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RE: Informal Opinion 

Dear Senator McConnell: 

July 30, 2001 

By your letter of July 6, 2001, you have requested an opinion of this Office concerning the 
licensing of massage/bodywork therapists and cosmetologists and estheticians. You ask whether a 
person who is licensed as a massage/bodywork therapist must also be licensed as an esthetician or 
cosmetologist in order to practice massage/bodywork therapy in this State. 

Chapter 30 of Title 40 of the South Carolina Code of Laws governs the practice of 
massage/bodywork therapy. Section 40-30-100 states: 

No person may practice massage/bodywork without a license issued in accordance 
with this chapter by the director; however, a person licensi::d by the Staie t!.."!c~r this 
title or any other provision oflaw whose scope of practice overlaps with the practice 
of massage/bodywork is not also required to be licensed under this chapter unless the 
person holds himself out to be a practitioner of massage/bodywork. Nothing in this 
chapter may be construed to authorize a massage/bodywork therapist licensed under 
this chapter to practice physical therapy or chiropractic or to utilize chiropractic 
therapeutic modalities except where the scope of practice for massage/bodywork, as 
provided for in this chapter, overlaps with the practice of physical therapy or 
chiropractic. (Emphasis added). 

As the emphasized language above indicates, a person must have a license to practice 
massage/bodywork in this State. Section 40-30-110 requires that in order to receive a license, a 
person must be at least eighteen years of age, have a high school diploma or GED, complete the 
appropriate study at an approved school, and pass an examination approved by the Advisory Panel 
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for Massage/Bodywork. Nothing in Section 40-30-110 requires that the person also be licensed as 
a cosmetologist or esthetician to obtain a massage/bodywork license. Thus, as a general rule, a 
licensed massage/bodywork practitioner does not need a cosmetology or esthetician's license. 

As a practical matter, however, a person practicing massage/bodywork may also need a 
cosmetology or esthetician' s license if the practitioner provides services falling within the definition 
of "massage/bodywork therapy," and also within the definition of"cosmetology" or "esthetician." 
Section 40-30-30 defines "massage/bodywork therapy" as: 

... the application of a system of structured touch of the superficial tissues of the 
human body with the hand, foot, arm, or elbow whether or not the structured touch 
is aided by hydrotherapy, thermal therapy, a massage device, human hands, or the 
application to the human body of an herbal preparation. 

Chapter 13 of Title 40, the chapter governing cosmetology and cosmetologists, contains the 
following definitions: 

(2) "Cosmetology" means engaging in any of these practices or a combination of 
these practices when done for compensation either directly or indirectly: 
(a) arranging, styling, thermal curling, chemical waving, pressing, shampooing, 
cutting, shaping, chemical bleaching, chemical coloring, chemical relaxing, or similar 
work, upon the hair, wig, or hairpiece of any person, by any means, with hands or 
mechanical or electrical apparatus or appliances; 
(b) using cosmetic preparations, make-up, antiseptics, lotions, creams, chemical 
preparations on, or otherwise, or waxing, tweezing, cleansing, stimulating, 
manipulating, beautifying, or similar work on the scalp, legs, feet, face, neck, arms, 
hands; or 
( c) manicuring or pedicuring the nails of a person or similar work. 

(5) "Esthetician" means a person including, but not limited to, an independent 
contractor, who is licensed to practice skin care, make-up, or similar work. Skin care 
is for the sole purpose of beautifying the skin. 

S.C. Code Ann.§ 40-13-20. 

Whether the practitioner's services constitute cosmetology or massage/bodywork would 
depend on the facts of each individual case. Fortunately, the definitions appear to contemplate 
activities that are readily distinguishable as one or the other. However, the statutes do provide for 
situations in which some overlap exists. Section 40-30-100, quoted above, specifically mentions the 
potential for overlap into the field of physical therapy and chiropractic therapy, and states that 
practitioners in other fields need not obtain massage/bodywork licenses for areas of overlap unless 
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they hold themselves out as massage/bodywork providers. But note, Section 40-30-100 does not 
answer the reverse question, i.e., when a massage/bodywork practitioner overlaps into another field, 
such as cosmetology, is a cosmetology license required? Chapter 13 of Title 40 does not answer this 
question either. Thus, it appears that in areas of overlap, a practitioner of another field need not 
obtain a massage/bodywork license for that activity, but a massage/bodywork practitioner may need 
a license in the overlapping field if the activities fall within a more restricted or protected area of 
expertise. Again, such a determination is highly fact-specific and, thus, beyond the scope of an 
opinion of this Office to adjudicate. 

In sum, a person is not required to obtain a cosmetology or esthetician's license to practice 
in the area of massage/bodywork therapy. All that is required by statute is a massage/bodywork 
license. In instances of overlap, a massage/bodywork therapist may be required to obtain a license 
in another field if the particular activities are restricted to that profession. In the unlikely event that 
a service provided by a massage/bodywork therapist might cross the line into the practice of 
cosmetology, the practitioner should seek the opinion of the State Board of Cosmetology or the 
Advisory Panel for Massage/Bodywork for its determination. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


