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RE: Informal Opinion 

Dear Senator Short: 

February 20, 1998 

Attorney General Condon has foiwarded your recent opinion request to me for 
reply. It is my understanding that in conjunction with the general election in November, 
Chester County will conduct a referendum in which the voters will be asked to vote on 
a change in the form of government. Chester County currently operates under the 
Council-Supervisor form of government. I have been informed that the county supervisor 
is elected for a term of four years and this position will be up for election in November. 
Questions have now arisen regarding what effect a change in government would have on 
the position of county supervisor. Specifically, must the county supervisor elected in the 
November election serve the full four year term or may a referendum question be placed 
on the ballot for an abbreviated term of office of one year. 

As an initial matter, Section 4-9-10( c) of the South Carolina Code of Laws 
provides in pertinent part: 

. . . In any referendum, the question voted upon, whether it be to change the 
form of government, number of council members, or methods of election, 
shall give the qualified electors an alternative to retain the existing form of 
government, number of council members, or method of election or change 
to one other designated form, number, or method of election .... 
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This Office has previously interpreted Section 4-9-10( c) and concluded that only 
two alternatives may be placed on the ballot. These alternatives being: retaining the 
present form of government, method of election, or number of council members, or 
changing to one designated form, number, or method of election. Op. Any. Gen. dated 
November 10, 1986. Upon successful passage of the contemplated referendum, the county 
council would adopt an ordinance to implement the changes approved by the electorate. 
Such changes would then be submitted to the United States Department of Justice to be 
approved under the Voting Rights Act prior to their becoming effective. Op. Any. Gen. 
dated April 25, 1988. 

In an opinion dated August 18, 1982, this Office addressed the status of a county 
supervisor under the council-supervisor form of government when the form of government 
is changed. We stated: 

If the referendum to change the form of government passes and the United 
States Department of Justice approves the new form, the county council 
members elected in the November 1982, general election will serve as the 
county council members in the new form of government. The new form of 
government can go into effect as soon as Justice Department approval is 
obtained and the county council takes the necessary actions to implement the 
change. (e.g., enactment of ordinance adopting the new form of 
government). If, however, there are members of the county council in the 
present form of government who are not provided for in the new form (e.g., 
if the county presently operates under the council supervisor form and 
changes to a non-supervisor form), those members are to serve out the 
remainder of their terms pursuant to Section 4-9-lO(e), CODE OF LAWS 
OF SOUTH CAROLINA, 1976, as amended, as follows: 

( e) All members of the governing bodies of the respective 
counties serving terms of office on the date on which a 
particular form of county government becomes effective shall 
continue to serve the terms for which they were elected or 
appointed and until their successors are elected or appointed 
and have qualified. 

Accordingly, the supervisor, being a member of the governing body, is 
authorized to serve out the remainder of his term notwithstanding the fact 
that the new form of government does not provide for a supervisor. The 
holdings in Hardy v. Francis, 273 S.C. 677, 259 S.E.2d 115 (1979), and 
Greenville County Council v. Ashmore, 274 S.C. 466, 265 S.E.2d 38 
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(1980), are inapplicable because those supervisors (whose office, the 
Supreme Court said, was rendered a nullity by the adoption of the council­
administrator form) were pre-home rule supervisors whose office was not 
continued in any of the four forms of county government. They were not 
members of the governing body and, therefore, did not come within the 
protection of Section 4-9-IO(c), CODE OF LAWS OF SOUTH 
CAROLINA, 1976 (Cum.Supp.). 

Analyzing your question in accordance with the 1982 opinion, if the voters of 
Chester County were to approve a change in the County's form of government and, 
therefore, abandon the council-supervisor form, the county supervisor elected during the 
general election in November would serve the full term of office, in this case four years. 

In regards to whether a referendum question may be placed on the ballot shortening 
the term of office of the county supervisor to one year, Section 4-9-410 of the Code 
provides that supervisor shall serve a term of office of either two or four years. The law 
does not provide for a term of one year for the supervisor and, therefore, such a question 
would not be proper under the law. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

et ;i=, 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


