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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

January 27, 1998 

James A. Preacher, Jr., Chief of Police 
Norway Police Department 
P.O. Box 127 
Norway, South Carolina 29113 

Re: Informal Opinion 

Dear Chief Preacher: 

Attorney General Condon has forwarded your opinion to me for reply. You have 
asked for this Office's opinion on two questions. First, you have asked whether a ten-year 
old may enter into a legally binding verbal or written contract without the approval of the 
ten-year old's parent, guardian, trustee or executor of an estate. Secondly, you have asked 
if there is a particular age at which a minor's contract becomes legally binding. In this 
opinion, I will address the general rules of law in regards to the questions raised. 

As an initial matter, in regards to a verbal or written contract, the Statute of Frauds 
provides that certain agreements must be in writing and signed by the party to be charged 
or some person thereunto by him lawfully authorized. S.C. Code Ann. § 32-3-10. An 
oral agreement, including an oral modification, will be barred by the Statute of Frauds if 
it is incapable of being performed within one year. Roberts v. Gaskins, 327 S.C. 478, 486 
S.E.2d 771 (Ct. App. 1997). In addition, the Statute of Frauds applies only to contracts 
which are impossible to perform within one year. Id. 

As to your question regarding whether there is a particular age at which a minor's 
contract becomes legally binding, a contract entered into by a minor is valid until 
disaffirmed. However, the contract entered into by a minor is voidable at the minor 
election, rather than void ab initio. Morgan v. Blackwell, 286 S.C. 457, 334 S.E.2d 817 
(1985); Parker v. Lyons, 219 S.C. 40, 64 S.E.2d 123 (1951). Therefore, the contract may 
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be avoided at the option of the minor prior to ratification. 1 This power of avoidance is 
one-sided. The adult party to the transaction cannot avoid the contract on the ground of 
the other's infancy. Id. 

Upon reaching the age of majority, a minor may bind himself to the contract by 
ratification. Under Section 20-7-250 of the South Carolina Code of Laws, ratification 
must be in writing. Generally, it is within the minor's discretion to determine which 
contract he would like to ratify. However, a minor cannot split up the entire contract and 
ratify so much thereof as he considers to his advantage and avoid the balance. Arnold v. 
Life Ins. Co. of Ga., 226 S.C. 60, 83 S.E.2d 553 (1954). Once the infant ratifies the 
contract, it becomes binding and enforceable, ceases to be voidable, and cannot be 
subsequently repudiated or disaffirmed. 43 C.J.S. Infants § 168 (1978). 

As to your question concerning the approval of a minor's parent or guardian, as a 
general rule, a minor may enter into a valid contract without the approval of the minor's 
parent or guardian. The approval by a parent or guardian of his infant child's contract 
does not validate it. 43 C.J.S. Infants § 166 (1978). 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

Rl4i{ 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 

1 In some instances, a minor may bind himself, and is liable, for certain contracts. 
For example, a minor may be bound by a contract for necessaries. Greenville Hospital 
System v. Smith, 269 S.C. 653, 239 S.E.2d 657 (1977). 


