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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

Mr. J. William Taylor 
Cheraw Town Administrator 
P.O. Box 219 
Cheraw, South Carolina 29520 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Taylor: 

March 2, 2001 

By your letter of February 7, 2001, you have requested an opinion of this Office concerning 
the collection of costs incurred by the Town of Cheraw for the removal of abandoned dwellings 
("removal costs"). By way of background, you provide the following information: 

Three years ago the Town of Cheraw, along with the other municipalities in Chesterfield 
County, entered into a contract with the County for the collection of municipal taxes. Since 
that time, the County Treasurer has refused to collect any fees associated with the removal 
of abandoned dwellings or overgrown lots stating that he is charged with the responsibility 
of collecting only taxes and that these fees do not constitute a "tax." ... 

We are also informed by the county attorney that no written contract between the county and the 
town exists. 

At the outset, we are ultimately unable to advise you whether the County Treasurer can be 
compelled to collect the Town's removal costs. The answer to this question turns on a resolution of 
factual questions concerning the terms of the contract. Only a court, as an appropriate fact finding 
body, could determine whether the agreement between the county and the town, in fact, included 
the collection of the removal costs, despite the lack of a written contract. We can, however, comment 
on the isolated legal questions presented without comment on the actual understanding between the 
parties. The parties appear to agree that, at the very least, the county agreed to collect the municipal 
taxes. Thus, the question we address is whether the Treasurer is obligated to collect municipal 
removal costs in addition to municipal taxes by operation of state statute. 
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State law authorizes the Town of Cheraw to recover the costs associated with the removal 
of unfit dwellings by charging the costs to the property owner in the form of a lien upon the property. 
South Carolina Code Section 31-15-30 reads, in part: 

Upon the adoption of an ordinance finding that dwelling conditions of the character 
described in§ 31-15-20 exist within a municipality, the governing body of such municipality 
may adopt ordinances relating to the dwellings within such municipality which are unfit for 
human habitation. Such ordinances may include the following provisions: 

( 6) That the amount of the cost of such repairs, alterations or improvements, vacating and 
closing, or removal or demolition by the public officer shall be a lien against the real property 
upon which such cost was incurred and shall be collectible in the same manner as municipal 
taxes. 

(Emphasis added). 

Furthermore, municipalities are authorized by state law to contract with counties for the 
collection of municipal taxes: 

A county and municipality may contract for the collection of municipal taxes by the county. 
When by contract a tax due a municipality is to be collected by the county, the provisions of 
this chapter are exercisable by the county official charged with the collection of the 
delinquent taxes. He may employ, appoint, or designate others to perform or carry out the 
provisions of the chapter. 

S. C. CODE ANN. § 12-51-170. 

An argument could be made that because the municipality is authorized to contract with the 
county for the collection of its taxes, and the removal costs "shall be collectible in the same manner 
as municipal taxes," then the removal costs are in effect the same as the taxes the Treasurer is 
compelled to collect. However, although the cost may be collectible in the same manner as a tax, the 
cost does not become a tax by operation of these words in the statute. 

In a prior opinion of this Office, dated February 15, 1989, we addressed this exact question 
based upon the language of South Carolina Code Section 5-7-80. Section 5-7-80 authorizes 
municipalities to require owners of property to keep their lots free of debris or rubbish. The 
municipality's costs to correct the conditions "shall become a lien upon the real estate and shall be 
collectable in the same manner as municipal taxes." S.C. CODE ANN.§ 5-7-80. In that opinion we 
cited the South Carolina Supreme Court in distinguishing these kinds of costs from taxes: 

"'Taxes are imposed on all property for the maintenance of government while assessments 
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are placed only on the property to be benefited by the proposed improvements'. Celanese 
Corp. v. Strange, 272 S.C. 399, 252 S.E.2d 137 (1979)." Casey v. Richland County Council, 
282 S.C. 387, 320 S.E.2d 443 (1984). 

OP. ATTY. GEN. Feb. 15, 1989. We concluded, "the word 'tax' would therefore not include other 
charges made by the city ... " Id. Since the issuance of that opinion, there have been no significant 
statutory amendments or case law that would impact the conclusion reached therein. Thus, it 
continues to be the opinion of this Office that the municipality's removal costs would not be 
included as part of the county's contract to collect municipal taxes by virtue of the language of 
Section 31-15-30 alone. 

Of course, as stated earlier, this conclusion assumes the very least: Chesterfield County 
contracted with the Town of Cheraw to collect only its municipal taxes. But nothing would have 
prohibited the Town of Cheraw and Chesterfield County from entering into an agreement whereby 
the County could collect both municipal taxes and municipal costs. Whether, in fact, the terms of 
the original agreement provided for this additional collection is for a court to decide. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


