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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Davis R. Parkman 
Chief Magistrate, Edgefield County 
P.O. Box 664 
Edgefield, South Carolina 

July 17, 2001 

Re: Your Letter of June 19, 2001 
Town Ordinances -Traffic Regulation 

Dear Magistrate Parkman: 

In your above-referenced letter, you "request a written opinion on Towns that have passed 
city ordinances on speed restrictions or careless driving." By way of background, you indicate that 
" ... three towns within close proximity of Edgefield County have town ordinances that they use at 
their discretion rather than charging an individual under the state code 56-5-1520." Your question 
relates to the propriety of such ordinances in light of the general statewide requirements concerning 
speed limits as set out in §56-5-1520. 

Pursuant to S.C. Code Ann.§ 5-7-30, municipalities are authorized to enact ordinances 
" .. . not inconsistent with the Constitution and general law of this State, including the exercise of such 
powers in relation to roads, streets, ... law enforcement .... " As a general rule, an ordinance of a 
municipality will be presumed valid in the same way that a statute enacted by the General Assembly 
is entitled to a presumption of correctness. As this Office stated in an Opinion dated May 23, I 995 : 

[a]ny municipal ordinance adopted pursuant to Section 5-7-30 [of the Code] is 
presumed to be valid. Town of Scranton v. Willoughby, 306 S.C. 421, 412 S.E.2d 
424 (1991). 

Thus, an ordinance will not be declared invalid unless clearly inconsistent with the general law. See 
Hospitality Ass'n of S.C. v. County of Charleston, 320 S.C. 219, 224, 464 S.E.2d I I 3, 116 (1995). 

In an opinion dated February I 6, 1988 (copy enclosed), this Office issued an opinion on 
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virtually the same issue raised in your letter. In reviewing a Florence municipal ordinance 
concerning "careless operation" ofa vehicle, this Office recognized the authority of the municipality 
to enact ordinances in relation to roads and streets, but also noted that Chapter 5 of Title 56 of the 
Code is the "Uniform Act Regulating Traffic on Highways" and that §56-5-30 provides: 

(t)he provisions of this chapter shall be applicable and uniform throughout this State 
and in all political subdivisions and municipalities therein, and no local authority 
shall enact or enforce any ordinance, rule or regulation in conflict with the provisions 
of this chapter unless expressly authorized herein. Local authorities may, however, 
subject to the limitations prescribed in § 56-5-930, adopt additional traffic 
regulations which are not in conflict with the provisions of this chapter. 

The February 16, 1988 opinion concluded that, while municipal ordinances which avoid the 
assessment of administrative penalties such as those imposed by §56-5-720 (uniform point system) 
appear to conflict with state law regulating the operation of motor vehicles, it could not be 
definitively said that the "ordinance is so inconsistent with state statutory provisions regulating 
traffic as to preclude enforcement of such ordinance." The opinion went on to state that perhaps 
judicial review is necessary to "determine the issue ... with finality." Given the presumption of 
validity assigned to such ordinances, this remains the opinion of this Office. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially published 
in the manner of a formal opinion. 

DKA/an 
Enclosure 

David K. Avant 
Assistant Attorney General 


