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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

The Honorable Robert W. Davis 
Municipal Judge, City of Lancaster 
P.O. Box 1149 
Lancaster, South Carolina 29721 

October 30, 2001 

Re: S.C. Code Ann. §56-1-30(6) 

Dear Judge Davis: 

In a letter to this Office, you have asked for "an opinion regarding 56-1-30(6) of the S.C. 
Code of Laws." By way of background, you indicate that: 

This section refers to a reciprocal arrangement with foreign jurisdictions that would 
allow certain foreign citizens to drive in S. C. with a foreign license. It also 
references " ... a foreign jurisdiction whose licensing procedure is at least as strict 
as South Carolina's .... " The Lancaster Municipal Court frequently has drivers who 
have Mexican driver's licenses. 

Given this background, you specifically ask if persons with Mexican driver's licenses "qualify to 
drive in this state for the five-year period indicated in this statute with only a driver's license issued 
in Mexico." 

S.C. Code Ann. §56-1-30 provides a list of persons who are exempt from the provisions of 
Section 56-1-20 which require a person to have a valid driver's license if they" .... drive any motor 
vehicle upon a highway in this State .... " 

Section 56-1-30(6) provides as follows: 

A citizen of a foreign jurisdiction whose licensing procedure is at least as strict as 
South Carolina's, as determined by the department, who is at least eighteen years of 
age, who is employed in South Carolina, and who has a valid driver's license issued 
by that jurisdiction may drive in this State for five years if the foreign jurisdiction 
provides a reciprocal arrangement for South Carolina residents. The provisions of 
this item also shall apply to the dependents of foreign nationals who qualify under 
this section. 
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As the Department of Public Safety ("Department") is charged with determining which 
jurisdictions have licensing procedures "at least as strict as South Carolina's" and determining the 
existence of any reciprocal arrangement with the foreign jurisdiction in question, I contacted the 
Office of General Counsel for the Department with reference to your question. I have been provided 
with a copy of a "DMV Procedural Memorandum" (copy enclosed) by the Department which sets 
forth the followingjurisdictions as meeting the criteria under Section 56-1-30(6) for foreign drivers 
licenses: 

Commercial and non-commercial 
Canada 

Commercial Only 
Mexico with CDLIS connection 

Non-commercial only 
American Samoa 
France 
Germany 
Guam 
Puerto Rico 
Virgin Islands 

As you can see, Mexico is on the list for commercial drivers licenses only, provided there is 
a CDLIS connection. CDLIS stands for Commercial Driver's License Information System and is 
a clearinghouse run by the Federal Motor Carrier Safety Administration. CD LIS allows states which 
are connected to exchange information about commercial motor vehicle drivers and traffic 
convictions and disqualifications. I have enclosed with this opinion a copy of some information on 
CDLIS which I printed from the Administration's web site at www.fmcsa.dot.gov. 

Mexico is not on the list, however, for non-commercial driver's licenses. Therefore, a non­
commercial driver would not" qualify [pursuant to § 56-1-3 0( 6)] to drive in this state for the five-year 
period indicated in this statute with only a driver's license issued in Mexico." While Section 56-1-
30(6) may not be applicable to a person with a non-commercial driver's license from Mexico, other 
subsections of Section 56-1-30 may permit such a person to temporarily operate a motor vehicle in 
South Carolina with no other driver's license. 

Section 56-1-30( 6) is applicable generally to foreign nationals who are in this State for a 
substantial period of time as the result of employment and who have established some level of 
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time. While I can find no South Carolina case law interpreting the relevant statutes, the Georgia 
Courts recently interpreted Georgia's statutes in this area which are somewhat similar to ours. I 
believe the following holding of the Georgia Court of Appeals in Diaz v. State, 537 S.E.2d 784 
(Ga.App. 2000), provides insight into how our §56-1-30(2) should be applied: 

.... reading the two statutes in pari materia, the intention of the General Assembly was 
not to exempt undocumented aliens from the requirement of obtaining a Georgia 
driver's license but to permit visitors, with no intention of becoming residents, to 
drive here without obtaining a Georgia license. Undocumented aliens who have been 
living in Georgia for five years, like Diaz, are simply prohibited from driving if they 
cannot obtain a valid Georgia driver's license. 

Unfortunately, I cannot provide a specific answer to your question. The answer necessarily 
depends on questions of fact surrounding the type oflicense, the residency of the driver, etc. I hope 
that this opinion and the enclosed information will provide you and your court with some guidance 
in dealing with the issue. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially published 
in the manner of a formal opinion. 

DK.Alan 
Enclosures 

Assistant Attorney General 


