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Dear Mr. Weaver, 

September 14, 2001 

By your letter of August 1, 2001, you have requested an opinion of this Office concerning 
a member of the Horry County Accommodations Tax Committee. You inform us that he serves as 
the Chairman of the Accommodations Tax Committee and his four year term expires on June 30, 
2003. This individual was also recently appointed to the state's newly created Tourism Expenditure 
Review Committee. You now ask if his simultaneous service on both of these committees would 
violate the South Carolina Constitution's prohibition against dual office holding. 

Article XVII, Section lA of the South Carolina Constitution states that "no person may hold 
two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an officer in the 
militia, a member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or a notary public. 
The South Carolina Supreme Court has held that for this provision to be contravened, a person 
concurrently must hold two offices which have duties involving an exercise of some portion of the 
sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171 , 58 S.E. 762 (1907). "One who is 
charged by law with duties involving an exercise of some part of the sovereign power, either small 
or great, in the performance of which the public is concerned, and which are continuing and not 
occasional or intermittent, is a public officer." Id. , 78 S.C. at 174. Other relevant considerations, as 
identified by the Court, are whether statutes or other authority establish the position, prescribe its 
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 
S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

A municipality or county receiving a certain amount of revenue from an accommodations tax 
must appoint an advisory committee to make recommendations on the expenditure of revenue 
generated from the accommodations tax. See S.C. Code Ann. § 6-4-25. The advisory committee 
consists of seven members with a majority of the committee members being selected from the 
hospitality industry of the municipality or county receiving the revenue . 
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Applying the standards from Sanders and Crenshaw, a member of such an advisory 
committee would not appear to hold an office. The members are authorized only to make 
recommendations as to expenditure of revenues; they are not charged with the exercise of a portion 
of the sovereign power of the State. A statute does establish the position of committee member and 
does specify a qualification for some members, in that a majority must be from the hospitality 
industry of the county or municipality; thus, for some members, no qualifications are specified. 
Neither tenure nor salary is provided for, and no oath of office is required. Thus, the position would 
not be an office. This opinion concerning the advisory committee is consistent with previous 
opinions of this Office holding that members of advisory bodies do not hold an office for dual office 
holding purposes. See OPS. ATTY. GEN. Apr. 26, 1977; Mar. 11, 1982; and Mar.I, 1983. 

For future reference, it is our opinion that service on the Tourism Expenditure Review 
Committee would constitute office holding. In contrast to the position on the advisory 
Accommodations Tax Committee, a member of the Tourism Expenditure Review Committee does 
exercise some sovereign power of the state. Act No. 74 of the 2001 Acts and Joint Resolutions states 
that the Committee "shall serve as the oversight authority on all questionable tourism-related 
expenditures and to that end, all reports filed pursuant to Section 26 6-4-25(D)(3) must be forwarded 
to the committee for review to determine if they are in compliance with this chapter." Furthermore, 
if the committee deems a local expenditure of accommodations tax revenue improper, "it shall 
certify the noncompliance to the State Treasurer, who shall withhold the amount of the expenditure 
found in noncompliance from subsequent distributions in accommodations tax revenue otherwise 
due the municipality or county." In other words, the Committee has the authority to direct the State 
Treasurer to withhold funds from a local government. This authority, as well as other indicia in Act 
7 4, such as the prescribed four-year term of office, compels me to conclude that a member of the 
Tourism Expenditure Review Committee would hold an office for dual office holding purposes. 
However, for the reasons I stated above, one who is a member of the Tourism Expenditure Review 
Committee could serve on an advisory committee without contravening the dual office holding 
provisions of the Constitution. 

Although there appears to be no dual office holding considerations for a person serving in 
both of these positions, because the County Accommodations Tax Committee makes 
recommendations to the county on expenditures that are ultimately reviewed by the Tourism 
Expenditure Review Committee, arguably a conflict of interest exists. Ascertaining whether such 
dual service creates a conflict of interest requires an interpretation of the Ethics, Government 
Accountability, and Campaign Reform Act of 1991, specifically S.C. Code Ann. § 8-13-700(B). 
Pursuant to S.C. Code Ann. §8-13-320(11), the South Carolina General Assembly has delegated 
primary responsibility for interpreting the Act's provisions to the South Carolina State Ethics 
Commission. Accordingly, this Office must defer to the State Ethics Commission in regard to this 
particular issue. You may contact the Commission by writing to Mr. Herbert Hayden, Executive 
Director, State Ethics Commission, 5000 Thurmond Mall, Suite 250, Columbia, SC 29201. 
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This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


