.2d 718 (1997), and; Martin v. Condon, 324 S.C. 183, 
478 S.E.2d 272 (1996). 

It appears that our Legislature has addressed in State Law the subject matter addressed in the 
proposed ordinance. S.C. Code Ann.§ 50-11-760 is titled "[h]unting from certain public roads and 
railroad rights-of-way prohibited; exceptions; penalties" and, as amended by 2001 South Carolina 
Laws, Act 69 (effective July 18, 2001), states as follows: 

(A) It is unlawful for a person to hunt from a public road or railroad right-of-way if the 
person does not have permission to hunt the land immediately adjacent to the public road 
or railroad right-of-way. 
(B) (1) For purposes of this section, "hunting" includes: 

(a) taking deer by occupying stands for that purpose; and 
(b) possessing, carrying, or having readily accessible: 

(i) a loaded centerfire rifle; or 
(ii) a shotgun loaded with shot size larger than number four. 

(2) For purposes of this section, "loaded" means a weapon within which any 
ammunition is contained. 
(3) For purposes ofthis section, the terms "possessing", "carrying", and "having 
readily accessible" do not include a centerfire rifle or shotgun which is contained 
in a: 

(a) closed compartment; 
(b) closed vehicle trunk; or a 
( c) vehicle traveling on a public road. 
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( C) A person who violates this section is guilty of a misdemeanor and, upon conviction, 
must be fined not less than one hundred dollars nor more than five hundred dollars or 
imprisoned for not more than thirty days. 
(D) In addition to any other penalties, the department must suspend the hunting privileges 
of a person convicted of violating this section for one year from the date of the 
conviction. 

It is further apparent that there may be some conflicts between the proposed ordinance and 
Section 50-11-760. The proposed ordinance would prohibit "Road Hunting" on all Chesterfield 
County roads "where vehicular traffic is permitted" while Section 50-11-7 60 prohibits the same 
conduct by only those without "permission to hunt the land immediately adjacent to the public road." 
The proposed ordinance would prohibit the carrying ofloaded weapons in vehicles on public roads 
whereas Section 50-11-760 does not. Further, the proposed ordinance provides for a punishment of 
"not more than two hundred ($200.00) dollars or imprisoned for not more than thirty (30) days for 
each offense" whereas Section 50-11-7 60 provides that a guilty party "must be fined not less than 
one hundred dollars nor more than five hundred dollars or imprisoned for not more than thirty days." 

To the extent that the proposed ordinance makes illegal conduct which state law does not 
prohibit and alters the potential punishment for such conduct, it is my opinion that a court would 
probably hold the ordinance to be in violation of Art. VIII, § 14 of our Constitution. However, 
should the County choose to amend the provisions of the proposed ordinance such that it is not 
inconsistent or irreconcilable with state law, it appears that both could coexist. See ATTY. GEN. OP. 
(Dated September 1, 1988). Moreover, as the Court held in Town of Hilton Head v. Fine Liquors. 
Ltd., 302 S.C. 550, 397 S.E.2d 662 (1990), in order for there to be a conflict between state statute 
and a local law, "both must contain either express or implied conditions which are inconsistent or 
irreconcilable with each other; mere differences in detail do not render them conflicting and if either 
is silent where the other speaks, there can be no conflict between them ... [ w ]here no conflict exists, 
both laws stand." 397 S.E.2d at 664. It must be noted that, even though both local ordinance and 
state statute may address the same action, depending on the elements of each law, the constitutional 
prohibition of double jeopardy may be implicated if both are charged in the same case. See State 
v.Lewis, 321 S.C. 146, 467 S.E.2d 265 (Ct. App. 1996). 

I have enclosed a copy of the amended version of S.C. Code Ann. §50-11-760 for your 
review. I have also enclosed a copy of §50-1-85 which makes it a criminal violation "for any person 
to use a firearm or archery tackle while in preparation for, engaged in the act of, or returning from 
hunting in a criminally negligent manner." It appears that these statutes may be employed to address 
the citizens' concerns in your case. Further, I have enclosed previous opinions from this Office 
dated February 16, 1988, September 1, 1988 and October 18, 1995, which address similar concerns 
as those raised in your letter. I hope that these materials will prove useful to you. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 



I 
I 

Mr. Ruffuer 
Page 4 
August 15, 2001 

It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially published 
in the manner of a formal opinion. 

David K. Avant 
Assistant Attorney General 

DK.A/an 


