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The Honorable Molly M. Spearman 
Member, House of Representatives 
Route 1, Box 490 
Saluda, South Carolina 29138 

RE: . Informal Opinion 

Dear Representative Spearman: 

Attorney General Condon has forwarded your opinion request to me for reply. You 
have asked for this Office's opinion on two questions. 

QUESTION 1 

You have informed this Office that the Saluda County Election and Voter 
Registration Commission (hereinafter "the Commission") is in the process of hiring a 
secretary. You have asked whether the Commission or the Saluda County Council has the 
final decision making authority in this hiring process. 

The Commission was created by Act No. 183 of 1995. Pursuant to this Act, the 
Commission is to be comprised of seven members, appointed by the Governor upon 
recommendation of a majority of the Saluda County Legislative Delegation, including the 
Senator. Section 2 of the Act provides that the Commission "may employ those 
employees as are authorized by the Saluda County Council." 
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The main question revolves around the role of County Council in the employment 
of a Commission employee. Specifically, whether Council's role is limited to the 
approval of an individual presented to them by the Commission or if it is the more active 
role of searching out, interviewing, and hiring the Commission's employees. Thus, this 
is a question of statutory interpretation. The key phrase in such interpretation is "may 
employ those employees as are authorized by the Saluda County Council." (emphasis 
added). 

In interpreting a statute, the primary purpose is to ascertain the intent of the 
Legislature. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). The words of a statute 
must be given their plain and ordinary meaning without resort to subtle or forced 
construction to limit or expand the statute's operation. Bryant v. City of Charleston, 295 
S.C. 408, 368 S.E.2d 899 (1988). The court must apply the clear and unambiguous terms 
of the statute according to their literal meaning. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 
S.E.2d 660 (1991). 

The ordinary meaning of the word "authorize" is "[t]o empower; to give a right or 
authority to act." Black's Law Dictionary 133 (6th ed. 1990). Thus, the terms "as are 
authorized" as used in their ordinary meaning support a conclusion that the Commission 
may hire an employee when empowered by the County Council to do so. The language 
does not lend itself to the conclusion that the County Council is the body which searches 
out, interviews, and hires a particular employee. I believe the correct interpretation of the 
Act is that the Commission is the body that searches out and interviews a potential 
employee and the County Council's role is to either approve of disapprove of the hiring 
of the employee. This conclusion is consistent with what I understand the present practice 
to be. I have been informed that the Commission interviews potential employees and then 
votes on which individual they would like to present for County Council approval. 

A fair analogy to the present situation is appointments by the Governor requiring 
the advise and consent of the Senate. In those situations, the Governor chooses an 
individual for appointment and presents that individual to the Senate for confirmation. 
The Senate's role is to either confirm or not confirm the individual. The Senate does not 
have the authority to choose and confirm its own appointee for one of these position as 
such action would be outside of the framework provided by law. 

In conclusion, the specific answer to your question would be that County Council 
does have the final decision making authority in the hiring of an employee of the 
Commission. However, this authority is in the form of the power to approve or 
disapprove of the employment of an individual presented to them by the Commission. 
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QUESTION 2 

You have informed this Office that the Commission held a meeting to interview 
candidates for the position. At this meeting, 5 of the 7 members of the Commission were 
present and a vote was taken of the members present. The vote was 3-2 in favor of hiring 
a particular individual. Following the meeting, the chairman of the Commission called 
the two members of the Commission that were absent from the meeting and received their 
votes. With these two votes, the final tally was 4-3 in favor of hiring a different 
individual. You have asked whether the chairman's action violated the Freedom of 
Information Act (hereinafter "FOIA"). 

It is generally recognized that: 

A municipal or county council or a legislative body can act only as 
a body and when in legal session as such. And the powers of a municipal 
council or body must be exercised at a meeting which is legally called. 
Action of all the members of the council [or body] separately is not the 
action of the council [or body], and an agreement entered into separately by 
the members of the council [or body] outside a regular meeting is not 
binding. 

Qn. At!y. Gen. dated January 21, 1992 (citing 56 Am.Jur.2d Municipal 
Corporations § 155). 

288). 

It has also been stated that: 

The powers and duties of boards and commissions may not be 
exercised by the individual members separately. Their acts and specifically 
acts involving discretion and judgment, particularly acts in a judicial and 
quasi-judicial capacity, are official only when done by the members 
formally convened in session, upon a concurrence of at least a majority, and 
with the presence of a quorum of the number designated by statute. 

Op. Atty. Gen. dated January 21, 1992 (citing 2 Am.Jur.2d Administrative Law § 

The same general principles of law are almost universally adhered to by 
jurisdictions outside South Carolina. For instance, it was stated in State v. Kelly, (N.M.), 
202 P. 524 (1921), that "where a duty is intrusted to a board composed of different 
individuals, that board can act officially only as such, in convened session, with the 
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members, or a quorum thereof, present." Moreover, the court in School Dist. No. 95 v. 
Marion Co. School Reorg. Comm., (Kan.), 208 P.2d 226 (1949), noted that " ... any 
board, commission or committee should act as a body. That rule is recognized as being 
well established." Further, in Webster v. Texas Pacific Motor Transport Co., (Tex.), 166 
S.W.2d 75 (1942), the Texas Supreme Court wrote: 

It is a well established rule in this State, as well as other States, that 
where the Legislature has committed a matter to a board, bureau or 
commission or other administrative agency, such ... must act thereon as a 
body at a stated meeting, or one properly called, and of which all the 
members of such board have notice, or of which they are given an 
opportunity to attend .... [A]greement by the individual members acting 
separately, and not as a body ... is not sufficient. 

166 S.W.2d at 77. The Webster case cited a wealth of other authorities for the foregoing 
statement and indeed the cases are numerous in support thereof. See, e.g., State Tax 
Comm. v. El Paso Nat. Gas Co., 73 Ariz. 43, 236 P.2d 1026 (1951); Edsall v. Jersey State 
Borough, 220 Pa. 591, 70 A. 429 (1908); Moore v. Babb, (Ky.), 343 S.W.2d 373 (1960); 
Moskow v. Bost. Redev. Auth., (Mass.), 210 N.E.2d 699 (1965); Edwards v. Hylbert, 
(W.Va.), 118 S.E.2d 347 (1960); School Dist. v. Framlau Corp., (Pa.), 328 A.2d 866 
(1974). Moreover, the Court in Webster explained the rationale for the rule that public 
bodies must act collectively in assembled meetings. 

The purpose of the rule ... which requires the board to act as a body 
at a regular meeting or at its called meeting, upon proper notice, is to afford 
each member of the body an opportunity to be present and to impart to his 
associates the benefit of his experience, counsel, and judgment and to bring 
to bear upon them the weight of his argument on the matter to be decided 
by the Board, in order that the decision, when finally promulgated, may be 
the composite judgment of the body as a whole. 

This Office has previously considered a situation similar to the one presented. In 
an opinion dated July 28, 1954, former Attorney General T.C. Callison reached the 
following conclusion: 

It is my opinion that when a board, or other deliberative body, is 
authorized to transact business such as making contracts where discretion is 
necessary, a meeting of the Commission or Board is contemplated for such 
purpose. When Such meeting is had and a Resolution passed not to enter 
into a certain contract, it is my opinion that such Resolution would be 
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binding upon the Board of Commission unless the same should be rescinded 
in an open session of the Board. 

It is also my opinion, that after a Resolution has been passed in a 
regular meeting at which a quorum of the membership was present, that 
such Resolution could not be nullified by individual members being 
approached out of session and their signature procured nullifying or 
rescinding the legal action of the Board. 

I call your attention to the case of Gaskin v. Jones, 18 S.E.2d, page 
454, 198 S.C. 508, and the case of McMahon v. Jones, 94 S.C., page 362. 

The latter case, you will note, holds that the public is entitled to the 
benefit of the judgment and discretion individually and collectively of a 
Commission of five members in the administration of its charity. 

It is my opinion that under the above decisions the County of 
Lancaster would be entitled to the combined judgment and discretion of the 
members of your Board of Directors in session with the majority present, 
which would preclude the circulation of a petition, contract or agreement to 
individuals separately for signature, unless such procedure had been 
authorized in a regular meeting with a quorum present. (emphasis added). 

Based then upon the foregoing abundance of authority, we would conclude that 
general case law and common law requires that action taken by members of a public body 
be taken collectively in a meeting, particularly where as here such action would constitute 
the exercise of a discretionary function. When such a meeting takes place and a 
Resolution passed, the Resolution would be binding upon the Commission unless the same 
is rescinded in a manner provided by law. An agreement entered into separately by the 
members of the Commission outside a regular meeting is not an official act and is not 
binding. Accordingly, since it is my understanding that the meeting in which the 3-2 vote 
was taken was properly held, the 3-2 vote is binding upon the Commission until rescinded 
in a manner provided by law. Further, since the 4-3 vote was reached outside of a 
meeting, such is not an official act and is not binding on the Commission. 

I must point out that the general law, rather than the FOIA, is the source of the 
requirement that a public body act collectively, in a meeting, to conduct its business. The 
FOIA reinforces that principle and provides the guidance as to quorum, notice, and such 
requirements. Thus, the foregoing conclusion that the 4-3 vote of the Commission is 
neither an official act nor binding is based on the general law, not the FOIA. 
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This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

8-A. If~ 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


