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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

C H A RLI E C ONDON 

ATTORNEY GENERA L 

Lisa Manini Sox, Director of Research 
Senate Medical Affairs Committee 
213 Gressette Building 
Columbia, South Carolina 29202 

RE: Informal Opinion 

Dear Ms. Sox, 

February 5, 2001 

By your letter of January 25, 2001 , you have requested an opinion of this Office concerning 
Act No. 298, which was passed by the General Assembly in May of 2000. The Act permits licensed 
dental hygienists to perform certain procedures without the presence of a dentist in school settings. 
You have asked ifthe Act's requirement that dental hygienists work under the "general supervision" 
of a dentist who has "authorized the procedures to be performed" means that the dentist must provide 
specific authorization on a case by case basis. 

Act No. 298, 2000 Acts and Joint Resolutions, amended South Carolina Code of Laws 
Section 40-15-80 to read, in part: 

In school settings, licensed dental hygienists may apply topical fluoride and may perform the 
application of sealants and oral prophylaxis under general supervision, with written 
permission of the student's parent or guardian. 

Section 2 of Act No. 298 amended South Carolina Code of Laws Section 40-15-85 to define "general 
supervision'' by the following: 

The term 'general supervision' means that a licensed dentist or the South Carolina 
Department of Health and Environmental Control ' s public health dentist has authorized the 
procedures to be performed but does not require that a dentist be present when the procedures 
are performed. General supervision is not applicable to the practice of dental hygiene in a 
private dental office. 
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The question turns on whether the phrase "authorized the procedures to be performed" in the above 
definition requires a dentist's authorization for procedures on each specific child or, read broadly, 
requires a single blanket authorization for procedures to be performed on numerous children. 

This question has been addressed by both South Carolina's Board of Dentistry and 
Department of Labor, Licensing, and Regulation (LLR). We are informed that the Board of 
Dentistry's position, as related to the Deputy General Counsel at LLR in a letter dated September 
21, 2000, is that the language in the statute implies the issuance of an authorization form specifically 
identifying the patient for whom the work is authorized. In a memorandum dated November 28, 
2000, the General Counsel for LLR concluded that the Dentistry Board's interpretation is a 
"reasonable construction of the statute under the circumstances," stating: 

Work authorization forms have been required in the practice of dentistry in the past to 
authorize the performance of certain tasks by auxiliary dental practitioners, such as dental 
technicians or orthodontics technicians. (See e.g. Sections 40-15-290, -300, -310, -330, -340, 
and Regualtion 39-8) The Board of Dentistry has expected in all these contexts that such 
authorizations include specific identification of the patient by name, among other things. 
Their position appears reasonable given the fact that authorized procedures. including many 
of those performed by dental hygienists, require an examination of the patient by the dentist 
in order to determine the appropriateness of the authorized work. 

As a matter of policy this Office typically defers to the administrative interpretation by the 
agency charged with enforcement of the statute in question. As was emphasized in an earlier opinion 
of our Office:"construction ofa statute by the agency charged with executing it is entitled to the most 
respectful consideration [by the courts] and should not be overruled absent cogent reasons." Op. 
Atty. Gen., October 20, 1997, quoting Logan v. Leatherman, 290 S. C. 400, 351S.E.2d146, 148 
( 1986). The courts have stated that it is not necessary that the administrative agency's construction 
be the only reasonable one or even the reading the court would have reached if the question initially 
had arisen in a judicial proceeding. Ill. Commerce Comm. v. Interstate Commerce Commission, 7 49 
F.2d 825 (D. C. Cir. 1984). 

Given the precedence by the Board of Dentistry requiring authorization for work performed 
on a specific patient, the protective nature of the interpretation by seeking to ensure that the 
procedures should, in fact, be performed on a particular patient, and the lack of clear legislative 
intent to the contrary, we are constrained to defer to the Board of Dentistry and LLR in their 
interpretation that authorization should be given for each patient for dental procedures performed 
in school settings pursuant to Section 40-15-80 (B). 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
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manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


