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Re: Your Letter of July 30, 2001 

Dear Chief Brown: 

In your above-referenced letter, you ask this Office to "render an opinion on the new seat belt 
law in reference to persons 17 and under required to be in safety restraints. My questions is, since 
it is against the law for 17 and under to ride without being restrained would it be against the law for 
anyone 17 and under to ride in the back of a pick up truck?" . 

Effective July 3, 2001, S.C. Code Ann. §56-5-6520 was amended to read as follows: 

The driver and every occupant of a motor vehicle, when it is being operated on the 
public streets and highways of this State, must wear a fastened safety belt which 
complies with all provisions of federal law for its use. The driver is charged with the 
responsibility of requiring each occupant seventeen years of age or younger to wear 
a safety belt or be secured in a child restraint system as provided in Article 47 of this 
chapter. However, a driver is not responsible for an occupant seventeen years of age 
or younger who has a driver's license, special restricted license, or beginner's permit 
and who is not wearing a seat belt; such occupant is in violation of this article and 
must be fined in accordance with Section 56-5-6540. 

Pursuant to Section 56-5-6510, '"Motor vehicle' means a passenger car, truck, van, or recreational 
vehicle required to be equipped with safety belts by Federal Motor Vehicle Safety Standard No. 208 
(49 CFR 571.208), manufactured after July, 1966." Clearly, pick up trucks would be covered by 
South Carolina's mandatory seat belt law. One exception which may apply to passenger's in the bed 
of a pick up truck is found in Section 56-5-6530(7). That subsection provides that the mandatory 
seat belt laws "do not apply to ... an occupant for which no safety belt is available because all belts 
are being used by other occupants." Therefore, it would appear that unless no seat with a seat belt 
is available in the cab of a pick up truck, an unrestrained passenger in the bed of the truck would be 
in violation of Section 56-5-6520. 
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Further, Section 56-5-6410, South Carolina's "Child Passenger Restraint System" law 
provides that "[e]very driver of a motor vehicle (passenger car, pickup truck, van, or recreational 
vehicle) operated on the highways and streets of this State when transporting a child five years of 
age or younger upon the public streets and highways of the State must provide an appropriate child 
passenger restraint system ... " Section 56-5-6420 provides an exception, however, and states "if all 
the seating positions with restraint devices are occupied by children under the age of six years, a 
child may be transported and the driver of the motor vehicle is not in violation of the provisions of 
this article, but priority must be given to children under the age of six years, according to their ages." 
Therefore, just as with the seat belt laws referenced above, unless there is an applicable exception, 
a driver of a pickup truck allowing children under six years of age to ride in the bed is in violation 
of Section 56-5-6410. 

Lastly, it should be noted that 200 I South Carolina Laws Act 65 (effective July 3, 2001) had 
the effect of changing from secondary to primary violations of the provisions involving drivers and 
passengers seventeen years of age and younger. Specifically, Section 56-5-6540(8)(1) now provides 
that "[a] law enforcement officer must not stop a driver for a violation of this article in the absence 
of another violation of the motor vehicle laws except as follows ... when the officer has probable 
cause for a violation of this article based on his clear and unobstructed view of a driver seventeen 
years of age or younger or an occupant of the motor vehicle seventeen years of age or younger who 
is not wearing a safety belt or is not secured in a child restraint system as required ... " I have 
provided for your review a copy of Act 65 which contains all of the amendments to our seat belt and 
child restraint statutes. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially published 
in the manner of a formal opinion. 
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Sincerely, 
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Assistant Attorney General 


