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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The Honorable James H. Merrill 
Member, House of Representatives 
174 Etiwan Park Street 
Daniel Island, South Carolina 

October 18, 2001 

Re: Your Letter Received September 5, 2001 
Employment Status of Magistrates/County Council Members 

Dear Representative Merrill: 

On July 19, 2001, this Office provided an opinion for you concerning the ability of part-time 
magistrates to receive insurance benefits as a perquisite of his/her position with the county. In 
follow-up to that opinion, you have asked for further clarification on this matter and requested an 
opinion on the following questions: 

1. Are County Magistrates and Members of County Council both considered county 
employees? 

2. Is there any recognized difference in status between County Magistrates and Members of 
County Council that is due to magistrates being appointed and Council Members being 
elected to their respective positions? 

3. Are Members of County Council considered "part-time" employees by the state? 

Unfortunately, your questions cannot be answered by simple yes or no responses. Any 
distinction in status, employment or otherwise, between a council member and magistrate depends 
in large part on the context of the review. As this Office has previously opined, "[t]he definitions 
of public official and state employee are many and may vary depending upon the purpose for which 
the terms are used." See OP. ATTY. GEN. (Dated September 28, 1992). As your requests relate to 
the clarification of a previous opinion concerning "magistrates and their ability to receive perquisites 
comparable to local officials," they will be addressed in light of the applicable statutes regarding 
salary and compensation of these public positions. 
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Magistrate/Council Members as County Employees 

As a general matter, magistrates are considered county employees. See OP. ATTY. GEN. 

(Dated July 19, 2001); See also OP.ATTY. GEN. (Dated June 22, 1993) (various state statutes provide 
strong indication that magistrate should be considered county employee); and, See OP. ATTY. GEN. 

(Dated January 7, 1964) (magistrate is considered an employee of the county for social security 
purposes). For purposes of compensation, however, magistrates are treated differently from the 
general county employee. 1 The compensation a magistrate is to receive is governed by S.C. Code 
Ann. §22-8-40. As was discussed in the July 19, 2001, opinion, "magistrates in a county are entitled 
to the same perquisites as those employees of the county of similar position and salary" pursuant to 
§22-8-40(H). Pursuant to Section 4-9-30(7), county councils are authorized "to develop personnel 
system policies and procedures for county employees by which all county employees are regulated 
except those elected directly by the people ... " Personnel classification and salary schedules are 
among those policies and procedures a county council is authorized to develop. See OP. ATTY. GEN. 

(Dated March 14, 1991 ). Accordingly, to determine what county employees are "of similar position 
and salary" as a magistrate, the employee classification and salary schedules set by county council 
would have to be reviewed. 

As for members of county council, this Office has previously opined that, as the term is 
commonly used, county council members are not employees of the county. See OP. ATTY. GEN. 

(Dated February 17, 1999). That opinion went on to state that: 

[a] member of county council is a "public officer" and is not an "employee" in the 
usual sense of the word .... however, in certain instances, the legislative body may 
choose to include public officers in a definition of "employee" found in a statute or 
ordinance .... [i]f such is the case, the public officer would be considered an 
"employee" for the limited purpose found in the legislation. 63C Am.Jur.2d Public 
Officers and employees §7 (1997). 

For purposes of salary and compensation, I can find no statutory authority equating a county council 
member with the general county employee. In fact, elected officials, such as council members, are 
specifically excluded from the provisions of Section 4-9-30(7) which authorize the development of 
classification and salary schedules for county employees. Salaries and other forms of compensation 
for council members must be set as provided for in Section 4-9-100. 

1 Compensation includes perquisites, such as insurance benefits. See OP. A TTY. GEN. (Dated 
August 5, 1988). 
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Status of Council Members and Magistrates 

As stated above, any distinction in the recognized status of magistrates and council members 
depends on the context of the review. The South Carolina General Assembly has provided various 
definitions of public officer and public employee which apply in various situations. For example, 
in the general provisions of Title 8 of the South Carolina Code, public officer is defined as" .... all 
officers of the State that have heretofore been commissioned and trustees of the various colleges of 
the State, members of various State boards and other persons whose duties are defined by law." This 
definition would seem to include both council members and magistrates. Similarly, Section 8-23-60 
defines employee for purposes of the State's Deferred Compensation Program as" .... any person 
whether appointed or elected providing services for the State or any political subdivision thereof for 
which compensation is paid on a regular basis." Again, this definition makes no distinction between 
those elected and those appointed. 

On the other hand, Section 8-13-1300 defines public official as " .... an elected or appointed 
official of the State, a county, a municipality or a political subdivision thereof, including candidates 
for the office .... [h]owever, 'public official' does not mean a member of the judiciary except for 
purposes of campaign financing ... " Clearly, elected council members are covered by this definition 
while appointed magistrates are not. 

Further, as discussed above, in the context of salaries and other compensation, the 
Legislature has chosen to treat county council members and magistrates differently. The 
compensation for magistrates is governed by Section 22-8-40, with their entitlement to perquisites 
determined by a comparison to "those employees of the county of similar position and salary." 
Personnel classification and salary schedules for county employees are determined by county council 
pursuant to authority granted by Section 4-9-30(7). Council members are specifically excluded from 
Section 4-9-30(7) and their salary and compensation must be set in accordance with Section 4-9-100. 
Therefore, in terms of salary and compensation, there seems to be a "recognized difference between 
County Magistrates and Members of County Council." 

County Council Members as Part-time State Employees 

In their regulations related to "State Personnel Rules," the South Carolina Budget and 
Control Board defines State "Employee" as "any person in the employ of an agency who is paid a 
salary or wage." 23A S.C. Code Ann. Regs. 19-700(Z) (1976). The Budget and Control Board also 
defines "Agency" as "any department, institution, board, commission, council, division, bureau, 
center, school, hospital or other facility that is engaged in the business or affairs of State government 
.... " 23A S.C. Code Ann. Regs 19-700(A) (1976). This Office has previously opined that persons 
such as assistant solicitors and public defenders paid by the county would not be considered state 
employees under the Budget and Control Board's definition. Accordingly, it is my opinion that a 
county council member would not be considered a state employee. 



I 
I 

The Honorable James H. Merrill 
Page4 
October 18, 2001 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially published 
in the manner of a formal opinion. 

Sincerely, 

Assistant Attorney General 

DKA/an 


