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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The Honorable William L. Otis, Jr. 
Mayor, Town of Pawleys Island 
P.O. Box 1818 
Pawleys Island, South Carolina 29585 

RE: Informal Opinion 

Dear Mayor Otis: 

February 26, 2001 

By your letter of February 13, 2001, you have requested an opinion of this Office asking 
for "the legal steps necessary to declare residency on Pawley's Island for purposes of obtaining a 
4% rate." You state: 

Recognizing that a husband and wife can only declare one residence, there still seems to 
be some confusion at the County level as to exactly what can be legally required, and 
when a filing must be made. 

Fortunately, the Code of Laws provides the general guidelines for determining primary legal 
residency. Reproduced below are the provisions applicable to the most common circumstances 
surrounding the application for residency. Although, as you can see, the entire subsection is rich with 
detail, I will emphasize a few particular points that appear to be relevant to your inquiry. 

South Carolina Code of Laws Section 12-43-220( c) sets forth the requirements necessary to 
establish legal residency for real property in South Carolina. Section 12-43-220(c) reads, in part: 

( c )(I) The legal residence and not more than five acres contiguous thereto, when owned 
totally or in part in fee or by life estate and occupied by the owner of the interest, and 
additional dwellings located on the same property and occupied by immediate family 
members of the owner of the interest, are taxed on an assessment equal to four percent of the 
fair market value of the property .... When the legal residence is located on leased or rented 
property and the residence is owned and occupied by the owner of a residence on leased 
property, even though at the end of the lease period the lessor becomes the owner of the 
residence, the assessment for the residence is at the same ratio as provided in this item. If the 
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lessee of property upon which he has located his legal residence is liable for taxes on the 
leased property, then the property upon which he is liable for taxes, not to exceed five acres 
contiguous to his legal residence, must be assessed at the same ratio provided in this item. 
If this property has located on it any rented mobile homes or residences which are rented or 
any business for profit, this four percent value does not apply to those businesses or rental 
properties. For purposes of the assessment ratio allowed pursuant to this item, a residence 
does not qualify as a legal residence unless the residence is determined to be the domicile of 
the owner-applicant. 
(2)(i) To qualify for the special property tax assessment ratio allowed by this item, the 
owner-occupant must have actually owned and occupied the residence as his legal residence 
and been domiciled at that address for some period during the applicable tax year. A 
residence which has been qualified as a legal residence for any part of the year is entitled to 
the four percent assessment ratio provided in this item for the entire year, for the exemption 
from property taxes levied for school operations pursuant to Section 12-3 7-251 for the entire 
year, and for the homestead exemption under Section 12-37-250, if otherwise eligible, for 
the entire year. 
(ii) This item does not apply unless the owner of the property or the owner's agent applies 
for the four percent assessment ratio before the first penalty date for the payment of taxes for 
the tax year for which the owner first claims eligibility for this assessment ratio. In the 
application the owner or his agent must certify to the following statement: 
"Under penalty of perjury I certify that: 
(A) the residence which is the subject of this application is my legal residence and where I 
am domiciled; and 
(B) that neither I nor any other member of my household is residing in or occupying any 
other residence in South Carolina which I or any member of my immediate family has 
qualified for the special assessment ratio allowed by this section." 
(iii) For purposes of subitem (ii)(B) of this item, "a member of my household" means: 
(A) the owner-occupant's spouse, except when that spouse is legally separated from the 
owner-occupant; and 
(B) any child of the owner-occupant claimed or eligible to be claimed as a dependent on the 
owner-occupant's federal income tax return. 
(iv) In addition to the certification, the burden of proof for eligibility for the four percent 
assessment ratio is on the owner-occupant and the applicant must provide proof the assessor 
requires including, but not limited to: 
(A) a copy of the owner-occupant's most recently filed South Carolina individual income tax 
return; 
(B) copies of South Carolina motor vehicle registrations for all motor vehicles registered in 
the name of the owner-occupant; 
(C) other proof required by the assessor necessary to determine eligibility for the assessment 
ratio allowed by this item. 
If the assessor determines the owner-occupant ineligible, the six percent property tax 
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assessment ratio applies and the owner-occupant may appeal the classification as provided 
in Chapter 60 of this title. 

(vi) No further applications are necessary from the current owner while the property for 
which the initial application was made continues to meet the eligibility requirements. If a 
change in ownership or use occurs, the owner who had qualified for the special assessment 
ratio allowed by this section shall notify the assessor of the change in classification within 
six months of the change. Another application is required by the new owner to qualify the 
residence for future years for the four percent assessment ratio allowed by this section. 
(vii) If a person signs the certification, obtains the four percent assessment ratio, and is 
thereafter found not eligible, or thereafter loses eligibility and fails to notify the assessor 
within six months, a penalty is imposed equal to one hundred percent of the tax paid, plus 
interest on that amount at the rate of one-half of one percent a month, but in no case less than 
thirty dollars nor more than the current year's taxes. This penalty and any interest are 
considered ad valorem taxes due on the property for purposes of collection and enforcement. 
(viii) Failure to file within the prescribed time constitutes abandonment of the owner's right 
for this classification for the current tax year, but the local taxing authority may extend the 
time for filing upon a showing satisfactory to it that the person had reasonable cause for not 
filing before the first penalty date. 

(5) To qualify for the four percent assessment ratio, the owner-occupant of a legal residence 
that is being purchased under a contract for sale or a bond for title must record the contract 
for sale or the bond for title in the office of the register of mesne conveyances or the clerk 
of court in those counties where the office of the register of mesne conveyances has been 
abolished. 
For purposes of this subsection, a contract for sale or a bond for title is the sale of real 
property by a seller, who finances the sale and retains title to the property solely as security 
for the debt. 

Realizing that the length of Section 12-43-220( c) may obscure some of the more relevant 
points, I will highlight the provisions of the Section that may provide clarification to the county. In 
short, the resident must have been domiciled at the residence for at least some part of the year for 
which he wishes to qualify. See§ 12-43-220(c)(l). So long as the resident qualifies for some part of 
the year for which he is domiciled, the entire year is subject to the 4% tax ratio. See § 12-43-
220( c )(2)(i). To qualify, the resident must apply for the 4% ratio by providing a sworn statement that 
neither the resident nor a member of his household holds any other property as a primary residency. 
See§ 12-43-220( c )(2)(ii). The application must be made before the first penalty date for payment for 
the tax year for which the resident wishes to qualify. See §12-43-220(c)(2)(ii). Finally, in proving 
the domiciliary of the resident, the tax assessor may require documentation such as the resident's 
income tax returns or motor vehicle registrations. See§ 12-43-220(c)(2)(iv). 
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Again, I have only addressed the basics set forth in the statute. Our Office has issued prior 
opinions dealing with individual aspects of Section 12-43-220 as questions have arisen. Should the 
county and the Town of Pawleys Island require further clarification on a specific question or dispute 
we will be happy to provide further assistance. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


