
The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

Jill Kintigh 
Greenville County Treasurer 
301 University Ridge, Suite 600 
Greenville, South Carolina 29601-3660 

Dear Ms. Kintigh: 

February 7, 2001 

By your letter of February 6, 2001 , you have requested an opinion of this Office concerning 
the investment of excess county funds. Specifically you write: 

I would like to ask your assistance in clarifying sources of investment for excess funds on 
the county level. Are they limited to Certificates of Deposits and Treasuries? I interpret the 
South Carolina Code to include Government sponsored enterprises (GS Es), but ask for your 
opinion. 

South Carolina Code of Laws Section 6-5-10 authorizes counties and other local 
governmental entities to invest surplus funds in: 

( 1) Obligations of the United States and agencies thereof; 
(2) General obligations of the State of South Carolina or any of its political units; 
(3) Savings and Loan Associations to the extent that the same are insured by an agency of 
the federal government; 
( 4) Certificates of deposit where the certificates are collaterally secured by securities of the 
type described in ( 1) and (2) above held by a third party as escrow agent or custodian, of a 
market value not less than the amount of the certificates of deposit so secured. including 
interest; provided, however, such collateral shall not be required to the extent the same are 
insured by an agency of the federal government. 
(5) Repurchase agreements when collateralized by securities as set forth in this section. 
(6) No load open-end or closed-end management type investment companies or investment 
trusts registered under the Investment Company Act of 1940, as amended, where the 
investment is made by a bank or trust company or savings and loan association or other 
financial institution when acting as trustee or agent for a bond or other debt issue of that local 
government unit, political subdivision, or county treasurer if the particular portfolio of the 
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investment company or investment trust in which the investment is made (i) is limited to 
obligations described in items (1 ), (2), and (5) of this subsection, and (ii) has among its 
objectives the attempt to maintain a constant net asset value of one dollar a share and to that 
end, value its assets by the amortized cost method. 

S.C. CODE ANN. §6-5-IO(a)(emphasis added). Section 12-45-220 contains a similar provision. 
allowing county treasurers to invest in "obligations of the United States and its agencies[,]" and also 
authorizes investments in certificates of deposits and no load open-end or closed-end management 
type investment companies, provided certain limitations are met. See S.C. CODE ANN. § 12-45-
220(A)(4) and (5). 

This Office has interpreted these provisions on numerous occasions, concluding that certain 
investments are authorized by the statutes, such as certificates of deposits collaterally secured by 
bonds or debentures of a federal home loan bank, and some are not, such as mutual funds and futures 
contracts for natural gas. See Ops. Atty. Gen. June 25, 1998; Jul. 23, 1990; Apr. 21. 1987; and Aug. 
18, 1986. These opinions are enclosed for your review. Your particular question-whether 
"obligations of the United States and agencies thereof' is limited to certificates of deposits and 
treasuries-has not yet been addressed by this Office, nor is there any case law in South Carolina on 
point. The rules of statutory construction, however, should provide some guidance. 

First, in construing a statute, its words must be given their plain and ordinary meaning 
without resort to a subtle or forced construction to limit or expand the statute's operation. See Bryant 
v. City of Charleston, 295 S.C. 408, 368 S.E.2d 899 (1988). The phrase "obligations of the United 
States and agencies thereof' contains no restrictions or limitations placed on the kinds of obligations. 
as long as the United States or a United States agency is obliged to pay the debt. To read into the 
provision a limitation only to certificates of deposits and treasuries would limit the statute's 
operation. 

Moreover, another cardinal rule of statutory construction is "expressio unius est exclusio 
alterius" or "the enumeration of particular things excludes the idea of something else not 
mentioned." See Pennsylvania National Mutual Casualty Insurance Co. v. Parker, 282 S.C. 546. 320 
S.E.2d 458 (1984). Sections 6-5-10 (a)(4) and 12-45-220(A)(4)authorize investment in certificates 
of deposits upon certain conditions. These provisions aid in the interpretation of §6-5-1O(a)(1) and 
12-45-220(A)(l) for two reasons. First, it demonstrates that the General Assembly understood ho\v 
to place limitations on an investment option if it chose to do so. Second. by separately listing 
certificates of deposits in the statutes, the General Assembly must have intended to distinguish these 
instruments from "obligations of the United States and agencies thereof." Under the doctrine of 
"expressio uni us." the inclusion of the certificates of deposits provision, with its accompanying 
limitations. indicates that Sections §6-5-10( a)(l) and l 2-45-220(A)( 1) should not be construed so 
narrowly as to be limited to certificates of deposits and treasuries. 
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Again, in conclusion, it is the opinion of this Office that the authorization for county 
treasurers to invest surplus funds in obligation of the United States and its agencies, as provided in 
Sections 6-5-10 and 12-45-220, is not limited to certificates of deposits and treasuries. So long as 
the United States or an agency of the United States backs the obligations, then such would be 
permissible investments under the statutes. Of course, this Office does not attempt to advise how, 
in fact, the county should invest its surplus funds. That decision remains in your discretion as county 
treasurer. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


