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The Honorable James H. Merrill 
Member, House of Representatives 
174 Etiwan Park Street 
Daniel Island, South Carolina 

July 19, 2001 

Re: Your Letter of April 10, 2001 
Perquisites for Part-time Magistrates 

Dear Representative Merrill: 

In the above-referenced letter, you request that this Office "issue an advisory opinion about 
county Magistrate's qualifications for receiving State life and health benefits." From the attachments 
you included, it is apparent that the request relates specifically to part-time magistrates. 

Generally, magistrates are considered county employees. See OP. ATTY. GEN. (Dated June 
22, 1993 ). As such, should the county in which they serve choose to participate in the state health 
insurance plans, a magistrate would be eligible to receive the insurance coverage. See S.C. Code 
Ann. § 1-11-720. Whether the county chooses to pay for the insurance coverage for its employees 
as a perquisite of their employment is largely left to the governing body of the county. See OP. 
ATTY. GEN. (Dated September 20, 1983) and S.C. Code Ann. §4-9-30(7). 

Section 22-8-40(H) provides that "[m]agistrates in a county are entitled to the same 
perquisites as those employees of the county of similar position and salary." There is no language 
in the statute which would indicate that part-time magistrates are excluded from the provisions of 
§22-8-40(H). Accordingly, if a county chooses to reward with insurance coverage its part-time 
employees who have similar positions and salaries as the part-time magistrates, §22-8-40(H) would 
obligate the county to do the same for the part-time magistrates. 

The question of whether a particular part-time magistrate in a particular county is entitled to 
insurance benefits as a perquisite of his position is a question of fact. This Office has no authority 
to and cannot resolve such questions. See OPS. ATTY. GEN. (Dated December 12, 1983 & February 
3, 1997). Pursuant to §22-8-40(M), South Carolina Court Administration is to monitor compliance 
with the sections setting magistrates salaries and their entitlement to perquisites. I would suggest 
that any specific questions be addressed to that office. Further, if a particular magistrate is aggrieved 
by a ruling of a county, §22-8-50 provides that he or she "may petition the county governing body, 
in writing, for redress ... subject to judicial review as provided in Section 1-23-380." 

REMBERT C . DENNIS BUILDING • POST OFFICE Box 11549 • COLUMBIA, S.C. 29211-1549 • TELEPHONE: 803-734-3970 • FACSIMILE: 803-253-6283 



I 

[ 
I 

r 

I 

t 
I 
I 

fl 
IJ 

The Honorable James H. Merrill 
Page 2 
July 19, 2001 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially published 
in the manner of a formal opinion. 

Assistant Attorney General 

DKA/an 


